Повідомлення домашнього завдання Хід уроку I. Організаційний момент Добрий день, діти! Всі готові до уроку? II. Актуалізація чуттєвого досвіду, опорних знань учнів та мотивація навчальної діяльності «Ввічливість це одна з тих якостей,




Скачати 84,92 Kb.
Дата конвертації09.04.2017
Розмір84,92 Kb.
Тема уроку: Поняття етикету під час споживання їжі. Правила сидіння за столом. Використання ножа, виделки. Споживання їжі та напоїв. Прийоми споживання страв, чаю та кави. Традиції споживання їжі різних народів.

Мета уроку:



  • сформувати в учнів поняття про етикет, дати знання про правила користування столовими приборами, а також культуру споживання страв, чаю і кави, ознайомити з традиціями споживання їжі різних народів.

  • розвивати асоціативне та логічне мислення, формувати практико-орієнтовану пізнавальну діяльність, розвивати навички культури споживання їжі, розвивати уміння концентрувати увагу, пізнавальний інтерес, пам'ять;

  • виховувати науково-матеріалістичний світогляд, а також загальну культуру учнів, ввічливість під час споживання їжі.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Структура уроку

  1. Організаційний момент

  2. Актуалізація чуттєвого досвіду, опорних знань учнів та мотивація навчальної діяльності

  3. Повідомлення теми і мети уроку

  4. Вивчення нового матеріалу

  5. Закріплення вивченого матеріалу

  6. Підведення підсумків уроку

  7. Повідомлення домашнього завдання

Хід уроку

I . Організаційний момент

Добрий день, діти! Всі готові до уроку?

II. Актуалізація чуттєвого досвіду, опорних знань учнів та мотивація навчальної діяльності

«Ввічливість - це одна з тих якостей, які можна оцінити належним чином,
тільки зазнавши незручностей, коли вона відсутня»                   
 С. Джонсон. «Брак делікатності свідчить про брак виховання й доброти » П.Буаст. Як ви розумієте ці поговірки? Коли ми застосовуємо ці правила поведінки? Чи потрібно нам норми і правила за столом?


  1. Повідомлення теми і мети уроку

Сьогодні на уроці ми сформуємо поняття про етикет, вивчимо правила користування столовими приборами і культуру споживання їжі.

Гра «Мікрофон»: «Як потрібно поводитись за столом?». Учні по черзі відповідають на питання.
IV Вивчення нового матеріалу

Манери за столом з кожним роком стають все більше важливими. З часом реалії не змінилися — знання хороших манер, правил поведінки за столом надзвичайно важливе для будь-якої людини. Культура поводження за столом - це частина загальної культури людини. Її треба виховувати із самого раннього віку.

Існують строгі правила поведінки під час їжі. Як і всі інші, ці правила не вигадані з голови. Більшість із них виникло з поваги до тих, з ким ти сидиш за столом. Спробуй простежити, що вийде, якщо ти візьмеш вилку й ніж не пальцями, як ведеться, а затиснеш їх у куркуля й почнеш різати лежаче на тарілці м'ясо. У тебе неминуче здіймуться й розійдуться в сторони лікті. А це значить, що виявиться в небезпеці щока сусіда. А лікті, покладені на стіл? Вони займають місце, де повинна стояти тарілка сусіда. Та й чи приємно йому буде класти хліб на той шматок скатертини, по якому шаруділи твої рукави?

Книга, по якій російські юнаки дівчини могли вчитися правильно поводитися за столом, з'явилася ще у вісімнадцятому столітті. Називалася вона: "Юності чесне зерцало, або Показання до життєвого обходження" і складена була самою Російською Академією наук. От яке велике значення надавали й тоді правилам поведінки!

Надруковано вона незвичними для нас стародавніми буквами; деякі слова, начебто "талерки", і відразу зрозумієш. Але більшість правил годиться й сьогодні". "Не вимагай першим блюдо й не дуй у рідке, щоб скрізь бризкало". "Не сопи, корду їли". "Коли що тобі запропонують, то візьми частину з того, інше віддай іншому". "Руки твої не повинні довго лежати на тарілці, ногами скрізь не мотай, не втирай губ рукою й не пий, поки їжі не проковтнув". "Не облизуй перстів і не гризи костей, але обрізай ножем". Хліба, приклавши до грудей, не ріж; їли, що перед тобою лежить. Над їжою не чавкай, як свиня, і голови не чеши. Не проковтнувши шматка, не говори. Біля своєї тарілки не роби забору з костей, кірок хліба й іншого. Непристойно руками по столі скрізь колобродити, але сумирно ести. А качанами й ножем по тарілкам, по скатертині або по блюду не креслити, не колоти й не стукаючи, але повинне тихо й сумирно, прямо, а, не сидіти вигнувшись ".

У французів є приказка: "Апетит приходить під час їжі". Як і більшість народних приказок, вона заснована на життєвому досвіді: захід і вид смачної їжі дійсно підсилюють апетит.

Великий росіянин учений Іван Петрович Павлов пояснив, чому це відбувається. Ти знаєш по собі, як течуть слинки побачивши ласого блюда. Це, виходить, починають працювати слинні залози рота, щоб змочити їжу, що зараз будеш жувати. Точно так само вид і запах їжі діє на залози шлунка. Вони теж починають виділяти особливий "запальний" сік. Цей сік допомагає шлунку переварювати їжу. Дратуючи закінчення нервів, закладених у стінках шлунка, він викликає почуття апетиту.

Але не всяка їжа діє на організм однаково. Ніж гарніше, апетитніше виглядає тарілка з їжею, чим смачніше їжа пахне, тим сильніше виділяється "запальний" сік, тим краще буде переварене те, що ти з'їли.

І турбота про це також відбилася в правилах поведінки за столом. Чому, наприклад не слід кришити на шматки котлету або сирник? Не тільки тому, що розкришена їжа швидше холоне й робиться несмачною. Вид розмазаної по тарілці - котлети або сирника не дуже апетитний. Чому не прийнято випльовувати що-небудь, навіть кісточки від компоту, прямо на блюдце? Чому не дозволяється критикувати подане блюдо й говорити, що, по-твоєму, воно несмачно? Чому треба доїсти все покладене до кінця й не залишати на тарілці? Тому що це не тільки кривдить господарку, але й може відбити бажання є в сусідів.

Не слід також розглядати занадто уважно або колупати вилкою те, що тобі поклали. Це теж неввічливо стосовно господарки, немов ти сумніваєшся як частування.

Вихована людина буде їсти кожне запропоноване хазяїном блюдо.

Коли французи заснували свою першу колонію в Північній Америці, французький губернатор запросив на звану вечерю двох вождів індійського племені ірокезів. Він уважав, що після такого обіду йому буде легше вмовити вождів віддати задешево великі степи, де індіанці здавна полювали на оленів і бізонів.

Знаючи шляхетну довірливість індіанців, що ще не встигли розпізнати лицемірство й жорстокість завойовників, ад'ютант губернатора, злісний і хитрий ледар, вирішив посмішити таких же, як він, приятелів і поглумитися над гостями. На їхніх очах він густо намазав гірчицею шматок хліба й зробив вигляд, що з насолодою проковтнув його. Індіанці подумали, що це улюблена їжа білих, і намазали гірчицею свій хліб. Але від першого ж шматочка в них захопило подих, на газах виступили сльози. Однак ірокези нічим не видали своєї відрази й мужньо доїли свій хліб. Вони не хотіли скривдити хазяїна відмовою від запропонованого частування. Так "дикі" індіанці дали урок увічливості й витримки "культурному" негідникові.

У будь-якому разі ніколи не варто забувати основні правила поведінки за столом:

- непристойно класти лікті на стіл, можна тільки спиратися зап'ястям на його край; жінка може ненадовго обпертися на стіл ліктем;

- не варто скачувати хлібні кульки, грати ложками й виделками, чаркою, згортати край скатертини в трубочку, протягати в усю довжину ноги;


- під час їжі не варто розставляти лікті й низько схиляти голову над тарілкою (її можна злегка нахилити і на цю висоту піднести виделку або ложку);
- не варто дути на гарячу їжу і напої, чавкати, присьорбувати. П'ють і їдять беззвучно;
- не користуються ножем, коли їдять макарони, вермішель, локшину, солянку, омлет, пудинг, желе, овочі. Все це їдять тільки виделкою;
- після їжі ніж і виделку складають у тарілці паралельно ручками в правий бік.

- коли користуються ножем і виделкою, то виделку весь час тримають у лівій руці, а ніж — у правій;

- коли їжу запивають якимось напоєм, варто спершу проковтнути їжу, а потім запити. Але перш ніж пити, слід протерти губи серветкою, щоб не лишати на склянці масних плям;

- нечемно доливати з пляшки або графина тільки собі, не запропонувавши спершу сусідові по столу;

- неввічливо вибирати з порцій, що лежать на тарілці, кращу. Беруть той шматочок, що ближче. Якщо навіть ми захочемо взяти меншу порцію, можуть подумати, що ми вибираємо кращу;
- не вмочують хліб у соус і не витирають хлібом тарілку; / якщо в сільничці немає ложечки, сіль набирають кінчиком свого ножа (ніж при цьому має бути чистим);
- хліб не ріжуть ножем, а відламують маленькими шматочками від скибки, взятої із хлібниці;

- закуску (наприклад, шинку) їдять ножем і виделкою, а не кладуть її на хліб, як бутерброд. Невеличкі шматочки хліба можна намазувати маслом. При цьому масло беруть потроху з маслянки на край своєї тарілки;


- під час сніданку можна весь шматок хліба намазати маслом і відкушувати від шматка. Хліб, намазаний маслом, не ріжуть ножем. Під час вечері на такий шматочок хліба краще покласти шинку або сир — це буде бутерброд, який можна розрізати навпіл, щоб було зручніше їсти. Такий бутерброд можна їсти з тарілочки, користуючись ножем і виделкою;
- "буфетні" бутерброди їдять без ножа та виделки, таке їхнє призначення; сухарі вмочують у чай або молоко тільки в сімейному колі; паштет беруть ножем. Намазувати паштет на хліб можна тільки в сімейному колі;
- яєчню заведено їсти ложечкою або виделкою залежно від її консистенції;
- супи їдять не нахиляючи тарілку (від себе або до себе). Невеличка кількість супу залишається в тарілці. У сімейній обстановці можна злегка нахилити тарілку від себе. Ні під час їжі, ні після їжі ложку із супу не кладуть на стіл, вона залишається в тарілці;

- бульйони, супи, подані в чашках, п'ють, як чай, ложку використовують, коли хочуть виловити грінки, яйце, шматочки м'яса, що плавають у супі. Але якщо суп поданий у чашці з двома вушками, користуються ложкою;


- курка в бульйоні — одночасно перше і друге, тож спочатку ложкою їдять бульйон, потім — шматочки курки за допомогою виделки та ножа;
- рибу як у холодному, так і в гарячому вигляді слід їсти виделкою і ножем. Користуються ножем і тоді, коли їдять маринований оселедець;
- рибну кісточку, що "заблукала" в роті, непомітно беруть виделкою і кладуть на край тарілки;

- птицю їдять за допомогою ножа й виделки. Слід змиритися з тим, що неможливо все м'ясо зняти з кісток. Удома можна дозволити собі взяти курячу ніжку в руку;

Основні столові прилади залежно від різноманітності страв можуть бути декількох видів.

На столі неодмінно повинні бути і прилади, якими беруть їжу з загальних блюд, не сервірованими порціями: окремі ложки, виделки, совочки, щипці і т. д. З загального блюда їжу накладають на свою тарілку великою ложкою і виделкою: ложку тримають в правій руці, виделку в лівій. За допомогою виделки накладають їжу в ложку, ложкою ж лише її підтримують або беруть підливу.



Соуси або супи в свою тарілку наливають спеціальними ополоники, при цьому треба бути дуже обережним і не капнути на скатертину. Якщо ж трапиться подібна неприємність, потрібно непомітно промокнути серветкою це місце або покласти на нього матерчату серветку (якщо скатертину дуже забруднилася). Якщо ж ви просто трохи капнули на скатертину, постарайтеся не привертати загальну увагу. Своїм занепокоєнням і непотрібними голосінням ви порушите атмосферу застілля.

Десертними приладами їдять закуски і тістечка. Це виделки, ножі та ложки, але менші за розміром. Спеціальні прилади для салатів, кавові і мекка-ложечки, щипці для цукру, щипці або лопатки для торта доповнюють основні прилади.

V Закріплення вивченого матеріалу

Гра «Хто перший»

  • Коли з’явились перші уявлення про етикет?

  • Як потрібно поводитись за столом?

  • Коли ми користуємось ножем і вилкою?



VI Підведення підсумків уроку

Рефлексія

  • Чим сподобався урок?

  • Які знання нам необхідні в повсякденному житті?

  • Які висновки ви зробили для себе?

Повідомлення та обґрунтування оцінок

VII Домашнє завдання

Підготували міні-сценку: «Правила поведінки за столом». Розіграти її в парах.


База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка