М. Комсомольська Гоєнко Любов Михайлівна




Сторінка1/2
Дата конвертації08.05.2017
Розмір1,7 Mb.
  1   2
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ПРОФЕСІЙНИЙ ГІРНИЧИЙ ЛІЦЕЙ М.КОМСОМОЛЬСЬКА




Розробила і провела

викладач хімії і біології

професійного гірничого ліцею

м. Комсомольська

Гоєнко Любов Михайлівна

2010 рік
Тема уроку: Отруйність спиртів, їх згубна дія на організм людини.

Профілактика алкоголізму.



Мета:

Навчальна: поглибити знання учнів про токсичну дію спиртів на організм людини; розглянути механізм дії спиртів на клітини, органи і системи організму людини; з’ясувати причини отруйності спиртів, навчити проводити хімічний експеримент;

Розвивальна: створювати умови для розвитку логічного мислення учнів, розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки, складати схеми хімічних перетворень; формування вміння працювати в групі, а також застосовувати отримані знання на практиці при виконанні домашніх творчих завдань.

Виховна: виховувати потребу у здоровому способі життя.

Тип уроку: поглиблення і систематизація знань.

Вид уроку: аналіз конкретних життєвих ситуацій.

Методи роботи на уроці: проблемні, пошукові, ілюстративні, інтерактивні( учнівські повідомлення, презентації, міні-диспут, демонстрація, експериментні досліди)

Форми роботи на уроці: групова, індивідуальна

Обладнання: комп’ютер, проектор, диск з презентацією «Профілактика алкоголізму», міні посібники, етанол, продукти для досліду(м'ясо, печінка, яйце, пророщене зерно), хімічний посуд, таблиця «Вплив алкоголю на організм людини», тести «Алкоголь – головний руйнівник здоров’я», буклети «Перша допомога при отруєнні алкоголем».

Епіграф уроку:

«Отрута, яка діє не одразу, не стає менше небезпечною»

Хід уроку

I. Організаційний момент(2хв): командир подає список відсутніх на уроці, призначення помічників, виявлення підготовленості груп до уроку.

II. Повторення знань (7хв.)

1. Самостійна робота (письмово) за індивідуальними (диференційованими) завданнями (міні посібник ст.16, 17). (Слайд 1)

2. Індивідуальне опитування біля дошки (письмово):

Вправа 3, ІІІ рівень ст.17, виконується учнем біля дошки(до ДПА)



IIІ. Актуалізація опорних знань (3 хв.)

Отже, яку тему ми вивчали на минулих уроках?

Чому насичені?

Чому одноатомні?



Мозковий штурм.

Які поняття асоціюються у вас з терміном «спирт»? (побудова і розгляд схеми) (слайд 2)



IV. Мотивація навчальної діяльності (3хв.)

Викладач: Коли вперше людина познайомилася зі спиртами?

Повідомлення 1(учениця): Історія етилового спирту губиться в глибині століть.

Алкогольні напої, такі як пиво і вино, відомі людству з давніх-давен (близько 3000-3500 років). Згадки про пиво, його виготовлення і споживання знаходимо у стародавніх Вавилоні та Єгипті. Давні арії - народ, що населяв межиріччя Дністра і Дніпра, тобто наші пращури, уміли з пророслого ячменю і хмелю варити п'янкий напій. Це вміння вони передали всім індоєвропейським народам, принесли в Індію. Арії добре знали технологію перегону, а отже й уміли отримувати міцніші алкогольні напої. Різні п'янкі напої вживали з ритуальною метою щодень чи у певні періоди річного сільськогосподарського циклу. Однак пройшло досить багато часу, перш ніж хіміки навчилися виділяти з вина винний спирт (чистий етиловий). Вперше це зробили в Італії в XI столітті…
Викладач: Давайте замислимося над темою нашого сьогоднішнього уроку. Особливо над терміном "Алкоголізм".

Учень: Та всі ми про це знаємо, а пляшка пива перед телевізором або в "душевній компанії" просто балощі і алкоголіком ніхто через це ще не став.
Викладач: Але це не зовсім так. Особливо сьогодні потерпають підлітки, як не розуміють, або не хочуть розуміти тієї шкоди, яку наносить організму, що формується і росте, алкоголь.

Учень: Здавна людині відома велика кількість отруйних речовин. Серед них виділяють речовину, яка відома в медицині як протоплазматична отрута. Це етиловий спирт.

Викладач: Етиловий спирт – це отрута чи ні? (слайд 3)

Що ми розуміємо під словом «отрута». Звернемось до епіграфу уроку:



«Отрута, яка діє не одразу, не стає менше небезпечною».(слайд 4)

Сьогодні на уроці ми розглянемо дію етилового спирту на організм людини, поговоримо про шкідливість алкоголю, про першу допомогу при алкогольному отруєнні. Адже смертність від алкоголізму перевищує число смертельних випадків, викликаних всіма інфекційними хворобами разом.

Для людей вашої майбутньої професії ця тема актуальна вдвічі.(Слайд 5)

Адже працюючи офіціантом ви будете мати прямий доступ до алкогольних напоїв, а тому щоб не виникла така спокуса, щоб вберегти вас від такого тяжкого захворювання ми і присвячуємо сьогоднішній урок, на якому ми повинні визначити чим же для людини є спирт: ВОРОГОМ ЧИ ДРУГОМ?

І що мав на увазі автор цих рядків:

«Я благословляю цей чудодійний еліксир, що приносить велику користь, що дарує радість і здоров'я, печаль і страждання» (невідомий) (Слайд 6)
IV. Вивчення нового матеріалу (20 хв)

Викладач: Так що, на вашу думку, мав на увазі автор цих рядків?

«Шкода» чи "користь" від алкоголю для людському організму?



Підготовка учнів, до захисту проекту ( досліди з м’ясом і печінкою).

Повідомлення 2(учень).

Один тібетський монах прийшов у визначений день до жреців, щоб його прийняли в монахи. По традиції йому треба було виконати якесь завдання. Та того разу монахи дали йому досить специфічне завдання, яке ніколи ніхто до того не отримував.

Молодий послушник мав за один рік знайти й принести старим монахам одну будь яку речовину, яка б тільки шкодила людині, і одну - яка б тільки приносила користь.

Через рік послушник став перед монахами і сказав: "Вибачте мене, проте я не зміг пройти випробування. Весь рік я перевіряв усі рослини та речовини, але всі вони, залежно від обставин, можуть принести і користь, і шкоду. А потрібних речовин я не знайшов". Послушника прийняли в монахи.

Викладач: Як ви думаєте, чому? Адже він не виконав завдання? Роздуми учнів…

Отже, спирт відноситься до цих речовин? Тоді доведіть це.


Повідомлення 3 (учень). Проникаючи в організм, етанол викликає опік слизової оболонки порожнини рота, глотки, стравоходу, шлунку

(учнівська презентація)

На відміну від багатьох інших речовин, спирт швидко і повністю всмоктується в шлунку. Він легко проходить через біологічні мембрани завдяки:

- малому радіусу молекул спирту;

- слабкій поляризації;

- хорошій розчинності у жирах;

- хорошій розчинності в воді за рахунок утворення водневих зв'язків з молекулами води.

Подивіться на це фото.

Для того, щоб запустити процес зневоднення шкіри досить випити ковток вина. Спиртне згубно впливає на шкіру, вона стає сухою і набряклою. Варто нам почати випивати і робити це систематично, як на шкірі стає видно капіляри, провисання і ознаки старіння на обличчі.

Презентація досліду №1(2 учні). І щоб переконати вас у цьому ми пропонуємо свій дослід

«Для проведення даного досліду ми опустили за кілька хвилин до цього шматочок м'яса в міцний розчини етанолу. Що ж сталося з ним? Результати досліду ми пропонуємо вашій увазі. (демонстрація пробірки з м’ясом).

При регулярному прийомі навіть невеликих доз алкоголю травлення в шлунку стає неповноцінним, їжа застоюється або, не переварена, надходить до кишечника. Виникає гастрит, який, якщо не усунути його причину і серйозно не лікувати, може перейти у рак шлунку.

Тому зрозуміло чому у людей, які вживають алкоголь виникають такі захворювання травної системи як гастрити, виразки, розклад підшлункової залози. (Слайд 7)



Викладач: Я пропоную записати це в зошит.

А вже приблизно через годину концентрація алкоголю у крові стає максимальною. Що ж відбувається, коли алкоголь попаде в кров?



Повідомлення 4(учень): Етиловий спирт швидко всмоктується у кров, добре розчиняючись в міжклітинній рідині, він потрапляє у всі клітини організму. Вченими встановлено, що він порушує функції клітин і призводить до їх загибелі: при вживанні 100 г пива – близько 3000 клітин, 100 г вина – 500, 100 г горілки – 7500 клітин. Зіткнення еритроцитів з молекулами спирту призводить до згортання кров’яних клітин. Тому ми пропонуємо вашій увазі відеоролик «Бережи себе. Кров» (демонстрація відео)

Викладач: Отже, після вживання алкоголю наша кров має такий вигляд(слайд 8 )
Чим же викликані такі зміни?

Учень: З уроків біології ми вже знаємо, що в еритроцитах крові міститься білок - гемоглобін. Алкоголь є для нього як і для будь якого іншого білка ворогом №1. Зараз ви переконаєтесь в цьому на досліді.

Дослід «Денатурація білків під впливом етанолу» проводять 2 учні: розбиваємо куряче яйце, відокремлюємо білки від жовтків, наливаємо в білок спирт, білок згортається, відбувається денатурація, білкова молекула руйнується. Такий же процес відбувається в кожній клітині організму при зіткненні з етиловим спиртом.

Викладач: Подібне явище ви спостерігаєте і будете спостерігати дуже часто, адже ваша майбутня професія – кухар. (слайд 9)

Який висновок напрошується?



Учень: Білок денатурує, а це значить, що він втрачає складну структуру, а отже і свої функції. Є вислів «Де є білки, там є життя; де є життя, там є білки». Білок і життя - ці два поняття - єдине ціле. Отже, руйнування білків викликає смерть живого. І організм прагне самозахиститися, найчастіше високою ціною.
Викладач: Так, це вірно. І особливо страждає печінка, яка є мішенню для алкоголю. Адже саме в ній знешкоджується до 90% алкоголю. (слайд 10)

Учень: Щоб переконатися у цьому ми пропонуємо вам результати досліду з печінкою.

Дослід 2. Вплив алкоголю на печінку (реакції окислення спирту під дією ферментів) Ми опустили шматочок курячої печінки в спирт. Подивіться, що з нею сталося?

Викладач: Які ж хімічні перетворення викликають такі зміни в печінці?

Учень: В печінці відбуваються хімічні процеси окиснення етилового спирту, які забезпечують знешкодження отруйних речовин, що потрапляють в неї з кров’ю.

С2Н5OH → CH3 – C = O → CH3 – C = O → CO2 + H2O



׀ ׀ ׀ ׀

H OH
Етанол Ацетальдегід Оцтова кислота Кінцеві

продукти

розпаду



Викладач: Давайте спробуємо записати схеми рівнянь реакцій, які б відображали ці перетворення, але в двох варіантах:

а) в організмі людини;

б) поза організмом людини.

(2 учениці записують на дошці схеми рівнянь реакцій)

С2Н5OH + [О] → CH3 – COН

CH3 – COН + [О] → CH3 – COОН

CH3 – COОН + [О] → CO2 + H2O


С2Н5OH + CuO → CH3 – COН + CuO + H2O;

CH3 – COН + Ag2O → CH3 – COОН + CH3 – COОН + Ag ;

CH3 – COОН + Na2CO3 → CO2 + H2O + CH3 – COОNa.

Етанол дегідрований ферментами в етаналь а потім інший фермент переводить його в ацетат.



Викладач: Але етиловий спирт окиснюється до кінцевих продуктів розпаду тільки в тому випадку, якщо добове вживання етанолу не перевершує 20г. Якщо доза перевищена, то в організмі накопичуються проміжні продукти розпаду.

Це призводить до виникнення побічних негативних ефектів: надлишковому утворенню жирів, накопичення пероксидних сполук, здатних руйнувати утворені пори та інших небажаних явищ, сукупність яких призводить до руйнування печінки – цирозу.(слайд 11).


Запишемо: Під впливом проміжних продуктів руйнування алкоголю, а саме: оцтового альдегіду і оцтової кислоти виникають захворювання печінки - жирова дистрофія, цироз.

Повідомлення 5(учнівська презентація). Оцтовий альдегід в 30 разів токсичніший етилового спирту. Вчені довели, що виникнення мутацій і різних каліцтв у ембріонів викликає саме оцтовий альдегід.

Це пояснюється тим, що у плоду активність антиалкогольних ферментів в 10 разів слабша ніж у дорослих. Тому в алкоголіків діти народжуються з різними вадами. Яка причина цього? Відповідь дасть вам насатупний слайд…

Інформація до роздумів…

Викладач: А який же подальший шлях етанолу по людському організму?
Повідомлення 6: Отже, не знешкоджений печінкою спирт і отруйні продукти його розпаду знову потрапляють у кров і розносяться по всьому організму, надовго залишаючись у ньому. Наприклад, в головному мозку, де спирт виявляється в незмінному вигляді навіть через 20 днів після його вживання.

Отже, спирт – це отрута і вживати алкогольні напої шкідливо.

Викладач: Особливо великої шкоди завдає алкоголь організмам, що ростуть і розвиваються, викликаючи в них алкогольну залежність навіть при вживанні «легкого» і «міцного» пива. А, що вже говорити про більш міцні напої.

ОТЖЕ: що ж таке алкоголь?



Учень: Алкоголь-це отрута, що губить все живе.

Викладач: А що ж таке алкоголізм? Шкідлива звичка скажете Ви. Звичка чи що? (думки учнів…)

АЛКОГОЛІЗМ - це захворювання, що наступає в результаті вживання спиртних напоїв та хвороблива пристрасть до них.

Вчені та медики усього світу всерйоз стурбовані зростаючим розмахом споживання спиртних напоїв неповнолітніми

А що ж спонукає підлітка вперше пробувати алкоголь, а деяких згодом стати алкоголіками?

Учень: Як свідчить опитування, проведене нами серед учнів - це:

1.Наслідування негативної поведінки друзів, дорослих, героїв телепередач та кінофільмів;

2.Самоствердження у колективі:

3.Цікавість та легковажність (прагнення до нових сильних відчуттів, про які постійно твердять ті, що вживають алкоголь);

4.Необізнаність з механізмами шкідливого впливу алкоголю на організм.

Викладач: Багато проблем сучасного суспільства можна вирішити в найближчому майбутньому, якщо зараз усвідомлено поставитися до проблеми вживання алкоголю! Ваше майбутнє і майбутнє країни у Ваших руках! Ваш вибір - це відповідальність перед своїм здоров'ям, своєю Вітчизною, своєю Батьківщиною! (слайд 12)

Учень: В даний час у нашій країні Верховна Рада пиво та слабоалкогольні напої визнала повноцінними алкогольними напоями і заборонила розпивати їх у громадських місцях та продавати неповнолітнім. Заборонено продавати алкогольні напої дітям до 18 років. Отже, проблема алкоголізму - це спільна справа нашої країни і всіх нас.
VІ. Закріплення знань (5 хв).

Викладач: Зараз ми зробимо підсумок з вивченого матеріалу.

Розглянемо таблицю (попередньо роздані учням), на якій відображено на які органи і як впливає алкоголь. (слайд 13)

Вражає! Немає жодного органу в нашому організмі на який алкоголь діяв би позитивно. Тому висновок однозначний, отрута!

1 учень: А я не згоден. Багато людей вважають, що алкогольні напої покращують апетит, лікують кровоносну систему, сприяють спілкуванню. Багато людей вважають, що алкогольні напої покращують апетит

2 учень: Це невірно. Як ми вже почули і побачили на уроці, алкоголь викликає гастрити, цироз печінки. Зіткнення спирту з молекулами спирту призводить до згортання кров’яних клітин. А щодо розкутості я відповім тобі словами Абу-ль-Фараджа: «Вино повідомляє кожному, хто п’є його, чотири якості. Спочатку людина стає схожою на павича - вона пнеться, її рухи плавні і величні. Потім вона набирає характеру мавпи і починає зі всіма жартувати і загравати. Потім вона уподібнюється до лева й стає самовпевненою, гордою, впевненою в своїй силі. Але на закінчення вона перетворюється на свиню, і, подібно їй, валяється в багнюці». А Бенджамін Джонсон додав би; «У вині туга шукає полегшення, легкодухість - хоробрості, нерішучість – упевненості в собі, печаль – радості, а знаходять лише загибель».

3 учень: Але ж спирт і корисний. Адже його широко використовують у різних областях промисловості і насамперед у хімічній. З нього одержують синтетичний каучук, оцтову кислоту, барвники, есенції, фотоплівку, порох, пластмаси. Спирт є гарним розчинником і антисептиком. Тому він знаходить застосування в медицині, парфумерії.

На ПГЗК саме за допомогою спирту проводять технічний догляд за точною вимірювальною апаратурою, яка контролює весь виробничий процес на підприємстві.



4 учень: Так, спирт поза живим організмом корисний, спору немає.

Викладач: Ми почули ваші аргументи, а тепер давайте спробуємо зробити загальний висновок.

Учениця: Етанол - це звичайна хімічна речовина, яких багато у природі. І вона належить до тих речовин про які сказав один тібетський монах «…Весь рік я перевіряв усі рослини та речовини, але всі вони, залежно від обставин, можуть принести і користь, і шкоду…». Лише від людини залежить ким для її організму, в її житті буде етанол: ВОРОГОМ ЧИ ДРУГОМ?

Учениця: І ЦЕ ЩЕ РАЗ ПІДТВЕРДЖУЄТЬСЯ СЛОВАМИ НЕВІДОМОГО:

«Я благословляю цей чудодійний еліксир, що приносить велику користь, що дарує радість і здоров'я, печаль і страждання».

Викладач: А нам усім слід ЗАПАМ'ЯТАТИ і записати у зошити! Алкоголь - це не звичка, а хвороба, яку потрібно лікувати, а ще краще не хворіти. Алкоголік деградує, стає нецікавий знайомим і друзям, рідним і в кінцевому результаті некорисним для нашої країни (слайд 14)

А для того, щоб ви мене переконали, що тему уроку ви засвоїли я пропоную вам виконати декілька завдань-аналогів завдань з ДПА.



Завдання 1.

Позначте число правильних виразів у наведеному переліку, що стосуються твердження «Спирти легко проникають через біологічну мембрану завдяки…»:



  • великому радіусу молекул;

  • малому радіусу молекул;

  • поганій розчинності у спиртах;

  • добрій розчинності у воді.

а) 1; б) 2; в) 3; г) 4.

Завдання 2.

Укажіть групу, у якій всі речовини отруйні для людини:

а) СН3ОН, С2Н5ОН; СН3СОН;

б) СН3ОН, С2Н5ОН; СН3СООН;

в) СН3СООН, С2Н5ОН; СН3СОН;

Завдання 3.

Установіть генетичний ланцюг утворення проміжних продуктів окиснення етанолу

в організмі людини:


а) карбону діоксин;

б) оцтовий альдегід;

в) етанол;

г) оцтова кислота.


Завдання 4.

1




2




3




4




Установіть відповідність між реагентами і продуктами реакції:


1




2




3




4



А. С2Н6 → 1…СН3СОН

Б. С2Н4+Н2О → 2…С2Н4 + Н2

В. С2Н5ОН + [О] → 3…СН3СООН + Аg2О

Г. СН3СНО + Аg2О → 4… СН3СООН + Аg

5…С2Н5ОН
Задача.

Обчисліть масу оцтового альдегіду, яка утвориться в організмі людини при споживанні 100 г горілки (40%).




VІІ. Підсумок уроку (3 хв).
  1   2


База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка