8 клас І. Визначте події, які відбулися в одному році



Скачати 161.9 Kb.
Дата конвертації20.12.2017
Розмір161.9 Kb.
УЧНІВСЬКА ОЛІМПІДА ЮНИХ ІСТОРИКІВ

(міський, районний етап)
8 клас
І. Визначте події, які відбулися в одному році (поєднайте цифри;

в дужках поставте дату):
1. Кінець держави іспанських маврів. 2. Перший Литовський статут.

3. Другий Литовський статут. 4. Третій Литовський статут. 5. Аугсбурзький релігійний мир. 6. Завоювання Москвою Астрахані. 7. Кінець династії Рюриковичів у Москві. 8. Знищення англійським флотом іспанської «Непереможної армади». 9. Кінець династії Ягеллонів у Польщі.

10. Утворення реєстрового козацького війська. 11. Вестфальський мир.

12. Заснування Ігнатієм Лойолою католицького чернечого ордену єзуїтів.

13. Поява єзуїтів в Польщі та Україні. 14. Початок Хмельниччини.

Максимум балів 8 (4х2).
ІІ. Викресліть зайве (яке не відповідає логіці добірки). Свій вибір поясніть.
1. А: архонт. Б: ареопаг. В: тріумвірат.

2. А: магістрат. Б: бургомістр. В: ставропігія.

3. А: мінезінгери. Б: катари. В: трубадури.

4. А: осавул. Б: суддя. В: джура.

5. А: апостол. Б: муедзин. В: халіф.

Максимум балів 15 (1+2)х5.
ІІІ. Під час визвольної боротьби Нідерландів проти іспанського панування непримиренними ворогами виявились два герцоги: Альба і Вільгельм Оранський. Чому два найбільших феодала опинились «по різні сторони барикад»? Чия діяльність більше відповідала вимогам Нового часу?

Максимум балів 12 (6х2).
ІV. Поміркуйте: якби на Калці перемогу здобули княжі дружини, чи відбувся б похід Батия на Русь 1239–1240 рр.?

Максимум балів 24 (12х2).
V. Як пошановано жертв Голодомору 1932–1933 рр. у Вашому селі, місті, районі? Що треба робити, щоб не дати нашій пам’яті зарости забуттям про ті страшні події?

Максимум балів 24 (12х2).
Всього балів: 83.


УЧНІВСЬКА ОЛІМПІДА ЮНИХ ІСТОРИКІВ

(міський, районний етап)
9 клас
І. Визначте події, які відбулися в одному році (поєднайте цифри; в дужках поставте дату):
1. Початок заселення Австралії. 2. Приєднання до Росії Бессарабії. 3. Перша парламентська реформа в Англії. 4. Прийняття цивільного кодексу («Кодексу Наполеона»). 5. Закон Ле-Шапельє. 6. Вихід в світ класичної праці Адама Сміта «Дослідження про природу і причини багатства народів». 7. Створення Еженом Делакруа картини «Свобода на барикадах». 8. Царський указ про формування з колишніх запорожців Чорноморського козачого війська. 9. Остаточна ліквідація опришківського руху в карпатському регіоні. 10. Відміна дії Литовських статутів на Лівобережжі. 11. Заснування Нікітського ботанічного саду поблизу Ялти. 12. Таємна місія Василя Капніста до Пруссії. 13. Переселення Чорноморського козачого війська на Кубань. 14. Реорганізація Ніжинської гімназії вищих наук у ліцей.

Максимум балів 8 (4х2).
ІІ. Викресліть зайве (яке не відповідає логіці добірки). Свій вибір поясніть.
1. А: Адамс. Б: Вашингтон. В: Гамільтон. Г: Джеферсон. Д: Медісон. Е: Франклін.

2. А: Аустерліц. Б: Бородіно. В: Ватерлоо. Г: Тільзіт. Д: Трафальгар.

3. А: Ахен. Б: Верона. В: Відень. Г: Лайбах (Любляна). Д: Троппау.

4. А: пропінація. Б: фільварок. В: чинш. Г: шарварок. Д: місячина.

5. А: джихад. Б: закят. В: намаз. Г: рамазан. Д: хадж. Е: шахада.

Максимум балів 15 (1+2)х5.
ІІІ. Із довгого переліку тих, хто тримав гетьманську булаву, назвіть гетьманів-носіїв ідеї незалежної самостійної Української держави. Свій вибір обґрунтуйте.

Максимум балів 18 (6х3).
ІV. Епоха комунальних революцій в Італії була часом бурхливого формування нових ідей і уявлень про світ. У результаті склалася принципово нова не тільки для Італії, але й для всієї Європи культура. Як вона називалася? Які її головні риси? Чи властиві вони культурі України?

Максимум балів 24 (12х2)
V. Як пошановано жертв Голодомору 1932–1933 рр. у Вашому селі, місті, районі? Що треба робити, щоб не дати нашій пам’яті зарости забуттям про ті страшні події?

Максимум балів 24 (12х2)
Всього балів 89.

УЧНІВСЬКА ОЛІМПІДА ЮНИХ ІСТОРИКІВ

(міський, районний етап)
10 клас
І. Визначте події, які відбулися в одному році (поєднайте цифри; в дужках поставте дату):
1. Відкриття Панамського каналу. 2. Битва під Верденом. 3. Вступ у війну Болгарії. 4. Оголошення США війни Німеччині. 5. Розпад Оттоманської імперії. 6. Початок діяльності IV Державної думи в Росії. 7. Початок здійснення останньої аграрної реформи царизму. 8. Убивство у Львові Січинським намісника Галичини графа Потоцького. 9. Убивство в Києві есером Богровим прем’єр-міністра Росії Столипіна. 10. Брусиловський прорив. 11. Підписання Брестського мирного договору. 12. Обрання Грушевського Головою УЦР. 13. Виконання льотчиком Нестеровим «мертвої петлі». 14. Наступ і поразка російських військ у Східній Пруссії.

Максимум балів 8 (4х2).
ІІ. Вилучте зайве (яке не відповідає логіці добірки). Свій вибір поясніть.
1. А: кошовий. Б: писар. В: суддя. Г: осавул. Д: джура.

2. А: Нейї. Б: Рига. В: Севр. Г: Сен-Жермен. Д: Тріанон.

3. А: Петлюра. Б: Лизогуб. В: Мартос. Г: Стешенко. Д: Остапенко.

4. А: ногата. Б: куна. В: резана. Г: соха.

5. А: Букінгем. Б: Вестмінстер. Г: Версаль. Г: Зимовий. Д: Смольний.

Максимум балів 15 (1+2)х5.
ІІІ. Назвіть авторів праць, перелічених нижче. Напишіть анотацію на одну з них.
1. «Історія України-Руси». 2. «Ілюстрована історія України». 3. «Історія запорозьких козаків». 4. «Історія українського народу». 5. «Літописна оповідь про Малу Росію та її народ і козаків узагалі». 6. «Про українських козаків, татар та турків». 7. «Нарис історії України». 8. «Історія Нової Січі, або останнього Коша Запорозького». 9. «Історія України в життєписах визначніших її діячів». 10. «Історія Малої Росії». 11. «Оповідання про славне Військо Запорозьке Низове». 12. «Україна. Історія».

Максимум балів 18 (1х12+6).
ІV. Чому майже всі політичні партії, які виникли на рубежі ХІХ–ХХ ст. в Росії й Україні, включали до своєї назви слово «соціалізм»? Чим відрізнялися погляди на соціалізм есерів, меншовиків і більшовиків?

Максимум балів 24 (12х2).
V. Під час Голодомору 1932–1933 рр. найменш захищеною і найбільш ураженою категорією населення виявились діти. Чим виправдовували більшовики війну проти дітей? Адже згубність такого явища неможливо переоцінити: чисельне зменшення цілої генерації неминуче призводить до непоправних наслідків щодо майбутнього країни.

Максимум балів 24 (12х2).
Всього балів 89.

УЧНІВСЬКА ОЛІМПІДА ЮНИХ ІСТОРИКІВ

(міський, районний етап)
11 клас
І. Визначте події, які відбулися в одному році (поєднайте цифри; в дужках поставте дату):
1. Створення Ліги націй. 2. Розстріл більшовиками російського царя Миколи ІІ. 3. Прийняття Конституції Другої Речі Посполитої. 4. Криза Матеотті в Італії. 5. Ультиматум Керзона. 6. Приєднання Болгарії до Антикомінтернівського пакту. 7. Підписання у Вашингтоні 26 державами Декларації Об’єднаних націй. 8. Підписання пакту Молотова-Ріббентропа. 9. Створення КП (б) У як складової частини РКП (б). 10. Утворення Української автокефальної церкви. 11. Створення Української національної ради у Львові. 12. Створення Головного управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (ГУЛАГ). 13. Створення Головного управління контррозвідки («Смерш»). 14. Початок примусового вивозу українського населення з окупованих територій на працю до Німеччини.

Максимум балів 8 (4х2).
ІІ. Викресліть зайве (яке не відповідає логіці добірки). Свій вибір поясніть.
1. А: Бурбони. Б: Габсбурги. В: Гогенцоллерни. Г: Гогенштауфени. Д: Романови.

2. А: Букінгем. Б: Вестмінстер. Г: Хаджураго. Г: Потал. Д: Шенбрунн.

3. А: Корнієць. Б: Коротченко. В: Косіор. Г: Любченко. Д: Чубар.

4. А: Бабин Яр. Б: Биківня. В: Дем’янів Лаз. Г: Триби. Д: Сандормох.

5. А: Зміїний. Б: Кенігсберг. В: Печенга. Г: Рава-Руська. Д: Ханко.

Максимум балів 15 (1+2)х5 .
ІІІ. Никифор Григоріїв (Григор’єв-Наш), автор підручника з історії України, за яким навчали дітей в українських школах у 1918–1919 рр., виділив у ньому такі хронологічно-тематичні періоди: доісторичний та княжий часи, татарщина, польщина, козаччина, Хмельниччина, гайдамаччина, панщина, чумаччина.

Матвій Яворський, автор першого радянського підручника з історії України, яким користувались школярі в УСРР впродовж 1920–початку 1930-х рр., поділив його на чотири частини: феодальне суспільство з натуральним господарством, дворянсько-кріпацька суспільність, капіталістично-промислова суспільність, велика революція.

Порівняйте принципи побудови тих підручників з сучасними. Сформулюйте висновки.

Максимум балів 18 (9х2).
ІV. Чи мав рацію П. Скоропадський, коли заявляв, що «соціалістичні ідеї чужі народній масі, що їх держиться тільки невелика купка одірваної від народу інтелігенції», а «соціалістичні експерименти привели б неминуче до більшовизму»?

Максимум балів 24 (12х2).
V. Поясніть думку, висловлену відомим західним дослідником радянської історії

Р. Конквестом: «Якщо 1921-й рік був часом переконливої перемоги українського селянства, а 1930-й скінчився несприятливою нічиєю, то період 1932–1933 років став свідком його нищівної поразки». Що потрібно, аби подібні трагедії не повторювалися?

Максимум балів 24 (12х2).
Всього балів 89.

УЧНІВСЬКА ОЛІМПІДА ЮНИХ ІСТОРИКІВ

(міський, районний етап)
КЛЮЧІ:
8 клас
І. 3–6 (1566). 4–8 (1588). 9–10 (1572). 11–14 (1648).

ІІ. 1-В. 2-В. 3-Б. 4-В. 5-А.


9 клас
І. 1–8 (1788). 2–11 (1812). 5–12 (1823). 3–14 (1832).

ІІ. 1. АБВГД – «батьки-засновники США». Е – не належить до цієї п’ятірки. 2. АБВД – битви. Г – мир. 3. АБГД – конгреси Священного Союзу. В – Віденський конгрес.

4. АБВГ – явища, які стосуються історії українських земель у складі Австро-Угорщини. Д – Росії. 5. БВГДЕ – «п’ять стовпів ісламу». А – не належить до основних положень релігії.

ІІІ. П. Сагайдачний. Б. Хмельницький. І. Виговський. П. Дорошенко. І. Мазепа. П. Орлик.

ІV. Культура Відродження (Ренесанс). В основі – гуманізм, звернення до античних традицій, утвердження реалістичного методу в образотворчому мистецтві. До певної міри: поширення гуманізму, розвиток освіти, мови і літератури, ренесансні риси в мистецтві.
10 клас
І. 1–14 (1914). 2–10 (1916). 4–12 (1917). 5–11 (1918).

ІІ. 1. АБВГ – козацька старшина. Д – молодший козак. 2. АВГД– договори Версальської системи. Б– радянсько-польський. 3. Всі посідали високі державні пости в УНР та УД, всі, крім Д – полтавці. 4. На Русі АБВ – гроші. Г – податок. 5. АБВГ – палаци-резиденції правителів. Д – інститут.

ІІІ. 1. М. Грушевський. 2. М. Грушевський. 3. Д. Яворницький. 4. О. Єфименко.

5. О. Рігельман. 6. М. Драгоманов. 7. Д. Дорошенко. 8. А. Скальковський.

9. М. Костомаров. 10. Д. Бантиш-Каменський. 11. А. Кащенко. 12. О. Субтельний.
11 клас
І. 2–9 (1918). 3–10 (1921). 6–11 (1941). 7–14 (1942).

ІІ. 1. Всі – династії, але всі закінчилися, крім А, всі імператори, крім А, всі повалені раз і назавжди, крім А. 2. АБГД – палаци-резиденції правителів. Г – храм. 3.АБГД – очолювали радянські уряди України. В – був партійним керівником республіки. 4. БВГД – місця, пов’язані з масовими репресіями тоталітарного комуністичного режиму. А – злочин нацизму. 5. Всі – територіальні здобутки СРСР у Другій світовій війні, але Д – оренда.


ТЕСТИ

Ключі
8 клас

01-В. 02-В. 03-А. 04-Б. 05-Б. 06-А. 07-А. 08-Б. 09-Б. 10-А. 11-В. 12-Б. 13-Б. 14-В. 15-В.

16-А. 17-Б. 18-А. 19-А. 20-Б.
9 клас

01-А. 02-Б. 03-Б. 04-Б. 05-А. 06-Б. 07-В. 08-Б. 09-А. 10-Б.

11-А. 12-В. 13-А. 14-А. 15-А. 16-Б. 17-Б. 18-А. 19-А. 20-Б.
10 клас

01-Б. 02-Б. 03-В. 04-А. 05-Б. 06-Б. 07-В. 08-Д. 09-В. 10-В. 11-Б. 12-В. 13-В.14-А

15-А. 16-Б. 17-В. 18-В. 19-В. 20-В.
11 клас

01-Б. 02-В. 03-В. 04-Б. 05-А. 06-А. 07-Б. 08-А. 09-В. 10-А. 11-А. 12-Б.


13-А. 14-В. 15-А. 16-Б. 17-А. 18-А. 19-В. 20-А.




ТЕСТИ:

8 клас
01. «…Корона і Велике Князівство Литовське є неподільним тілом <…> єдиною спільною Річчю Посполитою, яка з двох держав і народів один народ утворила і поєднала». Це – фрагмент польсько-литовської унії: А: Городельської. Б: Кревської. В: Люблінської.

02. Полювання в житті середньовічних феодалів було: А: Розвагою. Б: Життєвою необхідністю. В: І тим, і іншим.

03. Корпус яничарів безпосередньо підпорядковувався: А: Султанові. Б: Великому візиру. В: Яничарському азі.

04. «Настанови християнства» (1536 р.) – головний твір: А: Яна Гуса. Б: Жана Кальвіна.

В: П’єра Вальдо.

05. Найбільший амфітеатр Риму і всього античного світу: А: Парфенон. Б: Колізей.

В: Мавзолей.

06. Героїня українського епосу, взірець жінки-патріотки, що в чужому оточенні знаходить можливість виконати свій обов’язок перед народом: А: Маруся Богуславка. Б: Раїна Могилянка. В: Гальшка Гулевичівна.

07. Династія візантійських імператорів, повалена під час облоги хрестоносцями Константинополя: А: Ангели. Б: Комніни. В: Мономахи.

08. Крилатий вислів – попередження про грізну небезпеку, яка наближається:

А: «Карфаген має бути зруйнований!». Б: «Ганнібал перед брамою!». В: «Слава тобі, кесарю, приречені на смерть вітають тебе!».

09. Найстаріший католицький чернечий орден: А: Августинці. Б: Бенедиктіанці.

В: Домініканці.

10. Число загальновизнаних чудес світу: А: 7. Б: 10. В: 12.

11. Серію воєн проти грецьких міст-держав перський цар Дарій розпочав: А: Перед скіфським походом. Б: Одночасно з походом проти скіфів. В: Після виведення військ з України-Скіфії.

12. Один із головних шляхів татарських набігів, який проходив Лівобережною Україною:

А: Чорний. Б: Бакаїв. В: Ногайський.

13. Іменування «великий князь» було: А: Урядовою титулатурою. Б: Почесною назвою.

В: Знаковим іменем Рюрикової династії.

14. Остання спроба руської аристократії повернути провідне становище у Великому Князівстві Литовському: А: «Свидригайлові війни». Б: «Змова князів». В: Збройний виступ князя Михайла Глинського.

15. Мотив «танку смерті», що в безлічі варіантів повторюється в західноєвропейському образотворчому мистецтві, став символом: А: ХІІ ст. Б: ХІІІ ст. В: ХIV ст.

16. Про боротьбу населення України-Руси проти монгольських загарбників розповідається у творі: А: «Захар Беркут» Івана Франка. Б: «Орда» Романа Іваничука. В: «Людолови» Зінаїди Тулуб.

17. Рік запровадження григоріанського календаря в Європі: А: 46. Б: 1582. В: 1700.

18. Місто, яке колись іменували «Римом єретиків»: А: Віттенберг. Б: Мансфельд.

В: Нюрнберг.

19. Автор, який у своєму творі вперше вжив термін «слов’яни»: А: Пліній Старший.

Г: Плутарх. Д: Прокопій Кесарійський.

20. 9 книг «Історій» Геродота названі іменами муз. Книга, в якій відображена давня історія України має назву: А: Талія. Б: Мельпомена. В: Терпсіхора.



Максимум балів 20 (20х1).
ТЕСТИ:

9 клас
01. Форма правління у постреволюційній Франції, за якої влада трималась на персональному авторитеті правителя: А: Бонапартизм. Б: Цезаризм. В: Цезарепапізм.

02. Рік запровадження григоріанського календаря в Європі: А: 46. Б: 1582. В: 1700.

03. Один із головних шляхів татарських набігів, який проходив Лівобережною Україною:

А: Чорний. Б: Бакаїв. В: Ногайський.

04. 9 книг «Історій» Геродота названі іменами муз. Книга, в якій відображена давня історія України має назву: А: Талія. Б: Мельпомена. В: Терпсіхора.

05. Число загальновизнаних чудес світу: А: 7. Б: 10. В: 12.

06. Єрусалим напередодні Першого хрестового походу перебував у руках: А: Арабів.

Б: Турків-сельджуків. В: Турків-османів.

07. Відома теза: «Власність – це крадіжка» належить: А: Вольтеру. Б:. Лассалю.

В: Прудону.

08. Першим англійським домініоном стала (1867 р.): А: Австралія. Б: Канада. Д: Нова Зеландія.

09. «Цукровим королем» Російської імперії називали українського промисловця:

А: Бродського. Б: Терещенка. В: Харитоненка.

10. За рішенням Віденського конгресу в Європі утворилася нова держава: А: Італійське королівство. Б: Німецький союз. В: Швейцарська конфедерація.

11. Голландська Ост-Індська компанія порівняно з однойменною англійською була заснована: А: Раніше. Б: Одночасно. В: Пізніше.

12. Міста, де був укладений Вестфальський мир 1648 р.: А: Кельн-Трір. Б: Бремен-Гамбург. В: Мюнстер-Оснабрюк.

13. Автор, який у своєму творі вперше згадав українських козаків: А: Мартин Бєльський.

Б: Гійом де Боплан. В: Еріх Лясота.

14. Найвпливовіший католицький чернечий орден: А: Єзуїти. Б: Кармеліти.

В: Цистеріанці.

15. Число поезій, які ввійшли до першого видання «Кобзаря»: А: 8. Б: 10. В: 12.

16. Найважливіший осередок українського національного відродження на поч. ХІХ ст.:

А: Київ. Б: Харків. В: Чернігів.

17. Промисловий переворот у Російській імперії розпочався порівняно з Англією із запізненням: А: у 100 років. Б: у 150 років. В: у 200 років.

18. Термін Рисорджименто відноситься до: А: Італії. Б: Іспанії. В: Португалії.

19. Верховенство папи римського над імператором Священної Римської імперії проголосив папа: А: Іннокентій ІІІ (1202 р.). Б: Климент IV (1309 р.). В: Урбан VI (1378 р.).

20. Перша залізниця, збудована на українських землях під Росією: А: Одеса-Балта.

Б: Ромни-Лібава. В: Київ-Бахмач.



Максимум балів 20 (20х1)

ТЕСТИ:

10 клас
01. Який документ періоду Української революції 1917–1921 рр. починався зверненням: «Громадяне землі української!»: А: Перший Універсал. Б: Другий Універсал. В: Третій Універсал. Г: Четвертий Універсал.

02. Ввведені Лігою Націй тимчасові посвідчення особи для апатридів і біженців зобов’язані своєю появою: А: Дауесу. Б: Нансену. В: Ламасу. Г: Чемберлену.

03. Назва Сіньхайської революції 1911–1913 рр. в Китаї походить: А: від європейського найменування китайської націоналістичної організації «Єдність і прогрес». Б: від китайського слова «оновлення». В: від назви року за китайським календарем.

04. Першою країною Центрально-Східної Європи, де було встановлено диктаторський режим, була: А: Польща. Б: Болгарія. В: Румунія. Г: Югославія.

05. Шовіністичні тези про «боротьбу двох культур» та вищість російської мови й культури в Україні сформулював: А: Квірінг. Б: Лебідь. Г: Хвиля.

06. Національні паперові гроші під назвою «гривня» вперше були введені в обіг:

А. Центральною Радою. Б. Гетьманом Скоропадським. В. Директорією.

07. Денікінський уряд називався: А. Громадянська нарада. Б. Державна нарада.

В. Особлива нарада.

08. Країна, що підписала всі договори, укладені на Вашингтонській конференції:

А. Бразилія. Б. Китай. В. Ліберія. Г. Португалія. Д. Японія.

09. Генерал, який не був Верховним головнокомандуючим російською армією в Першій світовій війні: А. Алексєєв. Б. Брусилов. В. Денікін. Г. Корнілов. Д. Духонін.

10. Країна, яка останньою вступила в Першу світову війну: А. Бразилія. Б. Гватемала.

В. Гондурас. Г. Ліберія. Д. США.

11. Після реформи 1861 р. розміри селянських наділів у Наддніпрянській Україні скоротилися на: А: 10–15 %. Б: 15–20 %. В: 20–25 %. Г: 25–30 %.

12. Кандидат у президенти, який запевняв виборців, що в горщику кожного американця буде курка, а в гаражі – автомобіль: А: Вільсон. Б: Гардінг. В: Гувер. Г: Кулідж.

Д: Рузвельт.

13. «Верховинська акція» – це: А: Дії австро-угорської влади щодо остаточної ліквідації опришківського руху в карпатському регіоні. Б: Започаткування трьома буковинськими письменниками – Стефаником, Мартовичем, Черемшиною – національно-культурного відродження на західноукраїнських землях. В: Програма, запроваджена Австро-Угорщиною з метою піднесення господарства Закарпатської України.

14. Початок роботи і розпуск більшовиками Установчих зборів відбувся: А: Раніше схвалення конституції Веймарської республіки. Б: Пізніше. В: Одночасно.

15. У ставленні до Першої світової війни табір Дорошенка-Вязова-Ніковського (лідери ТУП) займав позицію: А: Проросійську. Б: Пронімецьку. В: Проавстрійську.

16. Завершення періоду українських визвольних змагань пов’язане з подією: А: Відступ Армії УНР за Збруч та наступне її інтернування поляками. Б: Укладення мирного договору між Польщею і РСФСР у Ризі. В: Вбивство Петлюри більшовицьким агентом.

17. Відома теза: «Власність – це крадіжка» належить: А: Бабефу. Б: Марксу. В: Прудону.

18. Загальне число рейдів Революційної повстанської армії України (махновців): А: 7. Б: 8. В: 10.

19. Альтернативні радам комітети незаможних селян (КНС) існували в українському селі протягом: А: 1921–1923 рр. Б: 1921–1928 рр. В: 1920–1933 рр.

20. Рік запровадження григоріанського календаря в Росії: А: 1582. Б: 1700. В: 1918.

Максимум балів 20 (20х1)

ТЕСТИ:

11 клас
01. Міністр іноземних справ Аргентини Сааведра Ламас отримав Нобелівську премію миру за: А: Договір про відмову від війни як знаряддя міжнародної політики. Б: За пакт про ненапад і примирення, який встановлював принцип урегулювання суперечок і розбіжностей лише з допомогою мирних засобів. В: За пакт, який передбачав збереження культурних цінностей під час воєнних дій.

02. Архітектор, уродженець Полтавської губернії, автор будинку Верховної Ради в Києві (1936–1939 рр.): А: Головко. Б. Дяченко. В: Заболотний. Г: Мазуленко.

03. Рік запровадження григоріанського календаря в Росії: А: 1582. Б: 1700. В: 1918.

04. Найвищий розквіт українського офіційного автономізму припадає на роки правління: А: Миколи Підгорного. Б: Петра Шелеста. В: Володимира Щербицького.

05. Перший український політичний часопис: А: «Громада». Б: «Хлібороб».

В: «Наш край».

06. Першою країною Центрально-Східної Європи, де було встановлено диктаторський режим, була: А: Польща. Б: Болгарія. В: Румунія. Г: Югославія.

07. «Джамахірія» – характерна складова революції: А: Білої. Б: Зеленої. В: Оксамитової.

08. Перше олімпійське золото для незалежної України завоювала: А: Оксана Баюл (фігурне катання). Б: Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика). В. Інесса Кравець (легка атлетика).

09. Україна офіційно приєдналася до Ради Європи: А: 1992 р. Б: 1994 р. В: 1995 р.

10. Автор, який у своєму творі вперше згадав українських козаків: А: Мартин Бєльський.

Б: Гійом де Боплан. В: Еріх Лясота.

11. Село на Львівщині, де 5 березня 1950 р. загинув у бою командир УПА генерал Роман Шухевич: А: Білогорща. Б: Воля Висоцька. В: Сприня.

12. Радянський партизанський генерал, автор спогадів «Від Путивля до Карпат»: А: Петро Вершигора. Б: Сидір Ковпак. В: Олексій Федоров.

13. Найдовше чинила опір Вермахту: А. Норвегія. Б. Польща. В. Франція. Г. Югославія.

14. Три «стовпи» народницького руху: А: Герцен-Огарьов-Добролюбов. Б: Камінський-Мацієвич-Русов. В: Бакунін-Лавров-Ткачов.

15. Новий виток репресій у повоєнному СРСР відкрила: А. «Ленінградська справа».

Б. «Кремлівська справа». В. «Справа лікарів».

16. Президент, за правління якого у Вашингтоні було споруджено пам’ятник Тарасу Шевченку: А. Ейзенхауер. Б. Кеннеді. В. Рузвельт.

17. Послідовність виникнення нелегальних робітничих партій в Російській імперії:

А: Польська-єврейська-російська (ППС-Бунд-РСДРП). Б: Єврейська-російська-польська (Бунд-РСДРП-ППС). В: Російська-єврейська-польська (РСДРП-Бунд-ППС).

18. Воєначальник, двічі відзначений найвищим радянським орденом «Перемога»:

А. Василевський. Б. Малиновський. В. Рокоссовський.

19. Крилатий вислів: «Жереб кинуто!» належить: А: Катону. Б: Цицерону.

В: Цезарю.

20. Число загальновизнаних чудес світу: А: 7. Б: 10. В: 12.



Максимум балів 20 (20х1)

ТЕСТИ

Ключі
8 клас

01-В. 02-В. 03-А. 04-Б. 05-Б. 06-А. 07-А. 08-Б. 09-Б. 10-А. 11-В. 12-Б. 13-Б. 14-В. 15-В.

16-А. 17-Б. 18-А. 19-А. 20-Б.
9 клас

01-А. 02-Б. 03-Б. 04-Б. 05-А. 06-Б. 07-В. 08-Б. 09-А. 10-Б.

11-А. 12-В. 13-А. 14-А. 15-А. 16-Б. 17-Б. 18-А. 19-А. 20-Б.
10 клас

01-Б. 02-Б. 03-В. 04-А. 05-Б. 06-Б. 07-В. 08-Д. 09-В. 10-В. 11-Б. 12-В. 13-В.14-А

15-А. 16-Б. 17-В. 18-В. 19-В. 20-В.
11 клас

01-Б. 02-В. 03-В. 04-Б. 05-А. 06-А. 07-Б. 08-А. 09-В. 10-А. 11-А. 12-Б.


13-А. 14-В. 15-А. 16-Б. 17-А. 18-А. 19-В. 20-А.



Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка