Конкурс «Птах року -2010»



Скачати 497.08 Kb.
Сторінка1/3
Дата конвертації16.03.2017
Розмір497.08 Kb.
#12048
ТипКонкурс
  1   2   3
Управління освіти Шепетівського міськвиконкому

Всеукраїнський конкурс «Птах року -2010»






Дослідницька робота

гуртка «Юні екологи»

ЗОШ №6

Керівник: Гоненко А.О


м. Шепетівка

2010


ЗМІСТ

1. ОПИС ГОРОБЦЯ ПОЛЬОВОГО (СКЛАДЕНИЙ УЧАСНИКАМИ ДОСЛІДЖЕННЯ).

2. ОПИС ДОСЛІДЖУВАНИХ ТЕРИТОРІЙ.

3. ЩОДЕННИК ПОЛЬОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ГОРОБЦЯ ПОЛЬОВОГО.

4. ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ «ГОРОБЕЦЬ ПОЛЬОВИЙ».

5.ВІРШІ, КАЗКИ, МАЛЮНКИ ПРО ГОРОБЦЯ ПОЛЬОВОГО.

6. ФОТОМАТЕРІАЛИ ДОСЛІДЖЕННЯ

7. КОНКУРС-ВІКТОРИНА (ДЛЯ УЧНІВ 7 - 8 КЛАСІВ) «ПТАХ РОКУ – ГОРОБЕЦЬ ПОЛЬОВИЙ».

8. КОНКУРС ПАМ’ЯТОК (ДЛЯ УЧНІВ 9 – 11 КЛАСІВ) «ЗБЕРЕЖИ ГОРОБЦЯ ПОЛЬОВОГО».

9. РЕФЕРАТИ УЧАСНИКІВ ДОСЛІДЖЕННЯ НА ТЕМУ «ГОРОБЕЦЬ ПОЛЬОВИЙ».


Опис горобця польового.

Ми спостерігали за горобцем польовим протягом кінця весни - початку осені 2010 року.

У результаті спостережень ми отримали інформацію про життєдіяльність, особливості зовнішнього вигляду, гніздування, живлення та розмноження горобця польового, про його турботу про власне потомство, поведінку тощо.

Так горобця польового легко відрізнити серед інших птахів, та від горобця хатнього, який є дуже поширеним у нашому місті. Польовий горобець менший за хатнього, вони яскраво-коричневі, знизу білуваті, головка у них мідно-коричнева, а на білій «мордочці» можна помітити білу пляму. Таку ж саму чорну пляму можна помітити на підборідді, а навколо ший є білий комірець, а впоперек крила тягнуться дві білі смужки. Їм характерний статевий диморфізм, хоча він менше виражений , ніж у горобця хатнього. Так самки горобця польового забарвлення дещо тьмяніше ніж у самця, але не значно, тому у природі відрізнити самку від самця візуально майже неможливо.

Ми помітили, що горобці полюбляють влаштовувати свої гнізда поблизу людських осель, на старих деревах садів, дуплах, у невеликих скверах, алеях, там де вони можуть знайти для свого гнізда зручне дупло. Найбільше місць гніздування цих птахів ми побачили на таких видах дерев: липа, дуб, верба.

Також горобці селяться у тріщинах стін будинків, під стріхами, у зливних трубах (полюбляють будинки на околицях міста, у спальних районах, де є менше автотранспорту), старих штучних гніздівлях, але набагато рідше ніж у природних умовах.

Горобці починають влаштовувати своє гніздо відразу після настання теплого періоду (у кінці березня - квітні). Вони збирають різні дрібні гілочки. сухі травинки, шерсть тварин, волосся, сухе неперепріле листя, пух і з цього влаштовують собі гніздечко. Самка відкладає 6 – 7 малесеньких яєчок, іноді може відкладати яйця повторно. Молоді польові горобці дуже цікаві, нагадують сірі пухнасті клубочки, із жовтими ротиками, вони схожі на дорослих, але відрізняються від них своїм забарвленням. Так, вони мають тьмяніше забарвлення оперення, голова у них коричнево-бура зверху, плями на щоках і волі сірувато-чорні. Вони цвірінькають дуже голосно, просячи своїх батьків їсти, а батьки дуже часто приносять їм їжу. Починають літати горобці молоді, за нашими спостереженнями, через 15 – 20 діб (в середньому).

Батьки турбуються про своє потомство: вигодовують пташенят, вчать їх літати, захищають від небезпеки. Наприклад, коли до місця, де перебувають пташенята підкрадається якийсь хижак, то батьки намагаються привернути його увагу до себе, відігнати від пташеняти, і прогнати геть. Щоб цього досягти вони голосно цвірінькають та літають над хижаком періодично відлітаючи не далеко, в протилежний бік від пташенят, і повертаються назад. Коли ж хижак все таки схопив пташеня, то батьки переслідують його, намагаючись відбити пташеня (голосно цвірінькають, низько літають над твариною, намагаючись клюнути та злякати її). Молоді птахи, у разі небезпеки, вдають із себе нерухомих, неживих, ніби завмирають, перестають цвірінькати, і лише очима спостерігають за загрозою, коли ж все-таки їх викрито, то вони намагаються втекти стрибаючи або пробують полетіти геть.

Живляться горобці комахами, насінням дикорослих та культурних рослин, крихтами, іноді порпаються на смітниках поблизу людських осель, відшукуючи різні зерна та крихти, часто їх можна побачити в курниках, коли вони клюють зерно, яке залишилося після годування домашньої птиці людьми. Горобці полюбляють гусінь, мух. Лялечки та личинки комах тощо.

Взимку та навесні горобці також живляться у годівничках, мирно співіснуючи з іншими видами птахів, окрім горобця хатнього. З цими птахами вони постійно, у будь яку пору року, мають суперечки та намагаються триматися подалі одне від одного.

В теплу пору року горобці польові мешкають зграями невеликими та поодиноко, а з настанням холодів збираються у великі зграї, які літають у пошуках їжі цілий день, а ввечері повертаються до сховку.

Ми обрали 4 дослідні території з різними умовами, через які проклали стежки спостережень, довжиною приблизно 1,5 – 2 км.

Дослідні території: № 1 – вул. Карла Маркса;

№ 2 – вул. Т. Г. Шевченка;

№ 3 – вул. Котовського;

№ 4 – міський парк відпочинку.

Щотижня (1-2 рази на тиждень) учні проходили обрані райони міста уздовж закладених стежок та проводили облік горобців та інших звірів, роблячи відповідні записи у щоденнику спостережень. Нами було відібрано ділянки місцевості з дуплами, штучними гніздівлями, земляними норами, де були виявлені гніздуючи горобці польові. Спостерігали за птахами 3 рази на день (вранці – 7.00 -8.00 год., вдень – 15.00 – 16.00 год., увечері 18.00 – 19.00 год.).



Скачати 497.08 Kb.

Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2022
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка