Бактерії корисні і шкідливі



Дата конвертації23.11.2018
Розмір58.5 Kb.
Міні - проект

Тема: Бактерії корисні і шкідливі.
Мета і завдання: познайомити учнів із життєдіяльністю бактерій, показати їх взаємозв’язок з рослинним і тваринним світом та вплив бактерій на людський організм, розробити рекомендації щодо попередження бактеріальних захворювань; формувати навички дослідницької роботи, використання ІКТ для демонстрування результатів своїх досліджень, розвивати зв’язне мовлення учнів, уміння виступати перед аудиторією.

Стислий опис. Проект призначений для учнів 5 класу. Назва теми з програми «Планета Земля як середовище життя організмів». Проект буде реалізовуватись паралельно з виконанням основної учбової програми. В межах реалізації проекту учні класу будуть об’єднані на декілька груп відповідно до їх побажань та нахилів, виявлених в ході попереднього опитування. На уроках буде відведено час для представлення результату діяльності кожної з груп, а на підсумковому уроці з теми буде проведено заключний захист міні- проектів кожної групи учнів. Основні види діяльності учнів: робота з інформаційними джерелами з даної теми, підготовка доповідей за обраними темами, розробка рекомендацій по попередженню бактеріальних захворювань у людей.

Результат діяльності учнів у проекті. Презентації доповідей за темами: «Бактерії – друзі росли», «Шкідники рослин», «Бактерії і тварини», «Бактерії і продукти хрчування», «Хвороботворні бактерії», рекомендації з попередження захворювань, які спричиняють бактерії.

Хід роботи

І. Організаційний момент.

ІІ. Оголошення теми заняття.

Ключове запитання.

  • Бактерії - помічники чи шкідники?

Змістові запитання.

  • Яка роль бактерій в природі і житті людини?

  • Які бактерії відіграють роль помічників?

  • Які бактерії викликають захворювання рослин, тварин та людей?

  • Як попередити ці захворювання?

  • Як людина використовує бактерії ?

  • Як зберігати продукти харчування?

ІІІ. Випереджальна робота над міні – проектом.

3.1. Етап планування роботи над проектом.

План

1. Вступ


2. Взаємозв’язок бактерій і рослин

3. Бактерії і тварини

4. Використання бактерій людиною

5. Хвороботворні бактерії

6. Рекомендації щодо попередження бактеріальних хвороб
3.2. Етап розподілу обов’язків між учасниками проекту

1 група «Ботаніки» - дослідити взаємозв’язок рослин і бактерій

2 група «Зоологи» - дізнатись про позитивний і негативний вплив бактерій на організм тварин

3 група «Біотехнологи» - зібрати інформацію про використання бактерій людиною для виробництва продуктів харчування

4 група «Бактеріологи» - розповісти про бактерії, що спричиняють хвороби у людей

5 група «Гігієнисти» - розробити рекомендації щодо попередження бактеріальних хвороб


3.3. Зміст роботи

1. Пошуковий етап

Учні разом з батьками, вчителем, бібліотекарем працюють у групах, зустрічаються з лікарями, читають додаткову літературу, шукають відомості в інтернет-ресурсах, збирають матеріал по темі проекту.



2. Оціночно-смисловий етап

  • Обговорення зібраної інформації

  • Систематизація матеріалів

  • Створення рекомендацій

3.4. Узагальнюючий етап

Захист проекту.
ІV. Перегляд учнівських презентацій.

Слово вчителя. Важко знайти місце на Землі, де б не було бактерій. Вони зустрічаються в найрізноманітніших місцях: в атмосфері і на дні океанів, в швидких річках і місцях вічного холоду, в кип’яченому молоці і в ядерних реакторах; але найбільше – у ґрунті. Серед бактерій багато форм, що паразитують в людському організмі, рослинах, тваринах. Яке ж значення бактерій у природі і в житті людини?

Представляємо вашій увазі навчальний міні-проект «Бактерії корисні і шкідливі».

Вам цікаво знати відповіді на такі запитання:


  • Які взаємозв’язки існують між бактеріями, рослинами і тваринами?

  • Чи можуть бактерії бути друзями?

  • Які хвороби можуть викликати бактерії, і як від них уберегтися?

Учні классу працювали над дослідженням таких тем:

Ботаніки” досліджували взаємозв’язок рослин і бактерій.

Зоологи” дізнавались про позитивний і негативний вплив бактерій на організм тварин.

Біотехнологи” шукали інформацію про використання бактерій людиною.

Бактеріологи” збирали дані про бактерії, що спричиняють хвороби у людей.

Гігєністи” розробляли рекомендації щодо попередження бактеріальних хвороб.

Головне питання, яке ми повинні вирішити: бактерії - помічники чи вороги?
Звіт групи «Ботаніки»

Презентація «Бактерії - друзі рослин»

У природі постійно відбувається колообіг речовин. Рослини самі створюють органічні речовини, якими живляться тварини. З відмерлих решток рослин і тварин органічні речовини потрапляють в грунт, де бактеріями перетворюються на мінеральні , які через кореневу систему знову потрапляють до рослин. Ось такий взаємозв’язок існує між рослинами, тваринами і бактеріями (слайд 2).

В коренях деяких рослин (бобових) оселяються бульбочкові бактерії,

утворюючи на коренях бульбочки. Рослини отримують від бактерій необхідні їм сполуки Нітрогену. Бактерії, у свою чергу, дістають від рослини органічні сполуки. Отже, це приклад взаємовигідного співжиття (слайд3).

У багатьох господарствах бобові рослини застосовують як зелене добриво: їх з поля не вивозять, а приорюють. У такий спосіб удобрюють ґрунти органічними речовинами. Бобові рослини, в коренях яких живуть бульбочкові бактерії: люпин, горох посівний, люцерна, конюшина, лядвенець, соя (слайд 4).

Ґрунтові бактерії виробляють сполуки, що прискорюють ріст рослин (слайд 5).

Ґрунтові бактерії беруть участь в утворенні кам’яного вугілля, нафти, торфу

(слайд 6).

Деякі бактерії виробляють речовини, що зв’язують частки ґрунту в невеликі грудочки і, таким чином, впливають на засвоєння і утримання ґрунтом води (слайд 7).

Різні види бактерій конкурують з хвороботворними організмами в кореневих системах та на наземних поверхнях рослин (слайд 8).
Звіт групи «Зоологи»

Презентація «Бактерії і тварини»

Деякі бактерії оселяються в травному тракті травоїдних ссавців, що забезпечує краще перетравлення їжі, особливо клітковини (Слайд 2)

Наприклад, шлунок великої рогатої худоби складається з 4 відділів: рубця, сітки, книжки та сичуга. У рубці їжа перетравлюється за допомогою бактерій, які там мешкають (Слайд 3).

Бактерії можуть спричиняти різноманітні хвороби у тварин: запалення слизової оболонки повік, шкірні язви, запалення шкіри у свиней, зоб у домашньої птиці, інфекційні хвороби бджолиних сімей, язви, сліпоту і випадіння луски у риб (Слайди 4, 5).

Деякі тварини є переносниками небезпечних бактеріальних хвороб: велика рогата худоба, кури, миші, комахи (Слайд 6.)
Звіт групи «Біотехнологи»

Презентація «Бактерії і продукти харчування»

В природі існує такий процес, який називається “сквашення”. В ньому важливу роль відіграють різноманітні бактерії. Наприклад, при утворенні кефіру з молока, дуже важливі молочнокислі бактерії.(Слайд 2)

Кефір. Кисломолочний напій, який виробляється шляхом сквашування молока деякими видами бактерій і дріжджів. (Слайд 3)

Кисляк.  Скисле молоко - кисломолочний продукт, для приготування якого потрібно звичайне молоко, в якому рано чи пізно (залежно від температури) почнуть розвиватися бактерії .(Слайд 4)

Домашній сир. Молочнокислий продукт, що отримується в результаті відпресування кисляку з подальшим видаленням сироватки.(Слайд 5)

Кумис. Кисломолочний напій з кобилячого молока, отриманий в результаті додавання молочнокислих бактерій (Слайд 6).

Маючи приємний, освіжаючий і гострий смак, кисломолочні продукти підвищують апетит і тим самим покращують загальний стан організму (Слайд 7).
Звіт групи «Бактеріологи»

Презентація «Хвороботворні бактерії»

Чому ти можеш захворіти? Та тому, що скрізь є бактерії, які викликають різні хвороби! Давай дізнаємось про них більше! (Слайд 2)

Ангіна. Інфекційне захворювання, яке характеризується запаленням обох піднебінних мигдаликів, слизової оболонки горла. (Слайд 3)

Дифтерія. Спричиняє дифтерійна паличка, яка через виділення з кашлем чи чханням від хворої людини потрапляє до здорової . Ці бактерії небезпечні тим, що, паразитуючи у глотці, виділяють токсин, який через кров розноситься по всьому організму й дуже шкодить серцю.(Слайд 4)

Туберкульоз. Ця хвороба спричиняється туберкульозною паличкою. Вважається, що ця бактерія постійно присутня в організмі людини, але починає активно розмножуватись і пошкоджує легені, коли у людини послаблюється імунітет. (Слайд 5).

Коклюш. Спричиняється бактерією, яка викликає виснажливі напади кашлю. Від коклюшу роблять щеплення, здебільшого маленьким дітям, вводячи вбиті бактерії. (Слайд 6).

Холера. Надзвичайно важка хвороба, яка супроводжується загальним зневодненням організму. Частіше за все людина помирає. (Слайд 7)
Звіт групи «Гігієністи»

Презентація «Рекомендації учням»

Способи зараження хвороботворними бактеріями:



  • Контактно-побутовий

  • Повітряно-крапельний

  • Через воду

  • Через харчові продукти

  • Через укуси кровосисних тварин

  • Через ґрунт (Слайд 2)

Відомо, що у кожного з нас є певний склад корисних бактерій, які можуть бути шкідливими для інших. Тому необхідно мати набір особистих речей: зубну щітку, гребінець, власну склянку. (Слайд 3)

Уникайте спілкування з хворими. Користуйтесь ватно- марлевою пов’язкою. (Слайд 4)

Не вживайте сиру, некип’ячену воду. Існує ймовірність заразитись хвороботворними бактеріями. (Слайд 5)

Кожен продукт потребує відповідних умов зберігання і може зберігатися обмежений час. Тому при купівлі слід уважно читати, що написано на етикетці, чи не закінчився для нього термін використання, і вдома зберігати його там, де вказано при потрібній температурі. (Слайд 6)

Миття овочів і фруктів дозволяє видалити забруднення і, частково мікроорганізми, що знаходяться на поверхні. Не залишайте продукти на столі, навіть на півгодини, після їжі прибирайте все в холодильник. (Слайд 7)

Уникайте контакту з кровосисними тваринами: комарами, кліщами, вошами. Вони – переносники багатьох небезпечних для людини хвороб. Використовуйте засоби захисту проти них.(Слайд 8)

Старанно мийте руки з милом після відвідування туалету, перед тим, як сісти за стіл, як прийшли з прогулянки. (Слайд 9)

Бережіть своє здоров’я!!! (Слайд 10)


V .Підсумок заняття.

1. Зробіть висновок про користь та шкоду бактерій в житті людини і запишіть в зошит.


VІ. Домашнє завдання:

  1. Підготуйте усну розповідь про користь бактерій (І варіант).

  2. Підготуйте усну розповідь про шкоду бактерій (ІІ варіант).

Гендес Мирослава Олексіївна,



вчитель ЗОШ І-ІІ ст. с. Бахів

Ковельського району
Каталог: Files -> downloads
downloads -> Урок 2 Тема. Архітектура кам'яний літопис століть
downloads -> Уроках «Художньої культури»
downloads -> Науковий керівник : учитель стасюк о. С. Консультанти: батьки, бібліотекар, вчитель географії
downloads -> Реферат з основ корекційної педагогіки та спеціальної психології на тему: Психолого-педагогічна допомога сім'ям, які мають дітей з порушенням у розвитку
downloads -> Образотворче мистецтво
downloads -> Чернігівська міська централізована бібліотечна система
downloads -> Особливості розвитку культури Галицько – Волинської держави
downloads -> Визначні місця України краю незвіданих красот
downloads -> Розрахунок сил І засобів по ліквідації нс


Поділіться з Вашими друзьями:




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2020
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка