Державний навчальний заклад



Сторінка1/8
Дата конвертації14.03.2017
Розмір1.73 Mb.
ТипУрок
  1   2   3   4   5   6   7   8

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

« Уманський професійний аграрний ліцей »

Робочий зошит

з предмету

«Облік, калькуляція, звітність».

Розробила: викладач 1 категорії

Бражник Т.В.

2014р


.

Упорядник:

Бражник Т.В., викладач спецдисциплін кухарського напрямку, перша категорія, ДНЗ «Уманський професійний аграрний ліцей»

Рецензент:

Гергун Н.І., методист ДНЗ «Уманський професійний аграрний ліцей»

Робочий зошит призначений для роботи на уроці учнів професійно-технічних навчальних закладів, які навчаються за професією кухар, при вивченні предмета «Облік, калькуляція, звітність». Матеріал зошита цілком відповідає типовій програмі державних стандартів професійно-технічної освіти з професії кухар 3-4 розряду. Кожна тема містить короткий опорний конспект, усі необхідні практичні роботи та завдання для повторення, закріплення, контролю знань. Завдання для контролю знань – диференційовані за рівнями складності.

Зошит містить ілюстративний матеріал.
Схвалено методичною комісією з професії

«Кухар,бармен,офіціант»

Протокол № 8 від 26.03.2014 року.

Зміст


І. Господарський облік у закладах ресторанного господарства

Урок № 1. Поняття про господарський облік. Завдання господарського обліку, вимоги до обліку.



ІІ. Нормативно-технологічні документи: види, призначення, використання

Урок № 2. Збірник рецептур страв та кулінарних виробів: призначення, зміст, порядок користування.

Урок №3. Збірник технологічних карток: призначення, зміст, порядок користування.

4,5. Практична робота 1:

Урок № 4. Ознайомлення із змістом збірника рецептур,

Урок № 5. Ознайомлення із змістом збірника технологічних карток.

6-8. Практична робота 2:

Урок № 6. Визначення маси відходів при обробці овочів, плодів, грибів

Урок № 7. Розрахунок сировини на необхідну кількість порцій.

Урок № 8. Перерахунок овочів в залежності від місяця.

Урок № 9. Тематичне оцінювання

Урок № 10. Нормативно-технологічні документи для розрахунку сировини на необхідну кількість порцій

Урок № 11. Нормативно-технологічні документи для розрахунку калькуляції на страви.

Урок № 12-13. Практична робота 1: розрахунок сировини на необхідну кількість порцій.

Урок № 14-15. Практична робота 2: розрахунок взаємозаміни сировини.

Урок № 16. Тематичне оцінювання

Урок № 17. Підсумкова контрольна робота.

ІІІ. Ціноутворення та калькуляція у закладах ресторанного господарства

Урок № 18. Поняття про ціни, види цін. Порядок розрахунку суми націнок та продажної ціни на сировину.

Урок № 19. Порядок калькуляції продажної ціни на продукцію власного виробництва. Складання калькуляційних карток.

Урок № 20,21. Практична робота 3: розрахунок ціни реалізації на сировину, сум націнок.

Урок № 22,23. Практична робота 4: розрахунок ціни реалізації на готові страви.

Урок № 24,25. Практична робота 5: складання калькуляції продажних цін на страви, гарніри тощо.

Урок № 26. Тематичне оцінювання

Урок № 27. Підсумкова контрольна робота.




Урок № 1. Поняття про господарський облік. Завдання господарського обліку, вимоги до обліку.




3 розряд


Господарський облік це облік господарства, облік господарської діяльності підприємства, що містить в собі виробництво, реалізацію та розподіл матеріальних благ, необхідних для задоволення потреб суспільства у харчах, одязі, житлі.

Господарська діяльність – це будь-яка діяльність, що пов’язана із виробництвом, обліком та споживанням матеріальних та нематеріальних цінностей, наданням та використанням послуг, здійсненням певних робіт.

Господарська діяльність складається із господарських процесів:
1. Заготівля – це операції із закупівлі сировини та інших матеріалів.
2. Виробництво – це операції із виготовлення із сировини та інших матеріалів виробів або готової продукції.
3. Реалізація – це операції із продажу виготовлених виробів та готової продукції.



2. Основні завдання обліку:
1. Забезпечити керівника необхідною та достовірною економічною інформацією для прийняття управлінських рішень.
2. Забезпечити фінансову звітність для зовнішніх користувачів інформації.
3. Контроль наявності, надходження та використання грошових та матеріальних засобів виробництва.
4. Достовірне визначення податкових платежів і контроль за правильністю і своєчасністю їх сплати.
5. Складання і подання бухгалтерської звітності.
6. Економне використання коштів та опрацювання економічної інформації.



3. Вимоги до обліку:

Основою існування й розвитку суспільства є діяльність із виробництва необхідних матеріальних благ і надання послуг. Таку регулярну діяльність на постійній основі, що передбачає одержання доходу в грошовій, матеріальній або інших формах, називають господарською діяльністю.

Господарська діяльність, спрямована на виробництво певної продукції, є виробничою діяльністю, її результати – матеріальні блага: засоби виробництва і предмети споживання.

Облік ведеться з метою контролю за господарською діяльністю підприємства та активного впливу на її результати. За допомогою обліку відображають і контролюють стан і рух коштів, а також господарські процеси, пов’язані з виробництвом, розподілом, обміном і споживанням матеріальних благ. Отже, необхідність обліку випливає передусім із потреб виробничої діяльності та є важливою функцією управління.








Завдання для повторення, закріплення і контролю знань



Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Правила прийому до аспірантури та докторантури київського національного університету культури І мистецтв
2014 -> Програма дисципліни «іноземна мова (англійська)»
2014 -> Урок №02. 10. 2014. Розділ І. Візуальні мистецтва Тема Архітектура світу
2014 -> Програма фахових випробувань для бакалаврів напряму
2014 -> Методика превентивного
2014 -> Методичні вказівки для самостійної роботи студентів денної і заочної форм навчання
2014 -> Особливості дистанційної освіти в медицині д м. н. Уляна Лущик
2014 -> Основипсихогенетик и


Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2020
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка