Міністерство освіти і науки України Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти


Повідомлення теми уроку і очікуваних результатів



Скачати 12.28 Mb.
Сторінка2/55
Дата конвертації20.09.2018
Розмір12.28 Mb.
#50034
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   55

4. Повідомлення теми уроку і очікуваних результатів

5. Процес засвоєння та усвідомлення нових знань

Проблемне запитання

  • Що, на вашу думку, людині легше: зробити зле чи добре? Чому?

Учні працюють у групах, в які об’єднані на початку уроку і відповідають в формі дискусії.

Вправа «Продовжить речення»

Гріх – це_______________________________________________


Вправа «Перевіримо себе»

Учні порівнюють свої визначення з дефініціями, поданими в словнику.



Інтерактивна гра

На дошці накреслені три кола діаметром 4,8 і 12 сантиметрів. Деяким учням пропонується з зав’язаними очами прикріпити сердечко в середину кола (спочатку в більше коло, потім в середнє, а потім в саме менше). Якщо учень не попадає, то в класі учні вголос кажуть «Гріх».



Слово вчителя

В перекладі з грецької мови «згрішити» – означає не попасти в ціль. Як ви не попали в середину кіл, намальованих на дошці. Можливо, комусь і вдалося попасти всередину кола, але дуже важко наблизитися до морального ідеалу. Свідоме ухилення від цього ідеалу і є гріх – наше непопадання в «ціль». Можна сказати, що «гріх» - це прагнення людей жити так, як вони бажають, а не так, як бажає Бог.



Історичний екскурс

Біблійна історія

І насадив Господь Бог рай у Едемі на сході, і там осадив людину, що її Він створив. І зростив Господь Бог із землі кожне дерево, принадне на вигляд і на їжу смачне, і дерево життя посеред раю, і дерево Пізнання добра і зла (Буття 2:8,9).

І взяв Господь Бог людину, і в едемському раї вмістив був її, щоб порала його та його доглядала. І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в раю ти можеш їсти. Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їжі твоєї від нього ти напевно помреш! (Буття 2:15-17).

І сказав змій до жінки: Чи Бог наказав: Не їжте з усякого дерева в раю? І відповіла жінка змієві: З плодів дерева раю ми можемо їсти, але з плодів дерева, що в середині раю, Бог сказав: Не їжте із нього, і не доторкайтесь до нього, щоб вам не померти. І сказав змій до жінки: Умерти не вмрете! Бо відає Бог, що дня того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючи добро й зло. І побачила жінка, що дерево добре на їжу, і принадне для очей, і пожадане дерево, щоб набути знання. І взяла з його плоду, та й з'їла, і разом дала теж чоловікові своєму, і він з'їв. І розкрилися очі в обох них, і пізнали, що голі вони. І зшили вони листя, і зробили опаски собі. І почули вони голос Господа Бога, що по раю ходив, як повіяв денний холодок. І сховався Адам і його жінка від Господа Бога серед дерев раю. І закликав Господь Бог до Адама, і до нього сказав: Де ти? А той відповів: Почув я Твій голос у раю і злякався, бо голий я, і сховався. І промовив Господь: Хто сказав тобі, що ти голий? Чи ти не їв з того дерева, що Я звелів був тобі, щоб ти з нього не їв? А Адам відказав: Жінка, що дав Ти її, щоб зо мною була, вона подала мені з того дерева, і я їв. Тоді Господь Бог промовив до жінки: Що це ти наробила? А жінка сказала: Змій спокусив мене, і я їла. І до змія сказав Господь Бог: За те, що зробив ти оце, то ти проклятіший над усю худобу, і над усю звірину польову! На своїм череві будеш плазувати, і порох ти їстимеш у всі дні свого життя. І Я покладу ворожнечу між тобою й між жінкою, між насінням твоїм і насінням її. Воно зітре тобі голову, а ти будеш жалити Його в п'яту. (Буття 3:1-15).



Питання:

Що стало причиною гріхопадіння Адама з Євою?



Прийом аналізу тексту

Учні читають текст і готуються до відповідей на запитання у вигляді інтерв’ю.

Драма гріхопадіння. Стефан КРЕНЦЕР

Розповідь про те, як змій спокушає людину – це психологічний шедевр. Змій прикидається дурнем. Він хоче, щоби жінка його повчила: «Чи справді Господь Бог велів вам не їсти ні з якого дерева, що в саду?» Змій безмірно перебільшує і тим побуджує жінку до заперечення: «Нам дозволено їсти плоди з дерев, що в саду. Тільки плід з дерева, що посеред саду, Бог наказав нам: «не їжте його, ані не доторкайтесь, а то вмрете» (Бут 3,2-3). Вже у цій відповіді Єви звучить тихий сумнів стосовно Божої доброти. І тут настає спокуса: «Ні, напевно не помрете!» Їжте лишень плоди з цього дерева! Бог не хоче дозволити вам щастя! Він хоче тримати вас нікчемними. Бог знає: «Коли скуштуєте його, то відкриються у вас очі, і ви станете як Бог, що знає добро й зло» (Бут 3,5). Змій спотворив людині образ Бога: це нещасний Бог, чиє становище перебуває під загрозою від людини. Від цього Бога люди більше не хочуть бути залежними, вони беруть свою долю у власні руки. Тепер до гріха лише один крок. «Пізнання добра і зла» у вірші 5 означає: людина сама хоче визначати, що добре, а що зле. Тим самим вона ставить себе на місце Бога. Зміїна отрута діє в душі Єви: Бог стає заздрісною істотою. Водночас плоди на забороненому дереві стають ще бажаніші. Вони стають раптом «вишукані, приємні, жадані». Невизначений стан душі Єви закінчився. Далі йде дія. Поодинокі кроки тонко психологічно розпрацьовані: вона побачила, взяла, з’їла, подала. Вона подала. – Єва не хоче бути у своєму вчинку одна, через те вона подає плід і Адамові. Він з’їв також. Єва, яка мала бути йому помічницею, стає спокусницею. Розлам між Богом і людиною здійснено. Катастрофа настала! Людина випала зі спільноти з Богом. Вона ховається від Бога. Але Бог притягує її до відповідальності. Перші люди пізнають, що вони нагі. Це образ. Він нічого не говорить про теперішній тілесний чи статевий устрій людини. В основі цього образу лежить гра слів. Змій пообіцяв: Ви станете «arum» – розумні, знаючі, сильні (Бут 3,5). Після гріхопадіння Адам і Єва пізнають, що вони стали «arom» – нагі, бідні, незнаючі, безсилі (Бут 3,10). «Нагота» зображає безпорадність та безсилля грішника, що беззахисно наражений на усі згубні сили. Гріх ніколи не може дарувати людині благо (arum), – він завжди робить її злиденною (arom) і штовхає до загибелі.
Інтерактивна вправа «Інтерв’ю»

Для інтерв’ю потрібно вибрати двох учнів. Останнім учням потрібно оцінити, наскільки правильними були відповіді на запитання.

Запитання Адаму: «Ти жив у едемському саду. Тепер ти вже не можеш туди потрапити і вимушений боротися за своє існування. Чому так сталося?»

Запитання Адаму: «Ти кожен день ходив поряд з Богом, кожен день спілкувався з Ним. Потім сховався від Нього. Для чого було ховатися від Того, хто тебе любить?»

Запитання Єві: «Ти знала, що не можна було їсти заборонений плід. Що змусило тебе ослухатися Бога?»

Проблемне запитання

Все, що створив Бог було досконалим. Як видумаєте, чому Він не виключив для Адама і Єви можливості порушити цю досконалість?


Вправа аналізу тексту.

Драма гріхопадіння (продовження) Стефан КРЕНЦЕР

Учням пропонується опрацювати текст і сформувати проблему наслідку гріхопадіння.

Гріх роз’єднує з Богом. Гріх роз’єднує також і людей між собою. Чоловік звинувачує жінку, жінка перекладає провину на змія, який одурманив її своєю приголомшливою силою впливу. Вони звинувачують чарівність природи і тим самим - самого Бога (Бут 3,12-13). Відповідно до гріха настає покарання. Змій, який на давньому Сході зображався прямовисно, повинен в майбутньому за кару повзати на череві і їсти пилюку. Весь блиск його темної сили розвіявся (Бут 3,14-15). Покарання також уражає жінку в її покликанні матері: тягарі материнства та болі під час пологів (Бут 3,16). Чоловік покараний землею. Земля проклята через нього. Все, що він робить у своєму завданні опанувати світ, приноситиме йому водночас замість незатьмареної радості страждання, муку і біль. Сили природи повстають проти чоловіка. Все, що він з великими зусиллями вибудував, незабаром покришиться йому під руки. В кінці сповненого зусиль життя його очікує смерть (Бут 3,17-19). Однак найсерйозніше покарання полягає у вигнанні з раю. Якщо рай представляє глибинну життєву спільноту людини з Богом, то вигнання з раю означає втрату цієї спільноти з Богом.

Обговорення в загальному колі

Учні доходять висновку, що наслідки гріха проявляються в житті людей таким чином:

  1. В відносинах людей не стало колишньої гармонії та непорочності. Вони стали соромитися одне одного і гріха, який вчинили.

  2. Зникла єдність с Богом.

  3. Прокляття гріха пало на всю природу. Бог дав людині зрозуміти, що для рішення загальнолюдських проблем потрібні сили, які знаходяться за межами людських можливостей.

Проблемне запитання

Учні прослуховують пісню Світлани Копилової «Леонардо да Вінчи» і відповідають на запитання:

http://www.youtube.com/watch?v=ahJ6KJECV8Y#t=47

  • Як могло статися те, що одна й та ж людина могла бути образом Христа та Юди?

Слово вчителя

Гріх першого чоловіка і жінки позначається на кожному з нас. Від народження ми наслідуємо їх гріховну природу. Вирішити проблему гріха людині самій не під силу. Для цього їй потрібна допомого Бога.



Гріховністю людської природи може пояснити багато фактів нашої дійсності і відповісти на складні питання. Наприклад:

  • Чому «гарні» люди чинять погано?

  • Чому ми знищуємо природу?

  • Чому люди часто не розуміють одне одного?

  • Чому, іноді ми, не бажаючи того, завдаємо болю близьким людям?

  • Чому в глибині душі ми егоїсти?

Вправа «Занурення в проблему»

  • Яке вирішення проблеми гріховності пропонує християнство?

  • Якщо всі наші суспільні і особисті проблеми виникають із проблеми гріха, чи можна їх вирішити не враховуючи людської гріховності?

5. Закріплення вивченого матеріалу. Рефлексія

Вправа «Закінчить речення»

  1. Сатана використав прагнення Єви до _____________

  2. Наслідки гріха проявляються трояко:

  • В відносинах з Богом не стало____________________

  • У ставленні одне до одного_____________________

  • На всю природу_________________________________

  1. Між нами і Богом існує__________________________________

  2. Наша природа___________________________________________

  3. Вирішити проблему гріха________________________________


Арт-студія

Розгляньте роботи майстрів за темою «Гріхопадіння»:

  • Рафаель. Станца делла Сеньятура у Ватикані: Адам і Єва.  1508 р

  • Мікеланджело Буонарроті.  Фрески плафону капели Сикстинської. Історія творіння. Гріхопадіння і 1508-1512 рр

  • Тіциан Вечелліо.  Гріхопадіння.  Близько 1570 рр



Що спільного мають ці полотна?

Якими засобами майстри передають

внутрішній стан Адама з Євою



Каталог: files
files -> Інформація для вступників 2015 року до аспірантури Інституту соціології Національної Академії наук України
files -> Положення про порядок підготовки фахівців ступенів доктора філософії та доктора наук в аспірантурі (ад’юнктурі) та докторантурі вищих навчальних закладів
files -> Відділ аспірантури та докторантури Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини
files -> Про вступний іспит та реферат при вступі до аспірантури Інституту соціології нан україни
files -> Київський національний університет імені Тараса Шевченка
files -> Програма вступного іспиту до аспірантури зі спеціальності 22. 00. 03 соціальні структури та соціальні відносини Затверджено
files -> Принципи реалізації наукової діяльності університету: активна участь у формуванні та
files -> Портфоліо вчителя

Скачати 12.28 Mb.

Поділіться з Вашими друзьями:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   55




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2022
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка