1. у тракториста після обприскування сільськогосподарських угідь фосфорорганічними пестицидами з'явилися слинотеча, блювання. Об'єктивно: міоз, блідість шкіри, ат- 80/50 мм рт ст



Скачати 51.96 Kb.
Дата конвертації25.05.2020
Розмір51.96 Kb.
#86078
Буклет-2019-2
Буклет-2018
1. У тракториста після обприскування сільськогосподарських угідь фосфорорганічними пестицидами з'явилися слинотеча, блювання. Об'єктивно: міоз, блідість шкіри, АТ- 80/50 мм рт.ст. Який препарат слід застосувати при наданні медичної допомоги?
A*. Атропін

B. Хлористий кальцій

C. Кофеїн

D. Унітіол

E. Адреналін
2. Медсестра поліклініки надає допомогу хворому на стенокардію, який скаржиться на біль стискаючого характеру за грудиною, що віддає у ліву руку. Біль з'явився після підняття по сходах. Який засіб слід використати у першу чергу?
A*. Нітрогліцерин

B. Папаверин

C. Аспірин

D. Ніфедипін

E. Атенолол
3. До шкільної медсестри звернувся школяр, який поранив склом праву гомілку. При огляді медична сестра виявила рану 3x1 см, з якої рівномірним струменем витікає темна кров. Назвіть метод тимчасової зупинки кровотечі у даному випадку:
A*. Стискаюча пов'язка

B. Оклюзійна пов'язка

C. Пальцеве притиснення артерії

D. Згинання кінцівки в суглобі

E. Накладання джгута
4. При огляді хворого 38-ми років, з ножовим пораненням грудної клітки Ви виявили, що рана "дихає" - чути "свист',' в момент вдиху повітря виходить із рани, при видиху - заходить в плевральну порожнину. Яке ускладнення виникло у хворого?
A*. Відкритий пневмоторакс

B. Клапанний пневмоторакс

C. Поранення серця

D. Закритий пневмоторакс

E. Перелом ребер
5. У дитини 6-ти років на шкірі дрібно- крапчаста висипка з чистим носо-губним трикутником. Для якого захворювання характерна дана висипка?
A*. Скарлатина

B. Вітряна віспа

C. Менінгококцемія

D. Краснуха

E. Кір
6. Після проведення вакцинації медична сестра кабінету профілактичних щеплень повинна спостерігати за дитиною протягом:
A*. ЗО хвилин

B. 3-х годин

C. 2-х годин

D. 4-х годин

E. 1 години
7. Хворий 30-ти років отримав ножове поранення стегна. З рани витікає кров темно-червоного кольору, рівномірною цівкою. Це характерно для:
A*. Венозної кровотечі

B. Капілярної кровотечі

C. Пульсуючої кровотечі

D. Артеріальної кровотечі

E. Паренхіматозної кровотечі
8. До Вас звернувся чоловік 47-ми років зі скаргами на погіршення загального стану, температура тіла - 39°С, озноб, біль у потиличній ділянці шиї. Хворіє 5 днів. Об'єктивно: на потиличній ділянці шиї щільний інфільтрат діаметром до 6 см, шкіра над ним яскраво-червона. В центрі інфільтрату шкіра має багряно-синюшний колір, є декілька отворів, з яких виділяється густий зелений гній. Який найбільш ймовірний діагноз?
A*. Карбункул

B. Бешиха

C. Абсцес

D. Гідраденіт

E. Фурункул
9. У дівчинки 2-х років спостерігаються: загальна слабкість, головний біль, дратівливість, стійкий свербіж та неприємні відчуття печії в ділянці ануса. При обстеженні виявлені гострики. Заплановані дії медсестри щодо дотримання санітарно-гігієнічних заходів та медикаментозного лікування проведені. Для оцінки результатів медсестринських втручань вкажіть контрольний метод лабораторної діагностики для даної дитини:
A*. Зіскоб на ентеробіоз

B. Копрологічне дослідження

C. Дослідження калу на яйця гельмінтів

D. Загальний аналіз крові

E. Загальний аналіз сечі
10. У хворого на цукровий діабет поступово погіршується стан, з'явились м'язова гіпотонія, млявість сухожильних рефлексів, шкіра бліда, суха, при диханні чути запах ацетону, артеріальна гіпотензія, тахікардія, нудота, тонус очних яблук знижений. Для якого стану характерні такі проблеми пацієнта?
A*. Гіперглікемічна кома

B. Уремічна кома

C. Гіпоглікемічна кома

D. Печінкова кома

E. Мікседема
11. У постраждалого площа опіків ІІ-ІП ступенів складає 20%, розвивається опіковий шок. Вкажіть заходи протишокової терапії:
A*. Знеболювання, введення плазмозамінників

B. ПХО рани, іммобілізація опікової ділянки

C. ШВЛ, непрямий масаж серця

D. Первинна обробка опіку, асептична пов'язка

E. Знеболювання, гемотрансфузія
12. До гінекологічного відділення поступила пацієнтка зі скаргами на рясні кров'янисті виділення зі статевих шляхів, сильний переймоподібний біль внизу живота. Об'єктивно: АТ- 100/60 мм рт.ст., Р&- 90/хв. При піхвовому дослідженні: зовнішнє вічко шийки матки пропускає палець. Матка збільшена до 8-9 тижнів вагітності. Оцініть клінічну ситуацію:
A*. Аборт у ходу

B. Загроза аборту

C. Аборт, що не відбувся

D. Неповний аборт

E. Повний аборт
13. Старша медична сестра пояснює санітарці, що метод, при якому знищуються патогенні і умовно - патогенні мікрооранізми в середовищі, яке оточує людину, це:
A*. Дезінфекція

B. Дезінсекція

C. Стерилізація

D. Дератизація

E. Антисептика
14. Студентка медичного коледжу під час проходження практики заповнювала систему одноразового використання для введення інфузійного розчину. Маніпуляційна медсестра зробила зауваження, що необхідно ретельно видалити все повітря, інакше може виникнути таке ускладнення:
A*. Повітряна емболія

B. Некроз тканини

C. Медикаментозна емболія

D. Пошкодження нервового стовбура

E. Інфільтрат
15. Дитина 10-ти років постраждала в автокатастрофі. Непритомна, пульс на сонній артерії не визначається, дихання відсутнє. Якими повинні бути дії медичної сестри в цьому випадку?
A*. Негайно розпочати серцево-легеневу реанімацію

B. Чекати прибуття швидкої допомоги

C. Надати підвищеного положення ногам потерпілої

D. Повернути потерпілого набік

E. Виміряти артеріальний тиск
16. У дитини віком 5 років спостерігаються серозні виділення з носа, кашель, світлобоязнь, сльозотеча. На слизовій щік - рясні дрібні висипання білого кольору з червоним обідком, які виступають над поверхнею шкіри. Яких ознак слід очікувати в наступні дні хвороби?
A*. Плямисто-папульозні висипання

B. Збільшення задньошийних лімфовузлів

C. Геморагічна висипка зірчастої форми

D. Часті рідкі випорожнення

E. Спазматичний кашель з репризами
17. У пацієнтки 28-ми років, запідозрено порушену позаматкову вагітність. Яке обстеження підтвердить Ваші припущення?
A*. Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

B. Діагностичне вишкрібання порожнини матки

C. Кольпоскопія

D. Пельвіометрія

E. Зондування матки
18. Пацієнт 42-х років знаходиться на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні. Відмічаючи в температурному листку показники температури тіла, медсестра побачила, що протягом 4-х днів у пацієнта різниця між ранковою та вечірньою температурою складає 4°С. Назвіть вид гарячки:
A*. Гектична

B. Постійного типу

C. Хвилеподібна

D. Послаблю вальна

E. Атипова
19. У хірургічне відділення доставлено хворого, який скаржиться на тупий, постійний, оперізуючий біль у надчеревній ділянці, нудоту і блювання, яке не полегшує стан хворого. Стан хворого важкий, живіт здутий, болючий гіри пальпації в усіх відділах, шкіра на животі ціанотична. Позитивний симптом Мейо-Робсона. У сечі підвищений рівень діастази. Про яке захворювання може подумати медсестра?
A*. Гострий панкреатит

B. Гостра кишкова непрохідність

C. Іострий апендицит

D. Іострий холецистит

E. Защемлення грижі
20. Каретою швидкої медичної допомоги до приймального відділення доставлено чоловіка 55-ти років зі скаргами на одноразове блювання "кавовою гущею',' виражену загальну слабкість протягом двох діб. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, АТ- 105/75 мм рт.ст., ЧСС- 97/хв. До якого обстеження слід готувати пацієнта?
A*. Фіброгастроскопія

B. Рентгенографія

C. Цистоскопія

D. Мамографія

E. Лапароскопія
21. Пацієнтка 58-ти років поступила у ендокринологічне відділення у тяжкому стані. При медсестринському обстеженні виявлено: свідомість відсутня, шкіра суха, очі запалі, ціаноз, запах ацетону з рота. Який медикамент найбільш доцільно підготувати медсестрі для надання невідкладної допомоги?
A*. Інсулін короткої дії

B. Інсулін пролонгованої дії

C. 5% розчин глюкози

D. 40% розчин глюкози

E. Фізіологічний розчин
22. Проти яких інфекційних хвороб, згідно календаря профілактичних щеплень, проводиться вакцинація здоровим доношеним новонародженим дітям в пологовому будинку?
A*. Гепатиту В, туберкульозу

B. Поліомієліту, менінгококової інфекції

C. Дифтерії, кашлюку, правця

D. Гемофільної інфекції

E. Кору, краснухи, епідемічного паротиту
23. Хворий 26-ти років звернувся зі скаргами на біль в епігастральній ділянці і його подальше переміщення в праву клубову ділянку, диспепсичні розлади, гіпертермію. Об'єктивно: хворий блідий, позитивні симптоми Щоткіна-Блюмберга та Ровзінга. Яке захворювання спостерігається у хворого?
A*. Іострий апендицит

B. Гепатит В

C. Гострий холецистит

D. Пахвинна грижа

E. Іострий панкреатит
24. Яке ускладнення може розвинутись в гострий період інфаркту міокарда?
A*. Кардіогенний шок

B. Пневмонія

C. Непритомність

D. Анафілактичний шок

E. Носова кровотеча
25. Швидка допомога приїхала на місце ДТП. Чоловік 30-ти років скаржиться на біль, відсутність рухів в правій нозі. При огляді: у середній третині гомілки набряк, деформація, патологічна рухомість. Що потрібно застосувати для транспортної іммобілізації? •
A*. Шини Крамсра

B. Шини Ентіна

C. Шини Белера

D. Еластичний бинт

E. Шини Дітеріхса
26. Під час медичного огляду новонародженої дівчинки 6-ти днів життя медсестра виявила нагрубання молочних залоз. При якому стані зустрічається така проблема?
A*. Статевий криз

B. Фізіологічна жовтяниця

C. Фізіологічна еритема

D. Мастит

E. Фізіологічна лихоманка
27. Дівчинка 14-ти років скаржиться на неспокій, плаксивість, пітливість, підвищений апетит, схуднення. Об'єктивно: температура тіла - 37,5°C, вологі долоні, тремтіння повік і язика, тахікардія, екзофтальм, блиск очей. Про яке захворювання йдеться?
A*. Дифузний токсичний зоб

B. Гіпофізарний нанізм

C. Вегето-судинна дистонія

D. Цукровий діабет

E. Гіпотиреоз
28. Під час зовнішнього акушерського дослідження вагітної виявлено: положення плода повздовжнє, перша позиція, передній вид, головне передлежання. Вкажіть найкраще місце вислуховування серцебиття плода:
A*. Нижче пупка ліворуч

B. Вище пупка праворуч

C. На рівні пупка

D. Вище пупка ліворуч

E. Нижче пупка праворуч
29. У пацієнта після фізичного перевантаження виник напад болю у правому підребер'ї з іррадіацією в праве плече, нудота, блювання, яке не принесло полегшення, здуття живота. Язик сухий, обкладений. * Шкіра і склери жовтушні. Для якого стану характерні вказані проблеми пацієнта?
A*. Жовчної коліки

B. Шлункової кровотечі

C. Кишкової кровотечі

D. Кишкової коліки

E. Ниркової коліки
30. У гінекологічне відділення поступила жінка 30-ти років, з підозрою на запальне захворювання жіночих статевих органів. Яке сестринське втручання потрібно провести для уточнення діагнозу?
A*. Взяття мазків з вагіни, уретри та цервікального каналу

B. Кольпоцитологічне дослідження

C. Зондування матки

D. Дослідження за допомогою дзеркал

E. Пункція черевної порожнини через заднє склепіння піхви
31. У пацієнта скарги на тупі ниючі болі під правим підребер'ям з іррадіацією під праву лопатку, відчуття гіркоти у роті. Лікарем призначене сліпе зондування з холекінстиками. Підготуйте необхідні лікарські засоби:
A*. Сорбіт

B. Іастроцепін

C. Супрастин

D. Неогемодез

E. Анальгін
32. Показанням до використання олійної клізми є:
A*. Запальні та виразкові процеси в товстій кишці

B. Випадіння прямої кишки

C. Універсальні набряки

D. Підготовка роділлі до пологів

E. Кишкова непрохідність
33. Медичну сестру викликали до потерпілого 18-ти років, який під час бійки отримав удар ногою в живіт. Об'єктивно: хворий блідий, Р&- 120/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст., живіт болючий, напружений, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга в правому підребер'ї. Яка медсестринська тактика в даному випадку?
A*. Холод на живіт, голод, госпіталізація

B. Холод на живіт введення знеболюючих

C. Грілка на живіт, госпіталізація

D. Введення знеболюючих

E. Введення спазмолітиків, госпіталізація
34. Пацієнт госпіталізований в гематологічне відділення з підозрою на гострий лейкоз. Який метод обстеження має важливе діагностичне значення?
A*. Стернальна пункція

B. Загальний аналіз сечі

C. Загальний аналіз крові

D. Коагулограма

E. Біохімічний аналіз крові
35. Ви медична сестра комбустіологічного відділення, де знаходиться пацієнт з опіками, передньої поверхні обох стегон та тулуба, а також промежини. Визначте % площі опіку:
A*. 28

B. 9


C. 18

D. 36


E. 25
36. При зовнішньому обстеженні вагітної за допомогою прийомів Леопольда-Левицького виявлено, що спинка плода ліворуч, над входом в малий таз пальпується м'яка, небалотуюча частина плода. Визначте позицію та передлежання плода:
A*. І позиція, сідничне передлежання

B. II позиція, сідничне передлежання

C. II позиція, головне передлежання

D. І позиція, головне передлежання

E. І позиція, поперечне передлежання
37. Медична сестра у 1,5-річної дитини виявила такі симптоми: підвищення температури тіла до 38°С, млявість, розлади сну, тахікардію, вологий кашель, задишку змішаного типу, блідість шкіри, ціаноз. Вкорочення перкуторного звуку, при аускультації під нижнім кутом правої лопатки вислуховується крепітація. Яке захворювання слід запідозрити?
A*. Іостра пневмонія

B. Хронічний бронхіт

C. Бронхіальна астма

D. Ексудативний плеврит

E. Іострий ларинготрахеїт
38. До медичної сестри звернулася мати з 5-річною дитиною, у якої після перенесеної ангіни з'явилися набряки на обличчі, зміна кольору сечі. Сеча стала кольору "м'ясних помиїв'.' При огляді: шкіра бліда, пастозна. Артеріальний тиск підвищений. Для якої хвороби характерні такі симптоми?
A*. Гострий гломерулонефрит

B. Гострий цистит

C. Гострий пієлонефрит

D. Хронічна інфекція сечовивідних шляхів

E. Гостра ревматична лихоманка
39. 5-місячна дитина хворіє на кашлюк. Під час нападу кашлю виник ціаноз шкіри обличчя, слизових оболонок, наступила зупинка дихання. Скільки вдихів за хвилину Вам необхідно провести при виконанні штучного дихання?
A*. 25-30

B. 10-15


C. 80-100

D. 15-20

E. 100-120
40. Хворий 19-ти років знаходиться на лікуванні в інфекційному відділенні. Відмічається різке погіршення стану: температура тіла - 39°С, блідість шкірних покровів, з'явилася "зірчаста" геморагічна висипка, з некрозом у середині, переважно на сідницях та нижніх кінцівках. АТ- 90/40 мм рт.ст. Про яке захворювання слід думати?
A*. Менінгококцемія

B. Анафілактичний шок

C. Іеморагічний діатез

D. Висипний тиф

E. Сибірковий сепсис
41. В хірургічне відділення поступив пацієнт 56-ти років з масивною крововтратою. Стан важкий. Група крові ще невідома. Назвіть препарат, з якого слід почати поповнювати крововтрату:
A*. Реополіглюкін

B. Неогемодез

C. Сорбілакт

D. Полідез

E. Плазма
42. Ви дільнична медична сестра складаєте план введення щеплення проти дифтерії, коклюшу і правцю. Вкажіть, який контингент дітей за віком Ви внесете в свій план:
A*. 3-4 місяці життя

B. 5-7 день життя

C. 8-10 місяців життя

D. 15-18 місяців життя

E. 11-12 місяців життя
43. Через 2 години після святкування дня народження у дитини 6-ти років з'явилися нудота, переймоподібний біль у животі, багаторазове блювання. Які першочергові дії медичної сестри при наданні допомоги на догоспітальному етапі?
A*. Промивання шлунку і кишок

B. Очисна клізма

C. Дезінтоксикаційна терапія

D. Послаблюючі засоби

E. Посилене пиття
44. Хвора 56-ти років вагою 120 кг звернулась зі скаргами на ниючий біль в колінних, гомілкових та кульшових суглобах, який виникає під час рухів і в стані спокою, підсилюється під вечір, при зміні погоди і при фізичному навантаженні, кульгавість при ході. Колінні суглоби деформовані. Рухи супроводжуються хрускотом. Це характерно для:
A*. Деформуючого остеоартрозу

B. Псоріатичного артриту

C. Реактивного артриту

D. Ревматоїдного артриту

E. Подагричного артриту
45. Жінка госпіталізована у гінекологічне відділення з хронічним двобічним аднекситом. Яка потенційна проблема може виникнути у пацієнтки?
A*. Безпліддя

B. Відсутність менструацій

C. Вульвовагініт

D. Маткова кровотеча

E. Гнійні білі
46. У хворого 30-ти років, що має в анамнезі виразкову хворобу шлунка, раптово погіршився загальний стан. З'явились різка слабкість, нудота, блювання. Блювотні маси кольору "кавової гущі'.' Яке ускладнення виразкової хвороби найбільш імовірне?
A*. Шлункова кровотеча

B. Пенетрація виразки

C. Малігнізація виразки

D. Стеноз воротаря

E. Перфорація виразки
47. Дитині 7 місяців. Поступила в відділення інтенсивної терапії з діагнозом стенозуючий ларинготрахеїт II ст. Яка ознака є характерною?
A*. Інспіраторна задишка

B. Експіраторна задишка

C. Брадикардія

D. Кашель

E. Змішана задишка
48. Яке співвідношення між кількістю вдихів та компресіями грудної клітки при виконанні серцево-легеневої реанімації?
A*. 2 вдихання - ЗО компресій

B. 5 вдихань -10 компресій

C. 2 вдихання - 15 компресій

D. 1 вдихання - 5 компресій

E. 2 вдихання - 20 компресій
49. Дівчинка 8-ми років поскаржилась на загальну слабкість, запаморочення, миготіння перед очима, шум у вухах, втратила свідомість. При огляді: шкіра бліда, вкрита потом, дихання рідке, поверхневе, тони серця приглушені, пульс - 105/хв., АТ- 70/35 мм рт.ст. Вкажіть, яке положення необхідно надати дитині:
A*. Горизонтальне з припіднятими ногами

B. Лежачи на правому боці

C. Лежачи на лівому боці

D. Напівсидяче положення

E. Вертикальне положення
50. Хлопчику 3 дні. При сповиванні дитини медсестра помітила на пелюшці червонуватий осад, який лишився після сечовипускання. Об'єктивно: шкіра рожева, активні рухи кінцівками, виражений м'язовий тонус, фізіологічні рефлекси, активно ссе з грудей молоко. Кількість сечовипускань - 10 разів за добу, сеча темно-цегляного кольору, каламутна. Ці симптоми характерні для:
A*. Сечокислого інфаркту

B. Гострого циститу

C. Гострого гломерулонефриту

D. Хронічного пієлонефриту

E. Гострого пієлонефриту
51. Медсестру викликали в палату до пацієнтки, у якої почалася кровотеча з варикозної виразки у ділянці нижньої третини лівої гомілки. Пацієнтка налякана, скаржиться на слабкість. Вкажіть незалежні втручання медичної сестри:
A*. Накласти стискаючу пов'язку

B. Накласти венозний джгут

C. Накласти артеріальний джгут

D. Виміряти пульс та артеріальний тиск

E. Викликати лікаря
52. Жінка скаржиться на біль у надчеревній ділянці, що виникає через 3-4 години після їжі, вночі. Полегшення настає після прийняття їжі. Що запідозрить медична сестра?
A*. Виразкова хвороба 12-палої кишки

B. Хронічний холецистит

C. Хронічний панкреатит

D. Виразкова хвороба шлунка

E. Хронічний гастрит
53. Пацієнтка доставлена в приймальне відділення зі скаргами на слинотечу, нудоту, блювання, біль у животі, сльозоточивість, порушення зору. Ці явища виникли після знищування мух і комарів. Яке отруєння запідозрить медична сестра у пацієнта?
A*. Фосфорорганічними сполуками

B. Хлорорганічними сполуками

C. Чадним газом

D. Ртутьорганічними сполуками

E. Метиловим спиртом
54. У пацієнтки, після укусу бджоли, виник набряк обличчя, особливо набрякли губи і шия. Потім з'явилась ядуха, гавкаючий кашель. Дихання утруднене, осиплість голосу. Який стан розвинувся у пацієнтки?
A*. Набряк Квінке

B. Бронхіальна астма

C. Кропив'янка

D. Серцева астма

E. Анафілактичний шок
55. Ви - медична сестра дитячої поліклініки. Дитині 5-ти років проведена проба Манту. Через 72 години на внутрішній поверхні передпліччя медична сестра виявила гіперемію розміром 5 мм, папула відсутня. Як оцінити результат проби?
A*. Сумнівна реакція

B. Позитивна наростаюча реакція

C. Негативна реакція

D. Гіперергічна реакція

E. Позитивна реакція
56. У маніпуляційному кабінеті після внутрішньом'язового введення антибіотика (500 000 ОД бензилпеніциліну натрієвої солі) пацієнт раптово відчув різку загальну слабкість, напад кашлю, ядуху, серцебиття. Артеріальний тиск - 75/40 мм рт.ст. Назвіть ускладнення, що виникло:
A*. Анафілактичний шок

B. Колапс

C. Непритомність

D. Кардіогенний шок

E. Гнфекційно-токсичний шок
57. Хвора страждає на нирковокам'яну хворобу. Який характерний симптом при загостренні цього захворювання?
A*. Пастернацького

B. Ровзінга

C. Роздольського

D. Образцова

E. Сітковського
58. У хворої 27-ми років під час профогляду виявлено пухлину в черевній порожнині. Менструальний цикл не порушений. Під час піхвового дослідження: матка й ліві придатки не змінені. Справа в ділянці придатків - тугоеластичне утворення до 8 см у діамехрі, рухоме, неболюче, з гладенькою поверхнею. Який діагноз можна припустити?
A*. Кіста правого яєчника

B. Рак тіла матки

C. Правобічний піосальпінкс

D. Субсерозна міома матки

E. Ектонічна вагітність
59. Медична сестра виконує внутрішньовенне струминне введення ліків. Коли медична сестра повинна зняти джгут?
A*. Після потрапляння голки у вену

B. Після введення ліків

C. Після видалення голки з вени

D. Під час уведення ліків

E. Після оброблення спиртом місця ін'єкції
60. Пацієнтка 26-ти років, після дорожньо-транспортної пригоди скаржиться на біль в ділянці лівої ключиці, неможливість рухати лівою рукою. Об'єктивно: деформація лівої ключиці, гематома та набряк. Яке ушкодження слід запідозрити?
A*. Перелом ключиці

B. Перелом І ребра

C. Забій грудної клітки

D. Пневмоторакс

E. Вивих ключиці
61. З метою швидкої компенсації крововтрати пацієнту через катетер у підключичну вену перелито 1000 мл одногрупної резус-сумісної донорської крові. Наприкінці гемотрансфузії у пацієнта з'явились занепокоєння, блідість шкіри, тахікардія, судоми м'язів. Яке ускладнення виникло у пацієнта?
A*. Цитратний шок

B. Іостре розширення серця

C. Геморагічний шок

D. Алергійна реакція

E. Повітряна емболія
62. Медсестра оглянула постраждалого, який упав з висоти 3-х метрів на ноги. Об'єктивно: пальпація болісна в ділянці ІІІ-го поперекового хребця, відсутня чутливість на нижніх кінцівках. Зазначте засоби, що необхідно застосувати при транспортуванні даного пацієнта:
A*. Твердий щит

B. Шину Єланського

C. Шину Крамсра

D. Шину Дітеріхса

E. Лямки
63. Який з симптомів буде позитивним у хворого на менінгіт?
A*. Керніга

B. Пастернацького

C. Моро

D. Ласега



E. Бабінського
64. Ви працюєте медичною сестрою в шкільному медпункті. До Вас звернувся учень 10-го класу, якого 5 хвилин назад вкусив за гомілку собака. При огляді: загальний стан потерпілого задовільний. В нижній третині гомілки, по задній поверхні відмічаються дві неглибокі рани, з яких повільно витікає невелика кількість темної крові. Яка першочергова дія медичної сестри?
A*. Промити рану мильним розчином

B. Промити рану перекисом водню

C. Промити рану розчином фурациліну

D. Накласти стискаючу пов'язку

E. Обробити шкіру кутасептом
65. У жінки скарги на різкий біль, свербіння, відчуття жару в лівій гомілці. Температура тіла - 38,8°С. Хворіє 2 доби. При огляді: в ділянці гомілки набряк, розлите почервоніння з чіткими контурами у вигляді язиків полум'я, є окремі пухирі, наповнені жовтуватим вмістом. Що з пацієнткою?
A*. Бешиха

B. Флегмона

C. Еризипелоїд

D. Актиномікоз

E. Остеомієліт
66. У дитини 5-ти років спостерігається набряк мигдаликів, незначне білувате нашарування, збільшення регіональних лімфовузлів. Лікар запідозрив дифтерію та призначив з метою підтвердження діагнозу бактеріологічне дослідження мазка. Із яких ділянок необхідно провести мазок?
A*. Із зіва та носа

B. Із зіва

C. З-під язика

D. Із носогорла

E. Із задньої стінки горла
67. Медична сестра у дівчини 14-ти років виявила наступні симптоми: болі у животі, нудота, блювання. При огляді: жовтушність шкірних покривів, збільшення печінки, ахолічні випорожнення, сеча темна, кольору "пива'.' Який найбільш імовірний діагноз?
A*. Вірусний гепатит

B. Гастродуоденіт

C. Холецистит

D. Панкреатит

E. Апендицит
68. У пацієнта скарги на інтенсивний розпираючий головний біль без чіткої локалізації, нудоту, блювання, світлобоязнь, підвищення температури тіла до 39°С При огляді: ригідність м'язів потилиці на З пальці, симптом Керніга з обох сторін. Рухи очних яблук обмежені, конвергенція порушена. Сухожилкові рефлекси 0=5, високі. Парезів немає. Яку діагностичну процедуру треба провести для установлення діагнозу?
A*. Люмбальна пункція

B. Біохімічний аналіз крові

C. Плевральна пункція

D. Фіброгастроскопія

E. Електроенцефалографія
69. Пацієнт 62-х років звернувся до АЗПСМ зі скаргами на блювання, відчуття нудоти натще і тяжкості у правому підребер'ї, слабкість, нездужання. Погіршення самопочуття пов'язує з прийомом жирної їжі, після якої з'являється гострий біль у правому підребер'ї з іррадіацією в праву лопатку. Хворіє протягом 3-х років. Об'єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки - з жовтушним відтінком. Печінка - біля краю реберної дуги. Позитивні симптоми: Кера, Ортнера. Яке захворювання може запідозрити сімейна медична сестра?
A*. Хронічний холецистит

B. Хронічний панкреатит

C. Іепатит

D. Цироз печінки

E. Гострий гастрит
70. У пацієнта, який працює в друкарському виробництві, виник переймоподібний біль у животі, закрепи, солодкий присмак у роті, біль у голові, запаморочення. Навколо ясен і зубів - лілово-сіра смужка. Для якого отруєння характерні ці симптоми?
A*. Свинцем

B. Фосфорорганічними сполуками

C. Хлорорганічними сполуками

D. Ртуттю

E. Пестицидами
71. У хворої 32-х років при медсестринському обстеженні на шкірі правої гомілки виявлено вогнище еритеми та набряку на тлі яких розташовуються папули, мікровезикули, точкові ерозії; на поверхні яких виступають крапельки серозного ексудату у вигляді роси. Якому захворюванню відповідають наведені дані об'єктивного обстеження?
A*. Справжня екзема

B. Себорейна екзема

C. Професійна екзема

D. Мікробна екзема

E. Паратравматична екзема
72. Пацієнт 50-ти років доставлений у приймальне відділення з такими проблемами: гострий біль у ділянці серця стискаючого характеру, який віддає в ліву руку, триває понад ЗО хвилин. Зі слів пацієнта: вживав нітрогліцерин під язик тричі, але біль не минав. Яке захворювання запідозрить медична сестра?
A*. Інфаркт міокарда

B. Бронхіальна астма

C. Набряк легень

D. Серцева астма

E. Стенокардія
73. Бригадою швидкої допомоги до приймального відділення доставлений пацієнт із гострим отруєнням. За призначенням лікаря медична сестра промиває шлунок пацієнту. Промивання шлунка припиняється тоді, коли:
A*. З'явилися чисті промивні води

B. Використано 3-4 л промивної рідини

C. Виведено увесь токсин

D. Використано 5-6 л промивної рідини

E. Виведено більшу частину токсину
74. При обстеженні вагітної прийомами зовнішнього акушерського дослідження визначено, що дно матки розташоване на рівні реберних дуг. При одноплідній вагітності це відповідає:
A*. 36 тижням вагітності

B. 32 тижням вагітності

C. 28 тижням вагітності

D. 24 тижням вагітності

E. 40 тижням вагітності
75. Які препарати антитіл використовують для пасивної профілактики інфекційних хвороб?
A*. Імуноглобуліни

B. Вакцини

C. Антибіотики

D. Антикоагулянти

E. Анатоксини
76. Пацієнту, хворому на цукровий діабет, ввели 32 ОД інсуліну. Раптово у нього з'явились різка слабкість, пітливість, відчуття голоду і він втратив свідомість. Яке ускладнення виникло у пацієнта?
A*. Гіпоглікемічна кома

B. Уремічна кома

C. Непритомність

D. Печінкова кома

E. Кетоацидотична кома
77. До жіночої консультації звернулась вагітна у терміні 28 тижнів. Після проведення зовнішнього акушерського обстеження за Леопольдом-Левицьким було визначено, що голівка знаходиться у дні матки, спинка з лівого боку та повернута допереду. Визначте вид позиції плода в цьому випадку:
A*. Передній

B. Головний

C. Боковий

D. Тазовий

E. Задній
78. Ви медична сестра дитячого дошкільного закладу. В одній з груп захворіла дитина на епідемічний паротит. Карантин триватиме:
A*. 21 день

B. 7 днів

C. 10 днів

D. 9 днів

E. 25 днів
79. Пацієнт лікується у гастроентерологічному відділенні з діагнозом спастичний коліт. Впродовж трьох днів не мав випорожнень. Йому призначено очисну клізму Що має приготувати медсестра для цієї процедури?
A*. Кухоль Есмарха, вода 1,5 л 39°С

B. Гумовий балончик, гумова трубка, вода 300 мл 35°С

C. Гумовий зонд довжиною 1,5 м з лійкою, вода 5 л 24°С

D. Кухоль Есмарха, вода 1,5 л 24°С

E. Шприц Жане, гумова трубка, вода 200 мл 30°С
80. Ви обстежуєте пацієнта після травми живота. Запідозрили пошкодження порожнистого органу черевної порожнини Який основний симптом характерний при цьому?
A*. Щоткіна-Блюмберга

B. Бабінського

C. Василенка

D. Пастернацького

E. Грекова-Ортнера
81. Ви медична сестра жіночої консультації. Проводите заняття серед вагітних стосовно перебігу пологів, демонструєте біомеханізм пологів. Який перший момент біомеханізму пологів при передньому виді потиличного передлежання?
A*. Згинання голівки

B. Додаткове згинання голівки

C. Внутрішній поворот голівки

D. Внутрішній поворот плечей, зовнішній голівки

E. Розгинання голівки
82. У хворого 25-ти років температура тіла - 38°С, біль у горлі, мигдалики набряки гіперемовані, покриті щільною сірою плівкею, яка поширена на дужки, язичок, плівка не знімається, поверхня кровоточить. Гмовірний діагноз:
A*. Дифтерія ротоглотки

B. Лакунарна ангіна

C. Скарлатина

D. Паратонзилярний абсцес

E. Гнфекційний мононуклеоз
83. До медсестри звернулась хвора 40-ка років із скаргами на загальну слабість, зниження працездатності та бадьорості, погіршення пам'яті, раннє посивіння волосся, зниження еластичності шкіри та появу зморшок. Визначте вид старіння:
A*. Передчасне

B. Прискорене

C. Фізіологічне

D. Нормальне

E. Сповільнене
84. Чоловік 40-ка років отримав під час бійки ножове поранення серця. Медична сестра, яку викликали до потерпілого побачила, що зліва від груднини, в 4 міжребер'ї, стримить ніж. Вкажіть тактику медичної сестри:
A*. Ніж не видаляти

B. Ввести спазмолітики

C. Ніж видалити

D. Ввести кордіамін

E. Видалити ніж та накласти оклюзійну пов'язку
85. При рентгенологічному дослідженні органів черевної порожнини на знімку виявляються чаші Клойбера. Яке захворювання можна запідозрити?
A*. Кишкова непрохідність

B. Гострий холецистит

C. Піддіафрагмальний абсцес

D. Гострий панкреатит

E. Міжпетельний абсцес
86. Жінці 30-ти років в жіночій консультації встановлений діагноз: ерозія шийки матки. Який метод обстеження потрібно використати?
A*. Кольпоскопія

B. Цистоскопія

C. Гістеросальпінгографія

D. Гістероскопія

E. Лапароскопія
87. Під час пожежі потерпілий отримав опік правої китиці. Медична сестра обстежуючи місце пошкодження діагностувала опік IV ступеня. Яка характерна ознака говорить про це?
A*. Обвуглення м'яких тканин та кісток

B. Поява міхурів з геморагічним вмiстом

C. Поява міхурів з жовтуватим вмістом

D. Некроз сосочкового шару

E. Некроз всієї товщі шкіри
88. У міському парку перехожі знайшли чоловіка без ознак життя. При огляді: свідомість відсутня, дихання та пульсу на сонних артеріях немає, зіниці розширені, рогівка блискуча. Ваші дії:
A*. Розпочати серцево-легеневу реанімацію

B. Викликати швидку допомогу

C. Констатувати біологічну смерть

D. Не чіпати постраждалого

E. Викликати поліцію
89. Пацієнтка скаржиться на загальну слабкість, серцебиття, зміни смаку (бажання їсти крейду). Згадані вище скарги виникли під час вагітності, продовжуються 1,5 року. Що запідозрить медична сестра?
A*. Залізодефіцитна анемія

B. Апластична анемія

C. Гемолітична анемія

D. Гіпопластична анемія

E. В12-дефіцитна анемія
90. У дитячому садку спалах дизентерії. Медична сестра проводить забір матеріалу для бактеріологічного дослідження. Який збудник викликає дане захворювання?
A*. Шигела

B. Паличка Коха

C. Паличка Лефлера

D. Паличка Борде-Жангу

E. Стрептокок
91. Мама дитини 6-ти місяців яка знаходиться на штучному вигодовуванні цікавиться у патронажної медичної сестри: "З якого віку можна давати дитині яєчний жовток?"
A*. З 7 місяців

B. З 9 місяців

C. Не давати до 1 року

D. З 10 місяців

E. З 5 місяців
92. У приймальне відділення інфекційної лікарні доставлено хворого на 3-й день хвороби. Стан хворого важкий. Скарги на раптове підвищення температури, повторну носову кровотечу, біль у литкових м'язах, попереку. Об'єктивно: шкіра і склери помірно жовтушні, збільшені печінка, селезінка, впродовж 8 годин хворий не виділяє сечу. Яке захворювання у хворого?
A*. Лептоспіроз

B. Вірусний гепатит

C. Ієрсиніоз

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Малярія
93. Для обстеження дитини 6-ти років необхідно зібрати сечу для проби за Нечипоренком. Визначте методику збору сечі для дослідження:
A*. Середня порція

B. Нічна порція

C. Кожні 3 години

D. Вісім порцій

E. Протягом доби
94. У пацієнта 62-х років - інфаркт міокарда. Який серед запропонованих нижче засобів застосує медична сестра за призначенням лікаря для зняття больового синдрому?
A*. Промедол

B. Еуфілін

C. Анаприлін

D. Строфантин

E. Клофелін
95. Назвіть дослідження калу, при підготовці до якого за 3-5 днів пацієнтові забороняється вживання препаратів заліза, йоду та призначається безгемоглобінова дієта:
A*. Кал на наявність прихованої крові

B. Кал на виявлення ентеробіозу

C. Кал для копрологічного дослідження

D. Кал для бактеріологічного дослідження

E. Кал на яйця гельмінтів
96. Пацієнту 32-х років, який лікується з приводу бронхіальної астми, лікар призначив загальний аналіз харкотиння. Яка з перерахованих ознак найбільш характерна для нього??
A*. Склоподібне, в'язке

B. Слизове

C. Слизово-гнійне

D. Серозне

E. Гнійне
97. Хворому"25-ти років, який лікується в ендокринологічному відділенні з приводу цукрового діабету лікар призначив введення 40 ОД інсуліну за 30 хвилин до сніданку (1 мл містить 100 ОД). Яку кількість препарату необхідно набрати в шприц ємністю 2 мл?
A*. 0,4 мл

B. 0,7 мл

C. 0,8 мл

D. 0.0,5 мл

E. 0,6 мл
98. Хворий 53-х років звернувся до лікаря зі скаргами на схуднення, рідкі випорожнення (7-8 разів на добу), біль внизу живота. Був запідозрений хронічний коліт. Який ендоскопічний метод діагностики призначить лікар?
A*. Колоноскопія

B. Рентгенографія органів травного кана¬лу

C. Цистоскопія

D. Фіброгастродуоденоскопія

E. Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини
99. Медична сестра пульмонологічного відділення здійснює медсестринський процес у хворого з гарячкою. ПІ етап медсестринського процесу вона документує у:
A*. План догляду за пацієнтом

B. Листок медсестринського обстеження пацієнта

C. Історію хвороби

D. Листок оцінки якості догляду

E. Карту спостереження за хворим
100. Жінка 44-х років госпіталізована з приводу численних травм. Визначаються загальномозкові і менінгеальні ознаки, симптом окулярів, спостерігались кровотеча і лікворея з носа. Що Ви запідозрите у потерпілої?
A*. Перелом основи черепа

B. Струс головного мозку

C. Перелом склепіння черепа

D. Стиснення головного мозку

E. Забій головного мозку
101. Хвора 36-ти років потрапила у стаціонар, скаржиться на виражену задишку, періодичні болі серця, швидку втомлюваність, запаморочен-ня. В анамнезі: ревматична хвороба. У пацієнтки діагностовано: аортальний стеноз. Якого зручного положення надасть медична сестра пацієнтці?
A*. Напівсидячого Фаулера

B. На лівому боці

C. Горизонтального

D. Положення Сімса

E. На правому боці
102. Пацієнтові призначено збирання сечі з метою визначення функціональної здатності нирок. До якого дослідження сечі підготує медичка сестра пацієнта?
A*. За методом Зимницького

B. До бактеріологічного дослідження

C. За методом Нечипоренка

D. За методом Аддіса-Каковського

E. За методом Амбурже
103. Ви працюєте на здоровпункті великого підприємства де в цеху сталась виробнича травма. Потерпілий поранив склом ліве передпліччя. З рани витікає пульсуючим струменем з поштовхами яскраво-червона кров. Вкажіть Ваші дії:
A*. Накласти артеріальний джгут Есмарха

B. Накласти тугу стискаючу пов'язку на рану

C. Провести тугу тампонаду рани

D. Накласти міхур з льодом на рану

E. Лігувати судину в рані
104. Медична сестра амбулаторії сімейної медицини проводить патронаж вагітної у терміні 32 тижні. Вагітна поскаржилась на головний біль, миготіння перед очима. Медична сестра визначила: артеріальний тиск - 190/110 мм рт.ст., набряки на нижніх кінцівках, передній черевній стінці, обличчі. В сечі наявність білка. Для якої патології характерна дана симптоматика?
A*. Прееклампсія III ступеня

B. Прееклампсія І ступеня

C. Водянка вагітних

D. Прееклампсія II ступеня

E. Гіпертензія вагітних
105. Медична сестра за призначенням лікаря проводить аутогемотерапію. Вона здійснила забір крові з вени. Взяту кров необхідно ввести:?
A*. Внутрішньом'язово у верхньозовнішній квадрант сідниці

B. Підшкірно в зовнішню поверхню сте¬гна

C. Внутрішньом'язово у передньозовні- шню поверхню стегна

D. Внутрішньом'язово в підлопаткову ділянку

E. Підшкірно в зовнішню поверхню плеча
106. У гінекологічний стаціонар бригадою швидкої допомоги доставлено жінку 35-ти років зі скаргами на раптовий біль внизу живота з іррадіацією у пряму кишку, короткочасну втрату свідомості, запаморочення. При огляді: АТ- 100/60 мм рт.ст., пульс - 88/хв., шкірні покриви та слизові оболонки бліді. Піхвове дослідження - відмічається різка болючість в ділянці заднього склепіння. Остання менструація була 2 місяці тому. Оцініть клінічну ситуацію:
A*. Порушена позаматкова вагітність

B. Прогресуюча позаматкова вагітність

C. Гострий аднексит

D. Гострий ендометрит

E. Апоплексія яєчника
107. У пацієнта в ділянці лопаток, хребта, ліктів, п'яток поверхневе (неглибоке) порушення цілісності шкіри з поширенням на підшкірну основу. Стійка гіперемія, відшарування епідермісу. Як характеризувати стан пацієнта?
A*. Пролежні ГГ ступеня

B. Пролежні І ступеня

C. Ризик розвитку пролежнів

D. Пролежні III ступеня

E. Пролежні IV ступеня
108. У дитини 5-ти років скарги на нежить, кашель, світлобоязнь, температуру тіла - 38°С. На шкірі обличчя і за вухами плямисто-папульозний висип, який місцями зливається. Лікар діагностував кір. На який термін слід ізолювати дитину?
A*. До 5-го дня від моменту появи висипки

B. До 3-го тижня

C. На 22 день від початку хвороби

D. До 9-го дня від початку хвороби

E. До 25-го дня від початку хвороби
109. Дитині 1 місяць. На 2-му тижні життя з'явилось блювання. Останній тиждень блювання виникає після кожного годування у вигляді "фонтану'.' Об'єм блювотних мас перевищує об'єм висмоктаного молока. Дефіцит маси тіла - 8%. Про яке захворювання можна подумати?
A*. Пілоростеноз

B. Проста диспепсія

C. Гіпотрофія

D. Пілороспазм

E. Кишковий токсикоз
110. Пацієнту 32-х років медсестра вводила за призначенням лікаря внутрішньовенно 10% розчин кальцію хлориду, пацієнт відмітив пекучий біль в місці ін'єкції. Яке ускладнення повинна запідозрити медсестра в місці ін'єкції?
A*. Некроз тканини

B. Тромбофлебіт

C. Флебіт

D. Іематома

E. Емболія
111. У пацієнта діагноз: гострий гломерулонефрит. Які зміни кольору сечі можна спостерігати при цьому захворюванні?
A*. Сеча кольору "м'ясних помиїв"

B. Сеча кольору пива

C. Сеча світло-жовта

D. Сеча солом'яно-жовта

E. Сеча біла
112. У пацієнта 60-ти років, що хворіє на гіпертонічну хворобу, виник напад ядухи, кашель з виділенням пінистого харкотиння рожевого кольору. Яке ускладнення розвинулось у пацієнта?
A*. Набряк легень

B. Тромбоемболія легеневої артерії

C. Легенева кровотеча

D. Інфаркт міокарда

E. Напад бронхіальної астми
113. Ви працюєте медичною сестрою стерилізаційного відділення. Проводячи перед стерилізаційну обробку інструментів, Вам необхідно перевірити їх на наявність залишків миючих засобів. Який реактив Ви для цього застосуєте?
A*. Фенолфталеїновий

B. Ортотолуїдиновий

C. Бензидиновий

D. Амідопіриновий

E. Гемотест М
114. Медична сестра готує набір інструментів. Вкажіть, за допомогою якого інструмента проводять інструментальну ревізію порожнини матки:
A*. Кюретка

B. Конхотом

C. Скальпель

D. Ложечка Фолькмана

E. Абортцанг
115. Під час вимірювання тазу при взятті вагітної на облік медсестрою встановлені наступні розміри: 24-26-28-18 см. Назвіть форму тазу вагітної:
A*. Загал ьнорівномірнозвужений таз

B. Косозміщений таз

C. Плоский таз

D. Поперечнозвужений таз

E. Звужений таз
116. Пацієнт 48-ми років скаржиться на постійну задишку, періодично біль в грудній клітці, кашель. Хворіє 15 років. Тривалий час працював шахтарем. Грудна клітка діжкоподібної форми. Над легенями коробковий звук, місцями притуплений. Яке захворювання слід запідозрити?
A*. Пневмоконіоз

B. Туберкульоз легень

C. Хронічний бронхіт

D. Рак легень

E. Бронхоектатична хвороба
117. До приймального відділення швидка допомога привезла непритомного постраждалого. Об'єктивно: кровотеча з вух та носа, на потиличній ділянці голови - забійна рана 4x3 см. До якого відділення слід направити пацієнта?
A*. Нейрохірургічне

B. Терапевтичне

C. Неврологічне

D. Хірургічне

E. Діагностичне
118. Пацієнтка 36-ти років звернулася до медичної сестри з приводу появи впродовж останніх декількох місяців швидкої втомлюваності, постійного серцебиття, дратівливості, пітливості, схуднення. Зі слів пацієнтки, вказані зміни з'явились після стресу. Об'єктивно: стовщення шиї в нижній третині, екзофтальм, тремор пальців рук. Про яке захворювання може подумати медсестра?
A*. Тиреотоксикоз

B. Ендемічний зоб

C. Гіпотиреоз

D. Акромегалія

E. Хвороба Аддісона
119. До сімейної медичної сестри звернулась мати з дитиною віком 1 місяць зі скаргами на постійні закисання правого ока з народження. При натисканні на область слізного мішка із нижньої слізної точки виділяється гній. Яке захворювання запідозрить медична сестра?
A*. Дакріоцистит новонароджених

B. Гострий іридоцикліт

C. Гострий кон'юнктивіт

D. Гострий кератит

E. Іострий дакріоденіт
120. Дитина 2-х років хворіє на гострий стенозуючий ларинготрахеїт. Визначена IV ступінь захворювання. Який метод невідкладної допомоги доцільний в цьому випадку?
A*. Трахеотомія

B. Антигістамінні засоби

C. Подавання зволоженого кисню

D. Відволікаюча терапія

E. Парові інгаляції
121. У хворого 29-ти років раптово з'явилась загальна слабкість, головний біль, носова та легенева кровотечі, біль у горлі під час ковтання. Об'єктивно: температура тіла - 39,0°С, у мигдаликах - виразково-некротичні зміни. Збільшені шийні, пахвові лімфатичні вузли, спленомегалія. В аналізі крові: бласти. Клінічна картина характерна для:
A*. Гострий лейкоз

B. Виразково-некротична ангіна

C. Гіпопластична анемія

D. Іеморагічний діатез

E. Постгеморагічна анемія
122. При ушкодженні порожнистих органів черевної порожнини відсутня печінкова тупість, а при рентгенологічному дослідженні визначається ознака:
A*. Повітря під куполом діафрагми

B. Горизонтальні рівні рідини

C. Роздуті петлі кишечника

D. Чашки Клойбера

E. Гаустрація кишечника
123. Під час внутрішньовенного введення цефтркаксону стан пацієнта раптово погіршився: шкіра бліда, волога. Пульс - 120/хв. Артеріальний тиск - 60/40 мм рт.ст. Назвіть лікарські засоби, які застосує медична сестра для надання невідкладної допомоги під час залежних медсестринських втручань:
A*. Адреналін, преднізолон

B. Дибазол, папаверин

C. Клофелін, еуфілін

D. Наклофен, вольтарен

E. Атропін, анаприлін
124. Хворий скаржиться на наростаючу м'язову слабкість, підвищену втомлюваність, зниження працездатності, безсоння, періодичний біль в животі, нудоту. Об'єктивно: шкірні покриви бронзового відтінку, відмічається пігментація слизової оболонки порожнини рота. Пульс - 80/хв., ритмічний, слабкого наповнення і напруження. АТ- 90/60 мм рт.ст. Тони серця ослаблені, діяльність ритмічна. Про яке захворювання можна подумати?
A*. Хвороба Аддісона

B. Первинний альдостеронізм

C. Нецукровий діабет

D. Акромегалія

E. Феохромоцитома
125. При наданні невідкладної допомоги у разі травматичного шоку пацієнту необхідно ввести наркотичний анальгетик. Який з препаратів НЕ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ для введення внаслідок пригнічення дихання?
A*. Морфін

B. Промедол

C. Кодеїн

D. Омнопон

E. Фентаніл
126. До дільничної медичної сестри звернулась хвора 53-х років зі скаргами на головний біль переважно у потиличній ділянці, нудоту, блювання. При огляді: пульс - 89/хв., ритмічний, АТ- 210/120 мм рт.ст. Який препарат введе медсестра хворій за призначенням лікаря?
A*. Магнію сульфат

B. Анальгін

C. Кордіамін

D. Адреналін

E. Корглікон
127. Яку терапію в першу чергу потрібно проводити хворим з черепно-мозковою травмою при підвищенні внутрішньочерепного тиску?
A*. Де гідратаційну

B. Антибіотикотерапію

C. Седативну

D. Десенсибілізуючу

E. Протишокову
128. Прибувши на місце аварії, у потерпілого діагностували множинний перелом ребер. Потерпілому надана перша медична допомога та вирішено транспортувати його в лікувальний заклад. В якому положенні слід здійснювати транспортування пацієнта?
A*. В напівсидячому

B. Лежачи на здоровому боці

C. Лежачи на животі

D. На спині на щиті

E. Лежачи на спині
129. До акушерського стаціонару доставлена вагітна зі скаргами на сильний головний біль, пелену перед очима, "миготіння мушок". Термін вагітності 36 тижнів. АТ- 170/110 мм рт.ст., протеїнурія - 5 г/л, генералізовані набряки. На пропускнику у вагітної почалися тоніко-клонічні судоми. Оцініть клінічну ситуацію:
A*. Еклампсія

B. Геморагічний інсульт

C. Епілепсія

D. Пухлина головного мозку

E. Менінгоенцефаліт
130. Доглядаючи за тяжкохворим, медична сестра двічі на день обробляє шкіру в місцях можливого утворення пролежнів. Який розчин вона має використати в даному випадку?
A*. 10% розчин камфорного спирту

B. 3% розчин перекису водню

C. 0,9% розчин натрію хлориду

D. 70% розчин етилового спирту

E. 96% розчин етилового спирту
131. Хворій виконали внутрішньом'язову ін'єкцію, після чого в місці введення виник інфільтрат. Який з фізіотерапевтичних заходів доцільно застосувати?
A*. Зігрівальний компрес

B. Ніжна ванна

C. Гірчичники

D. Міхур з льодом

E. Грілка
132. Пацієнт 25-ти років звернувся до медсестри з забитою раною лівого плечового суглоба. Медсестра провела туалет рани, наклала стерильну серветку. Якою пов'язкою необхідно зафіксувати перев'язувальний матеріал?
A*. Колосовидною

B. Спіральною

C. Черепашачою

D. Косинковою

E. Зворотною
133. Медична сестра ревматологічного відділення, за призначенням лікаря, накладає водний зігрівальний компрес на ліктьовий суглоб. Термін накладання компресу становить:
A*. 8-10 годин

B. 3-4 години

C. 1-2 години

D. 0,5-1 година

E. 4-5 годин
134. До приймального відділення звернулась жінка із скаргами на запаморочення, нудоту, сильций головний біль в ділянці потилиці, миготіння мушок перед очима. Об'єктивно: обличчя гіперемійоване, пульс - 92/хв., АТ- 180/100 мм рт.ст. Який стан розвинувся у пацієнта?
A*. Гіпертонічний криз

B. Інфаркт міокарда

C. Гіпотонічний криз

D. Напад мігрені

E. Ішемічний інсульт
135. У ендокринологічне відділення доставлений пацієнт у якого спостерігається повільне (6-8 дихальних рухів за 1 хв.), шумне, утруднене і глибоке дихання, "дихання загнаного звіра'.' Визначте патологічний тип дихання:
A*. Дихання Куссмауля

B. Дихання Біота

C. Брадіпное

D. Задишка

E. Дихання Чейна-Стокса
136. Дитині 2 роки. Поступила в інфекційне відділення зі скаргами на підвищення температури до 39°С, часті рідкі випорожнення зеленого кольору. Лікар призначив планове обстеження. Яке першочергове обстеження здійснить медсестра?
A*. Взяти кал на бактеріологічне обсте¬ження

B. Взяти кал на копрологічне обстеження

C. Взяти сечу для загального аналізу

D. Взяти кал на яйця глистів

E. Взяти кров на загальний аналіз
137. У пацієнта з пневмонією, після прийняття жарознижуючих препаратів, спостерігається погіршення стану: з'явилися загальна слабкість, холодний липкий піт, артеріальний тиск (АТ) знизився, пульс ниткоподібний. Яке ускладнення виникло у пацієнта?
A*. Колапс

B. Гіпотонічний криз

C. Непритомність

D. Шок


E. Гіпертонічний криз
138. Медична сестра повинна провести забір матеріалу з носоглотки на чашку Петрі для виявлення палички Борде-Жангу. При якому захворюванні проводиться таке дослідження?
A*. При кашлюку

B. При туберкульозі

C. При дифтерії

D. При скарлатині

E. При менінгококовій інфекції
139. При організації харчування в санаторії "Роща" дієтичною сестрою було встановлено, що відпочиваючі забезпечені 4-х разовим харчуванням. Яку частину добової енергетичної цінності повинен складати їх сніданок?
A*. 25%

B. 40%


C. 45%

D. 35%


E. 30%
140. У пологовий будинок доставлена вагітна в терміні 35 тижнів. Після падіння в неї з'явився біль у животі та незначні кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Об'єктивно: матка напружена, болюча. За даними УЗД - плацента в ділянці дна матки. Серцебиття плода ритмічне, приглушене, 90/хв. Якій патології відповідає зазначена клінічна картина?
A*. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

B. Загроза розриву матки

C. Передлежання плаценти

D. Загроза переривання вагітності

E. Передчасні пологи
141. Пацієнтка 24-х років скаржиться на появу рясних пінистих білей жовтого кольору з неприємним запахом, відчуття свербіння у ділянці зовнішніх статевих органів та піхві, болючість при сечовипусканні. Яке захворювання має таку клінічну картину?
A*. Трихомоніаз

B. Уреаплазмоз

C. Кандидоз

D. Хламідіоз

E. Мікоплазмоз
142. Пацієнт скаржиться на схуднення, загальну слабкість, біль в правій підреберній ділянці, здуття живота, нудоту, свербіж шкіри. При огляді: асцит, розширена венозна сітка навколо пупка, жовтяничний відтінок шкіри і склер. В анамнезі: вірусний гепатит. Дієти не дотримувався, зловживав алкоголем. Яке захворювання слід запідозрити?
A*. Цироз печінки

B. Хронічний ентероколіт

C. Хронічний гепатит

D. Хронічний холецистит

E. Хронічний панкреатит
143. На початку ін'єкції при внутрішньом'язовому введенні пеніциліну у дитини 8-ми років з'явились свербіння шкіри і почуття жару в грудях. Медична сестра закінчила вводити пеніцилін, викликала лікаря, поклала дитину на кушетку, приклала міхур з льодом до місця ін'єкції, провела оксигенотерапію. Які дії медсестри були помилковими?
A*. Продовження введення пеніциліну

B. Звертання за допомогою лікаря

C. Прикладання холоду на місце ін'єкції

D. Розташування дитини в горизонтально¬му положенні

E. Проведення оксигенотерапії
144. Медична сестра спостерігає за калом пацієнта 42-х років. Випорожнення рясні, смердючі, швидко стають водянистими, з домішками слизу і зеленуватим відтінком. Такий характер випорожнень вказує на хворобу:
A*. Сальмонельоз

B. Черевний тиф

C. Шигельоз

D. Ботулізм

E. Холера
145. Пацієнт 46-ти років скаржиться на біль у колінних, ліктьових суглобах "летючого характеру" який посилюється при рухах, температуру 37,5°С ввечері. В анамнезі - часті ангіни. При огляді суглобів спостерігаються припухлість, почервоніння. Для якого захворювання характерні дані проблеми?
A*. Ревматичний артрит

B. Туберкульозний артрит

C. Ревматоїдний артрит

D. Деформуючий остеоартроз

E. Гонорейний артрит
146. Студент 21-го року, під час перерви обідав у їдальні та жваво розмовляв. Раптово шматок їжі потрапив в дихальні шляхи. Студент почав задихатись. Надайте невідкладну допомогу:
A*. Прийом Геймліха

B. Прекардіальний удар

C. ШВЛ "рот до рота"

D. Прийом Селліка

E. Потрійний прийом Сафара
147. Ви, медсестра дитячої лікарні, спостерігаєте за 10-місячною дитиною з діагнозом ГРВІ. Вночі стан дитини погіршився, температура підвищилася до 39,2°С, відмовляється від груді, різко збуджена, при натискуванні на козелок плаче. Яке ускладнення можна запідозрити?
A*. Гострий середній отит

B. Несправжній круп

C. Пневмонія

D. Справжній круп

E. Гострий бронхіт
148. Хворому було введено внутрішньом'язово 5 мл 25% розчину магнію сульфату. Перед повторним введенням препарату наступного дня медична сестра шляхом пальпації виявила ущільнення, набряк, почервоніння в місці попередньої ін'єкції. Яке ускладнення можна запідозрити у хворого?
A*. Постін'єкційний інфільтрат

B. Постін'єкційний тромбофлебіт

C. Некроз тканин

D. Гематому

E. Алергійну реакцію
149. В акушерське відділення поступила вагітна в терміні 33 тижні зі скаргами на кровотечу зі статевих шляхів. При акушерському дослідженні виявлено: високе стояння голівки плода по відношенню до входу в малий таз. При УЗД виявлено: плацента повністю перекриває внутрішнє вічко. Який стан характеризує дана клінічна картина?
A*. Повне передлежання плаценти

B. Прирощення плаценти

C. Бокове передлежання плаценти

D. Крайове передлежання плаценти

E. Неповне передлежання плаценти
150. Хворий знаходиться в стані клінічної смерті. З чого потрібно розпочати реанімаційні заходи?
A*. Потрійного прийому Сафара

B. Не має суттєвого значення

C. Прямого масажу серця

D. ШВЛ


E. Непрямого масажу серця
Скачати 51.96 Kb.

Поділіться з Вашими друзьями:




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2022
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка