Існує близько 100 тис видів грибів різноманітних форм і розмірів. Колись їх зараховували до рослин, хоча вони не мають хлорофілу і не потребують сонячного світла




Скачати 248,01 Kb.
Дата конвертації01.02.2017
Розмір248,01 Kb.
Гриби
Існує близько 100 тис. видів грибів різноманітних форм і розмірів. Колись їх зараховували до рослин, хоча вони не мають хлорофілу і не потребують сонячного світла. Тепер гриби виокремлюють в особливе царство, так само як тварин і рослини. Ці особливі організми відіграють важливу роль у житті лісу.

Більшість лісових грибів – сапрофіти, тобто живляться здебільшого органічними рештками рослин. Деякі гриби живуть на рештках тварин.



Що таке гриб

Те, що називають грибом, насправді є плодовим тілом – видимою частиною набагато складнішого організму.

Плодове тіло виростає на грибниці, чи міцелії. Так називають сітку тонесеньких білих грибних ниток, гіфів. Гіфи розвиваються в ґрунті, лісовій підстилці чи якомусь іншому субстраті, зокрема в деревині, на корі дерев…Коли гриб зривають чи він гине, грибниця і далі росте. Через деякий час із неї виростає нове плодове тіло, саме тому щорічно можна назбирати грибів, і тримають у секреті відомі їм грибні місця.

Зразок взаємодопомоги

Деякі лісові гриби тісно пов'язані з певними деревами і ростуть серед коріння. З коріння дерев гриб отримує цукри, а сам постачає дерево мінеральними речовинами. Певні види грибів утворюють союз із певними породами дерев, зокрема зморшки завжди ростуть під ясенами. Інші гриби можуть рости тільки в гниючій лісовій підстилці. Так утворюється родючий перегній, вкрай потрібний іншим рослинам. Гриби добре розвиваються за певних умов, як - от вологість, помірне тепло, сприятливе місце, тому врожай грибів в різні роки неоднаковий.

Гриби – паразити

Такі гриби можуть заполонити здорове дерево і жити за його рахунок, або ж поселятися на ослаблених, хворих деревах, прискорюючи їхню загибель.

Головне – обережність

Збираючи гриби, слід бути вкрай обережним. Не можна чіпати незнайомі гриби. Деякими можна отруїтися, просто доторкнувшись після цього руками до рота. Якщо є сумніви, їх знавцеві. Зібрані гриби краще складати в кошик, а не в пластиковий пакет. Там вони можуть швидко зіпсуватися і стати небезпечними для здоров'я.

Біологія, 7

Урок №1
Тема: Загальна характеристика грибів
Мета: ознайомити учнів з особливостями будови та процесів

життєдіяльності грибів, вивчити причини їх різноманітності та поширення, розкрити значення грибів у природі та в житті людини; продовжувати формувати вміння працювати з текстом підручника, розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити логічні висновки; виховувати бережливе ставлення до природи.

Обладнання: таблиця «Гриби», малюнки грибів, завдання для

самостійної роботи.


Основні терміни й поняття: гриби, г. шапкові, г. мікроскопічні, г. цвілеві,

г. дріжджові, г.-паразити, слизовики, г. нижчі, г. вищі, плодове та вегетативне тіло, грибниця або міцелій, гіфи, хітин, глікоген, сечовина, макроміцети, мікроміцети, мікологія.


Тип уроку: засвоєння нових знань.
Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Світ організмів великий і різноманітний. Чому в народі кажуть «Росте як гриб»? Чим гриби подібні до рослин та тварин та чим вони відрізняються? Чому гриби утворюють окреме царство організмів? Чим зумовлені різноманітність та поширення грибів? Яка роль грибів у природі та в житті людини? Дати відповіді на поставлені запитання допоможе зміст сьогоднішнього уроку за темою «Загальна характеристика грибів».


ІІІ. Вивчення нового матеріалу


  1. Царство Гриби

Усю кількість живих організмів нашої планети об’єднують у 5 основних царств.

  • Як називаються царства органічного світу?

(Віруси, Бактерії, Рослини, Тварини, Гриби)

Гриби – самостійне царство живої природи. Нині відомо понад 110 000 видів грибів. Учені передбачають, що буде описано ще 200 000 видів.



  • Назвіть відомі вам гриби?

(Білі, опеньки, лисички, сироїжки, печериці, маслюки, мухомори)

Частина грибів, тіло яких має ніжку та шапку, відноситься до шапкових грибів. Але шапкових грибів, у порівнянні з мікроскопічними грибами, набагато менше. Грибами є цвілі, слизовики та дріжджі. Існують також гриби-паразити. Такі гриби можуть заполонити здорове дерево і жити за його рахунок, або ж поселятися на ослаблених, хворих деревах, прискорюючи їхню загибель.

Наука, що вивчає гриби, називається – мікологія. Виділити гриби у окреме царство запропонував відомий вчений Де Фріз.

Основна маса грибів – мікроскопічні.





  1. Поширення грибів

Представники царства Гриби поширені всюди, по всій земній кулі. Їх можна помітити в різні пори року. Середовища їх існування:

Ґрунт Вода Наземне Живі організми




  1. Різноманітність грибів (Відділи грибів)

А) Справжні гриби (нижчі та вищі)

Б) Слизовики

В) Лишайники


  1. Будова грибів

Гриби – це евкаріотичні одноклітинні чи багатоклітинні організми. Вони ведуть прикріплений спосіб життя, мають необмежений ріст. Клітинні оболонки грибів міцні, складаються з хітину, який властивий тваринам. Хітин стійкий до впливу бактерій та хімічних сполук. Вегетативне тіло гриба – грибниця, або міцелій. Грибниця складається з окремих ниток, які називаються гіфи. Неклітинну грибницю мають нижчі гриби, вищі гриби мають клітинну грибницю. Плодове тіло гриба – ніжка та шапка – щільно переплетені гіфи. Гриби, плодове тіло яких піднімається над поверхнею ґрунту називаються макроміцети. Мікроміцети мають міцелій або ж зовсім не розвинений або представлений неклітинним міцелієм.


  1. Процеси життєдіяльності грибів

Гриби розмножуються вегетативно (шматочками міцелію, брунькуванням), статево (ізогамія, гетерогамія, оогамія) та нестатево. Характерним є розмноження спорами, які поширюються вітром, водою чи тваринами.

За способом живлення гриби поділяються на сапротрофів, паразитів та симбіотрофів (симбіонти). Паразити (облігатні –обов’язкові і факультативні – необов’язкові) живляться речовинами живих організмів, сапротрофи – речовинами відмерлих органічних решток, симбіотрофи вступають у взаємовигідне співжиття з іншими організмами, часто з деревами, обмінюючись з ними речовинами. Поживні речовини розкладаються ферментами, які клітини гриба виділяються назовні та всмоктуються всією поверхнею грибниці. Запасний продукт грибів – глікоген, в обміні речовин наявна сечовина. Клітини грибів не містять хлорофілу, мають гетеротрофний спосіб живлення.



Ріст грибів необмежений, дуже швидкий. Гіфи ростуть верхівкою.



  1. Значення грибів

    1. Роль грибів у природі:


Їжа для тварин Ґрунтотворення

Утворення мікоризи (грибокореня)


Руйнування органічних решток («санітари» планети)
б. Значення в житті людини:

Джерело їжі

Харчова промисловість: хлібопечення, пивоваріння, виноробство, сироваріння;

Тваринництво: кормові дріжджі;

Медицина, ветеринарія: антибіотики, вітаміни, препарат циклоспорин (послаблює реакцію відторгнення пересаджених органів)
Руйнування різних матеріалів (деревина, папір, метали)

Псують продукти

Збудники захворювань

Важкі отруєння

IV. Закріплення матеріалу


1. Гра «Знайди пару».

Логос


симбіо

трофе


корінь
мікос сапрос

грибо трофе


2. Заповнити таблиці:

А) «Характерні ознаки грибів».




Спільні риси грибів та тварин

Спільні риси грибів та рослин




  1. До складу клітинної стінки входить хітин.




  1. Клітини мають клітинну стінку.




  1. Живляться гетеротрофно.

  1. Ростуть протягом всього

життя.

  1. Містять глікоген

(тваринний крохмаль).

  1. Прикріплений спосіб

життя.

  1. Продуктом виділення є

сечовина.



Б) «Особливості процесів життєдіяльності грибів»




Процеси

життєдіяльності


Особливість процесу

Живлення




Дихання




Ріст




Розмноження




В) Загальна характеристика грибів

3. Самостійна робота з опорними конспектами:


  • Будова шапкового гриба

  • Ґрунтові гриби

  • Дріжджові гриби

  • Гриби-паразити

  • Слизовики

4. Дати відповіді на питання

(У підручнику питання 1 – 6)

V. Домашнє завдання

Опрацювати матеріал підручника.

Виростити цвілевого гриба

Підготувати реферати про лікувальні властивості грибів

Підібрати загадки та прислів’я про гриби
VI. Підсумки уроку
Біологія, 7

Урок 2
Тема: Різноманітність грибів: цвілеві гриби.


Мета: ознайомити учнів із особливостями будови нижчих та вищих

грибів, вивчити представників цвілевих грибів;

вказати на екологічне і практичне значення різних груп грибів;

продовжувати розвивати логічність та самостійність мислення,

уміння працювати з підручником.

Обладнання: таблиця «Гриби», схема-конспект «Цвілеві гриби»,

натуральні екземпляри цвілевих грибів та дріжджів,

малюнки нижчих та вищих грибів, схема «Класифікація грибів»,

мікропрепарати цвілевих грибів, мікроскопи.
Основні терміни й поняття: цвілеві гриби, плісняві г., мукор, пеніцил,

аспергіл, фузаріум, сідіум, фітофтора, гриби-паразити.

Тип уроку: комбінований.
Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань


  • Відгадайте загадки!

Є шапка, та немає голови,

Є нога, але без черевика. (Гриб)

Ніжки тоненькі,

Шиї, мов цівки,

Круглі голівки.

На сінокосі, і коло пня

Нас велика рідня. (Опеньки)

І красивий, і м’язистий,

І статечний, ніби пан.

Хто не вміє їх шукати,

Тим адресу враз я дам:

Ми і в лісі, й на галяві,

Корінь білий, верх смаглявий. (Боровик)



  • Яка біологічна помилка є в останній загадці? (Гриби не мають коренів)

  • Що спільне для трьох даних загадок? (Мова про шапкові гриби)

Графічний біологічний диктант.



  1. Мікологія – наука про гриби.

  2. Симбіоз –співжиття двох організмів різних видів.

  3. Міцелій – сукупність гіфів, що утворюють тіло гриба.

  4. Мікориза – спеціалізовані клітини, які відокремлюються від материнського організму та служать для нестатевого розмноження грибів та рослин.

  5. Гриби – евкаріотичні безхлорофільні організми.

  6. Сапротрофи – організми, які живляться рештками речовин мертвого тіла.

  7. Спорангій – орган нестатевого розмноження, який утворює спори.

  8. Грибам властивий активний рух.

  9. Більшість судинних рослин пов’язані з грибами грибокоренями.

  10. Спори – нитчасті утворення, сплетіння яких утворює міцелій.

  11. З рослинами грибів зближує утворення в організмі запасного продукту – глікогену та наявність сечовини.

  12. Гриби виступають в ролі «санітарів» планети.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

+ + + – + + + – + – – +


ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Усе життя ми зустрічаємося з грибами, ледве помічаючи їх. Матеріал сьогоднішнього уроку допоможе з’ясувати, який існує зв'язок між зіпсованими харчовими продуктами та грибами. Які гриби допомагають випікати хліб, а які утворюють лимонну кислоту. Які гриби, завдячуючи наполегливій праці та спостережливості шотландського вченого Флемінга і сьогодні рятують життя багатьом хворим. Який зв'язок існує між антибіотиками та цвіллю? Отже, тема сьогоднішнього уроку «Цвілеві гриби».

ІV. Вивчення нового матеріалу

1. Класифікація грибів



Царство Гриби


Відділ Слизовики Відділ Справжні гриби Відділ Лишайники

Нижчі Вищі

КЛАСИ: 1. Ооміцети (фітофтора) 1. Аскоміцети (пеніцил, дріжджі)

2. Хитридіоміцети 2. Базидіоміцети (сажкові, ріжки,

трутовики, чага)

3. Зигоміцети (мукор) 3. Дейтероміцети


2. Слизовики

До царства Гриби належать слизовики. Їх тіло не має постійної форми, називається плазмодієм, має яскраве забарвлення, активно рухається, при несприятливих умовах переходить у стан спокою. Паразити та сапротрофи. Викликають захворювання у рослин (парша картоплі)


3. Нижчі та вищі гриби

За будовою грибниці справжні гриби поділяються на нижчі та вищі.

– Які гриби мають неклітинну грибницю? (Нижчі).

– Які гриби мають клітинну грибницю? (Вищі).

За розмірами грибниці справжні гриби діляться також на дві групи – на мікроміцети та макроміцети (плодове тіло над поверхнею ґрунту).

А) Клас Ооміцети. Картопляний гриб (фітофтора) паразитує на картоплі та помідорах, пошкоджує листки, плоди та бульби. В Ірландії в 1846 році фітофтора знищила майже весь урожай картоплі, спричинивши масовий голод та загибель більш одного мільйона людей.

Б) Клас Зигоміцети. Мукор (біла цвіль) відносять до пліснявих грибів, який утворює нальоти на поверхні ґрунту, харчових продуктах. Грибниця гриба одноклітинна, розгалужена, без перегородок, велика багатоядерна клітина. Має кулясті спорангії, багато спор та статеве спороутворення. Належить до сапротрофів. Поширений по всій земній кулі. Представники: мукор китайський, мукор китицеподібний
4. Цвілеві гриби

Серед пліснявих грибів є цвілеві гриби. Вони широко поширені по всій планеті, оселяються на поверхні плодів, у ґрунті, необов’язкові паразити рослин, тварин, людини. Сапротрофний спосіб живлення, необхідна умова існування – достатня вологість живильного субстрату та висока вологість повітря. Мають багато різних ферментів, полюбляють всілякі живильні речовини. Виділяють захисні антибіотичні речовини (антибіотики, отрути, органічні кислоти).

А) Клас Аскоміцети. Пеніцил самий поширений серед ґрунтових грибів, особливо в північних широтах. Грибниця (міцелій) багатоклітинна, розгалужена, поділена перегородками. Характерна ознака – аски – сумки зі спорами нагадують китиці, що закінчуються ланцюжками спор. Представники: пеніцил позначений, пеніцил італійський, пеніцил розпростертий.

Б) Клас Аскоміцети. Аспергіл розвивається в ґрунті та на рослинних продуктах. Поширений повсюди, особливо в південних широтах. Мікроскопічний, спорангії як «кошлата голова». Представники: аспергіл чорний, аспергіл жовтий.

В) Клас Аскоміцети. Дріжджі – одноклітинні організми розміром від 3 до 7 мкм. Розмножуються брунькуванням, утворюючи колонії, які називають псевдо міцелієм. Поширені в ґрунті, на плодах, де є розчинні вуглеводи. Розрізняють кормові та пекарські (існують тільки в культурі) дріжджі: хлібопекарські, пивні, спиртові.
V. Закріплення матеріалу

1. Лабораторна робота № «Будова нижчих грибів».

(Завдання виконуються за інструктивними картками)


  1. Відгадай, який гриб зашифровано.

Ярепечиц, Руком, Юсмалк, Ленципі, Хомурмо, Кодовщи, Лігрепса, Фтаротофі, Діжжірд.

Відповіді:

Печериця, мукор, маслюк, пеніцил, мухомор, дощовик, аспергил, фітофтора, дріжджі.


  1. Користуючись підручником та опорними конспектами, заповніть таблиці:

А) «Порівняльна характеристика грибів»





Слизисті гриби

Нижчі гриби

Вищі гриби

Будова

тіла










Спосіб

Живлення










Середовище

Існування










Представники









Б) Складіть порівняльну таблицю нижчих та вищих грибів.



  1. Розв’яжіть кросворд «Різноманітність грибів».

    1. Гриб, що росте на деревах.

    2. Гриби-паразити жита.

    3. Без якого гриба нема хліба.

    4. Антибіотик, отриманий з грибів.

    5. Поширений одноклітинний гриб, біла цвіль.

VI. Домашнє завдання

Опрацювати матеріал підручника

Підібрати вірші про гриби або написати власний.

Зібрати народні прикмети, пов’язані з грибами.

Знайти в природі гриби-трутовики. Порівняти рослину, на якій паразитує трутовик, з рослиною цього ж виду на якій нема гриба.
VII. Підсумки уроку

– Чим подібні та чим відрізняються вищі та нижчі гриби?

Біологія, 7

Урок 3
Тема: Різноманітність грибів: шапкові гриби.


Мета: розкрити особливості будови шапкових грибів, вивчити представників пластинчастих та трубчастих грибів; ознайомити учнів із ознаками отруєння грибами та навчити їх надавати першу долікарську допомогу потерпілому; пояснити причини зникнення грибів.

Обладнання: таблиця «Гриби», гербарні екземпляри сажкових грибів,

натуральні екземпляри цвілевих грибів, трутовиків та дріжджів,

малюнки нижчих та вищих грибів, схема «Класифікація грибів»,

мікропрепарати цвілевих грибів, мікроскопи.
Основні терміни й поняття: трубчасті гриби, пластинчасті гриби, їстівні та отруйні гриби, печеричниці.
Тип уроку: комбінований.
Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань

Природа мудра. Все створила мовчки.

Росинку поту втерла на брові.

На буреломах сходять мухоморчики –

Театр ляльковий просто на траві. (Ліна Костенко)


  • Що мені відомо про гриби? (технологія «Мікрофон»)

Учні розповідають про гриби, зачитують вірші, народні прикмети, повідомлення.
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Гриби відомі людям із незапам’ятних часів. Вивчаючи матеріали археологічних розкопок, стародавні рукописи та наскельні малюнки, наші далекі предки давно навчилися вживати гриби в їжу.



  • Яким грибом скористалася мати майбутнього імператора Нерона, щоб звільнити трон для свого сина?

  • Чому гриби на Русі дуже давно називалися «губи»?

  • Які гриби поширені у наших лісах та як їх правильно збирати?

  • Які причини зменшення біомаси їстівних грибів у Помоклівських лісах?

Саме таким питанням присвячений наший урок, тема якого «Шапкові гриби»

IV. Вивчення нового матеріалу



  1. Шапкові (шапинкові) гриби

Найвідоміші серед грибів, поширені в різних кліматичних зонах, близько 8000 видів. Плодові тіла у вигляді ніжки та шапки – це щільно переплетені гіфи грибниці. У лісах шапкових грибів найбільше, багато їх на луках, на полях, зустрічаються на сінокосах, на пасовищах.

    • Зображення грибів, що використовувалися при ритуальних обрядах, знайдені на стінах храмів народів майя та у вигляді ритуальних статуеток, що належать до першого тисячоліття нашої ери.

    • Фантастичні зображення людиноподібних мухоморів були знайдені археологами серед наскельних зображень Чукотки.

    • В божественне походження грибів та у їхній зв'язок з небом вірили греки, римляни, китайці, індуси, предки жителів Океанії й африканські народи. У північноамериканських індіанців ще й досі побутує повір'я, що гриби прийшли до нас з зірок. Мешканці багатьох континентів вірили в те, що гриби народжуються від грому.

    • Давньогрецька назва одного з земляних грибів буквально означає «удар блискавки», в китайській мові є назва, що перекладається як «гриб громового рокоту».

    • В Монголії до цього часу гриби називають «небесними плодами», а в Мексиці нащадки ацтеків — «божим тілом».




  • Як впізнати шапковий гриб? (Гриби мають плодові тіла, що мають вигляд ніжки та шапки, які утворені щільно переплетеними гіфами грибниці).

  • Назвіть відомі вам шапкові гриби наших лісів? (Білі, маслюки, опеньки, мухомори, рижики, сироїжки, печериці, польські)



  1. Будова шапкових грибів. (Самостійна робота з колекцією «Гриби» )

Виконання лабораторної роботи «Будова вищих шапкових грибів» за інструктивними картками.
3. Їстівні гриби. (Розповідь учителя, самостійна робота учнів з опорними конспектами, робота в парах).

Після Теофраста згадка про гриби зустрічається в працях римських вчених: Діоскорида та відомого натураліста Плінія Старшого, які жили в І столітті нашої ери. Вони не лише описували великі за розміром гриби, але й згадували про ряд їх властивостей, в тому числі і лікувальні. Плінію Старшому належить перша спроба класифікувати гриби на дві групи – їстівні та неїстівні. Такий чисто гастрономічний підхід до їх класифікації свідчить про те, що в Стародавньому Римі вже непогано знали їстівні властивості їстівних грибів, а один із них навіть отримав назву цезарського, чи царського, вважався кращим серед їстівних грибів та подавався лише знатним патриціям. Цей гриб зустрічається в Карпатах та занесений до Червоної книги України.

Від середніх віків дійшло до нас мало відомостей про гриби. Їх походження приписували то грі природи то створених нечистим. Однак, можна вважати, що і в ті далекі часи люди використовували гриби досить широко.

На Русі гриби відомі також давно та традиційно використовувалися як продукти харчування. Називалися вони «губи», а слово «гриби» з’явилося в російській мові лише в кінці XV або на початку XVI століття та відносилося перш за все до трубчастих грибів, таких як білий. І лише в XVII столітті назва «гриби» міцно закріпилася за цими організмами та ввійшла в словники російської мови.

Серед грибів розрізняли дві великі групи: ті, які сушили (білі, підосичники, підберезники), їх вважали власне грибами, а ось ті, які ішли на соління та жарилися (рижики, сироїжки, грузді) називали «губи». Губи ж, в свою чергу, ділили на відварухи, мочухи та солонухи

Гриби, як відомо, дуже велика група організмів, що нараховує десятки тисяч видів. Людина споживає лише незначну їх частину. Їстівними вважають гриби, з яких після чищення і промивання можна готувати різні страви — смажити, тушкувати, варити, маринувати, солити.


На Україні росте близько двохсот видів їстівних грибів. Та через необізнаність, упереджене ставлення до окремих видів знаходять своє застосування лише 10 —15 видів.

Їстівні гриби прийнято ділить на 4 категорії: до першої, самої високої категорії відносяться білий гриб, рижик делікатесний, хрящ-молочник справжній; до другої – підосичник, маслюки, польський гриб, підберезник, дубовик, каштановий гриб, вовняна, печериця лугова та ін.; до третьої – лисичка справжня, зморшок, моховик зелений, опеньок осінній справжній, сироїжки та хрящі-молочники; до четвертої – гриби з грубою м’якоттю: сірушки, хрящі, плеврот черепичний, та інші


4.Отруйні гриби. (Бесіда, розповідь учителя з демонструванням муляжів та малюнків отруйних грибів.)

– Які отруйні гриби вам відомі?

Опрацювати матеріал підручника з теми «Отруйні гриби» та записати назви грибів на дошці та в зошитах.

Їстівні гриби

Отруйні гриби

Білий гриб,


Бліда поганка, чортів гриб,

мухомори: червоний, білий, вонючий, пантерний, цитриновий;

опеньки: цегляно-червоний несправжній,

сірчано-жовтий несправжній;

хрящ-молочник неїстівний, дощовик несправжній

жовчний гриб, ентолома отруйна, печериця темно-зелена…



– Чи можна отруїтися їстівними грибами? (Так. Якщо використовувати старі, перезрілі гриби. Небезпечно збирати гриби біля автомобільних доріг, залізниць, місць з підвищеною радіацією та різних заводів, фабрик.)


  1. Правила збирання грибів.

Любителям "тихого полювання" необхідно знати і дотримуватись правил збору грибів. Корисність знань про народні правила збору грибів була неодноразово підтверджена на практиці, а самі вони значно доповнені і уточнені наукою. Ось деякі з них.


  • Старі люди, досвідчені грибники рекомендують збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.

  • Гриби, які ви не знаєте, або їх їстівність викликає хоч малесенький сумнів, ніколи не вживайте в їжу і не пробуйте їх на смак ні вареними, ні сирими.

  • Не збирайте і не вживайте грибів, які біля основи ніжки мають округле потовщення, оточене "комірцем" (як, наприклад, у червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак…

Доповнити перелік правил збирання грибів та профілактики отруєнь, використовуючи матеріал підручника.


  1. Гриби Червоної книги.

МУХОМОР ЦЕЗАРЯ Категорія І (зникаючі)

Зростає у Закарпатті (околиці сіл Кідьош та Іванівка Берегівського р-ну, Хмільник Іршавського р-ну) та в Криму (поблизу с. Краснолісся Сімферо­польського р-ну). Росте у дубових, бу­кових та грабових лісах. Діаметр шап­ки 6-20см. Чисельність скорочується через зби­рання населенням, а також через випадання кислотних дощів та руйнування місць зростання. Заходи щодо охорони не здійснювалися. У місцях зростання потрібно створити території природно-заповідного фонду.



МУХОМОР ЩЕТИНИСТИЙ Категорія: I (зниккаючі)

Зростає на Поліссі (смт Пуща-Водиця біля м. Київ), у Лісостепу (Канів­ські гори та околиці сіл Капустинці Липоводолинського р-ну Сумської обл. і Михайлівка Диканського р-ну Полтавської обл.), у Степу (Возне-сенське лісництво у Миколаївській обл. та заказник Савранський Ліс в Одеській обл.). Росте у широколистяних лісах — дубових та кленових і у мішаних березово-соснових. Діаметр шапки 15-16см. Чисельність скорочується через руйнування місць зростання та випадання кислотних дощів. Охороняється у Канівському природному заповіднику та заказ­нику Савранський Ліс. В усіх місцях зростання необхідно створи­ти території природно-заповідного фонду.

В Стародавньому Римі вже непогано знали їстівні властивості грибів, а один із них навіть отримав назву цезарського, чи царського, вважався кращим серед їстівних грибів та подавався лише знатним патриціям. Цей гриб зустрічається в Карпатах та занесений до Червоної книги України.
Кожному з нас треба пам’ятати, що ми самі наближаємо загибель цих грибів. Може ми зможемо ласувати чимось іншим?

V. Закріплення матеріалу

1. Скласти схеми різноманітності грибів:

А). За особливостями будови шапки



Шапкові гриби

ТРУБЧАСТІ ПЛАСТИНЧАСТІ

Б). За використанням у їжу:



ШАПКОВІ гриби

ЇСТІВНІ ОТРУЙНІ
2. Користуючись підручником, заповніть таблиці:

А) Порівняльна характеристика слизистих грибів, нижчих грибів і ви­щих грибів.

Спосіб

Сутність

Нижчі гриби

(приклад)

Вищі гриби

(приклад)

Сапротрофи

Живляться органічною речовиною решток організмів.




Шапкові гриби

Паразити










Мікориза

(грибокорінь)







Підберезник,

Боровик,


Підосичник.

Б). «Чи знаєш ти класи відділу Гриби». До класів грибів з лівого стовпчика підберіть відповідні характеристики з правого стовпчика.

Класи грибів

Ознаки



А. Хітридіоміцети
Б. Ооміцети
В. Зигоміцети
Г. Аскоміцети
Д. Базидіоміцети

  1. Тіло грибів складається з голої цитоплазми або слабко-розвинутого міцелію.

  2. У разі нестатевого розмноження утворюються конідіє-носці з особливими спорами-конідіями.

  3. Гриби цього класу мають добре розвинений одноклі­тинний міцелій.

  4. Статеве розмноження відбувається з допомогою бази-діоспор.

  5. До цього класу належить чорний ризоп.

  6. Представники цього класу поширені в прісних та мор­ських водоймищах, є паразитами водоростей, риб і жаб.

  7. Гриби цього класу мають особливий тип статевого про­цесу — зигогамію.

  8. Спори формуються в особливих сумках.

  9. Ці гриби зберегли риси своїх джгутикових предків зооспори та гамети.

10. До цього класу належать майже всі шапкові гриби



3. Відгадування кросвордів
VI. Домашнє завдання

Обов’язкове: прочитати текст підручника, дати відповіді на запитання.

Скласти пам’ятку «як запобігати отруєнню грибами»

За бажанням: підготувати кросворди, ребуси, головоломки про гриби.



Намалювати малюнки або зробити аплікацію грибів.
VII. Підсумки уроку

– Які спільні ознаки шапкових грибів?


База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка