"Сіль -це добро, чи зло?"




Скачати 316,02 Kb.
Сторінка1/3
Дата конвертації07.06.2018
Розмір316,02 Kb.
  1   2   3
Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №63

Криворізької міської ради Дніпропетровської області

Тема реферату:

"Сіль –це добро, чи зло?"

Волков Богдан

Яценко Ірина Петрівна

вчитель початкових класів

Кривий Ріг

2012 рік


План

І. Вступ


ІІ. Сіль – це добро, чи зло?

1. Як утворилася сіль?

2. Чому сіль необхідна живим організмам?

3. Використання солі в медицині.

4. Чим сіль шкодить організму?

5. Як запобігти шкоді від солі?

ІІІ. Висновки.

Список використаної літератури

Додатки

Вступ. Актуальність дослідження

Моя бабуся страждає на гіпертонічну хворобу, бо полюбляє солону їжу. Лікар приписав їй безсольову дієту. І я замислився, якщо сіль така шкідлива, навіщо ми, люди, щодня її вживаємо? Це запитання стало поштовхом для моєї дослідницької роботи.

Про сіль існує багато народних прислів’їв і приказок, її вживання є об’єктом багатьох суперечок. Кухонна сіль шкода або користь? Якщо шкода, то чому? Як запобігти цій шкоді? Спробуємо дослідити властивості солі та розглянути плюси і мінуси даного продукту.

Актуальність даної теми полягає в тому, що дедалі більше людей намагаються боротися зі своїми хворобами за допомогою різноманітних дієт, незамислюючись над тим, що тим самим шкодять своєму організмові. Я спробую довести необхідність розумного вживання кухонної солі, бо вона необхідна для нормального функціонування організму людини.



Мета дослідження

  • поглибити та систематизування знання про кухонну сіль як корисну копалину;

  • дослідити властивості солі, її корисний та шкідливий вплив на організм людини;

  • навчитися користуватися довідковою літературою, проводити досліди, робити висновки;

  • виховувати активну життєву позицію, позитивне та відповідальне ставлення до здоров'я людини.

Очікувані результати

  • уміння користуватися літературою для пошуку інформації;

  • початкові навички роботи з комп'ютерною технікою та відеоапаратурою;

  • уміння проводити досліди та робити висновки;

  • уміння виступати перед аудиторією.

Як утворилася сіль?

Чи знаєте ви, що кухонна сіль NaCI — одна з найдавніших речовин? Коли і як вона стала відома людям, наука не знає. Кухонну сіль людина споживає, мабуть, стільки років, скільки їй самій. За образним виразом Піфагора, „ сіль була народжена найшляхетнішими батьками: сонцем і морем ”…



Народження солі підтверджують досліди.

Дослід 1. (Додаток 1)

Наллємо в склянку води. Всиплемо в неї столову ложку кухонної солі. Починаємо розмішувати і бачимо, що кристали солі поступово зникають. На смак вода стала солоною.

Висновок: сіль добре розчиняється у воді.

Дослід 2 (Додаток 2).

Капнемо на скельце кілька крапель солоного розчину і нагріємо над спиртівкою. Після випаровування на скельці залишився білий осад. Це сіль.



Висновок: сіль утворюється в результаті випаровування солоного розчину.

Найбільш імовірно, що перше знайомство людини з сіллю відбулося на узбережжі теплих морів, де на мілководді морська вода інтенсивно випаровувалась під дією високих температур і вітру, а в осаді накопичувалась сіль.

У людей, що живуть далеко від моря, спостерігається підвищена потреба в солі. В Росії ще в ХVІІ ст. більшість пряностей, таких як оцет і сіль, в народі почали вживати не в процесі приготування їжі, а ставити на стіл і використовувати вже під час їди, через їх дороговизну. У стародавній Мексиці сіль так високо цінувалася, що жителі цієї держави повсюдно поклонялися богу солі. В давнину сіль слугувала своєрідною валютою, багато племен і народностей змушені були купувати або обмінювати сіль у тих племен, на території яких були поклади солей. І, навіть, в даний час багато племен (в основному в сельві Південної Америки і гірських джунглях Нової Гвінеї) відчувають сольовий дефіцит, сіль там до цього часу вважається однією з головних видів "валюти", часто замість солі використовується попіл спалених рослин певного виду, здатних накопичувати сіль.

Так що ж таке сіль? З точки зору хімії, сіль - це речовина, що утворилася в результаті взаємодії кислоти та лугу. З точки зору геології - це потужні (часто багатокілометрові) поклади, що утворилися в результаті геологічних процесів. З точки зору ґрунтознавства - це солончаки, практично непридатні для сільськогосподарського використання. Для біохіміка і медика - це розчин, що циркулює в організмі людини, без якого неможливі певні біохімічні реакції і відповідно, неможливо нормальне функціонування органів.


  1   2   3


База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка