Конкурс «Птах року -2010»



Скачати 497.08 Kb.
Сторінка3/3
Дата конвертації16.03.2017
Розмір497.08 Kb.
ТипКонкурс
1   2   3

Найкраща пам’ятка
Кожен повинен:

1. Знати правила поведінки в природи і вміння навчити їх інших.

2. Вміти проводити бесіду з охорони природи із іншими, і переконати їх в необхідності охорони горобця польового.

3. Знаходячись в лісі не налякати птахів, не зганяти їх з гнізд і яєць, не ловити пташенят, не розкривати маскування гнізд.

4. Підгодовувати птахів за допомогою годівниць і розміщувати на деревах штучні гніздівлі.

5. Не забруднюй природу.



  1. Якщо ви побачили птаха який випав з гнізда, покладіть його на гілку.

  2. Не ловіть диких птахів.

  3. Не шуміть на природі. Шум лякає птахів.

  4. Не переслідуйте і не лякайте птахів, які є хворими.

10. Вступайте в ряди зелених патрулів, і приймайте активну участь у охороні птахів.

Реферат на тему : «Горобець польовий»

Виконав:

учень 9 класу ЗОШ №6

Андрійчук В.



Польовий горобець. Довжина тіла 16 см, маса 23—35 г.

Раніше область проживання горобця обмежувалася Північною Європою. Згодом область розповсюдження поширилася на Европу і Азію (за виключенням Арктики, північно-східних, південно-східних і центральних районів Азії), а також вПівнічну і Східну АфрикуСенегал, на Аравійський півострів іострів Яву.

Починаючи з XX ст. був завезений в різні країни, широко там розселився і в даний час, окрім вказаних вище місць, мешкає також в Південній АфриціАвстраліїНовій ЗеландіїПівнічній і Південній Америці та на багатьох островах.

Майже повсюдно є осілим птахом, лише з найпівнічніших частин ареалу на зиму відкочовує на південь (до 1000 км.), а з Середньої Азії відлітає в Передню Азію іІндію.

Мігруючи, проник далеко на північ в невластиву для нього зонулісотундри і навіть тундри — до Мурманської областігирла Печори, півночі Якутії.

Спосіб життя


Горобці зазвичай рідко беруть корм з руки людини

Будучи синантропним видом — постійним співмешканцем людини, горобець добре пристосований до життя в обстановці, що змінюється під впливом господарської діяльності людини.

Горобця можна зустріти і в сільській і міській місцевості, і в поселеннях Крайньої Півночі і Середній Азії. Втім, в Середній Азії він тримається зазвичай подалі від людини.

Широкому розповсюдженню горобця на північ і на південь услід за розширенням посівів зернових сприяє його висока плодючість.

Польовий горобець веде осілий спосіб життя, чому сприяють умови для гніздування і рясний корм в поселеннях людини.

Живлення. Харчується в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят.


У раціон горобця входять насіння сільськогосподарських культур, відходами різних продуктів, які він підбирає в поселеннях людини, хлібні злаки на полях, ягоди вишнісмородинавинограда в садах, навесні пуп’янки квітів. За відсутності поблизу полів вилітає харчуватися на луги, узлісся і в степи, де збирає насіння дикорослих трав і комах.

Розмноження. У шлюбний період горобці утворюють пари.


Гніздиться горобець окремими парами, але інколи і колоніями. На півдні ареалу нерідко будує гнізда в стороні далеко від житла людини — в деревних і чагарникових насадженнях, в ярах, по крутих глинистих обривах по сусідству з полями.

Гнізда влаштовує в різноманітних місцях — в щілинах будов, в норах глинистих і крейдяних ярів, в стінках гнізд великих птахів (чапель, лелекорлів), в дуплах дерев, може займати шпаківні і нории берегових ластівок. На півдні нерідко споруджує гнізда відкрито, на гілках різних дерев.



По ряду спостережень, горобці утворюють пари фактично на все життя. А життя у них не дуже довга: хоча відзначали і 9-ти, і 11-ти річних горобців, більшість їх не доживає і до 4 років. Багато молодих птахів гине ще в першу зиму, так що середня тривалість життя горобців складає 9-21 місяць.



Спаровування

Гніздо, яке пара споруджує разом, є грубою спорудою з соломинок, мочалок, сухих травинок, пір'їнок, з невеликим поглибленням посередині. Гнізда, влаштовані на гілках, великі, у вигляді неправильної кулі з товстими стінками з трав'янистих рослин і бічним входом.

Польові горобці приступають до розмноження рано. У другій половині березня птахи розбиваються на пари і приступають до спорудження гнізд, відкладання яєць відбувається в квітні.

Кладка складається з 4—10, частіше 5—7, білих яєць з бурими цятками і плямами, насиджування яких займає 11—13 днів.

Пташенят вигодовують самець і самка, переважно комахами. Через 10 днів після вилуплення (у середній смузі в кінці травня — початку червня) пташенята вилітають з гнізда.



Пташенята горобців вилуплюються безпомічними






Горобці досить плодовиті і протягом літа виводять два (на півночі) або три (на півдні) виводки. Друге відкладання яєць відбувається в другій половині червня, виліт пташенят — у липні.

Виводки зазвичай збиваються в зграї, утворюючи інколи скупчення до декількох тисяч особин, і літають годуватися на поля.



Пізньою осінню спостерігається абортивний статевий цикл, коли птахиі знов жваво цвірінькають, самці доглядають самок і тягають в гніздо будівельний матеріал. Гнізда, що підновляють таким чином, служать взимку притулком від нічних холодів.

Скачати 497.08 Kb.

Поділіться з Вашими друзьями:
1   2   3




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2020
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка