Міністерство освіти І науки україни основи християнської етики



Сторінка19/26
Дата конвертації20.03.2017
Розмір2.24 Mb.
1   ...   15   16   17   18   19   20   21   22   ...   26

ІІІ. Заключна частина


Підбиття підсумків уроку

Висновок вчителя:

Сьогоднішня наша мандрівка сторінками Біблії та дорогами історії Київської Русі-України показала нам значення великих людей, зокрема двох великих жінок – цариці Естер та княгині Ольги - справжніх патріотів у житті народу, а також пророка Ісаї, який зрозумів своє покликання. Ці історії навчили нас відповідально ставитися до своїх вчинків, думати не тільки про їх вплив на власне життя, але й на життя оточуючих людей. Патріотизм починається зі своєї сім’ї, зі свого класу, зі своєї школи. Бог любить кожен народ, адже за кожного з нас, людей, страждав і помер Ісус Христос, щоб стати нашим Спасителем. Для відродження нації, народу Бог обирає людей, які щиро віддані Йому, які люблять Його, слідують Його заповідям і настановам. Такі люди щиро люблять свій край, адже усвідомлюють, що Господь дав їм цю землю для життя та праці на ній у щасті, мирі і злагоді. Ми маємо розуміти покликання як служіння Богові й людям та відповідальність за долю народу, якому ми маємо передати Слово Боже.



Оцінювання учнів: Похвалити активних, виставити поурочний бал.

Домашнє завдання

Поділитись отриманими на уроці знаннями з батьками та іншими членами сім’ї, вивчити напам’ять ключовий вірш, підшукати в українській літературі, історії оповіді про великих синів та доньок українського народу (написати невеличкий твір-розповідь). Практикувати на власному досвіді отримані на уроці рекомендації, завдання, повчання, настанови.


Урок 21

Тема: Сумління – голос Божий у душі

Мета:

Освітня мета: Розкрити учням поняття “сумління”

Виховна мета: Показати учням, що совість, як почуття моральної відповідальності за свої вчинки перед людьми і Богом, допомагає людям приймати правильні рішення. Спонукати учнів адекватно реагувати на голос совісті.

Розвиваюча мета: Розвивати в учнів почуття відповідальності за свої рішення та задоволення від звільнення від осуду совісті.

Біблійна основа:

Вірші з Біблії: 1 Цар. 12:26-13:24.

Біблійна історія: Гріх Єровоама.

Ключовий вірш: "Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими, що себе самих обманюють" (Як.1:22).
Словник понять і термінів : совість, моральна відповідальність.

Наочність: ілюстрації з Дитячої Біблії, поезія

Межпредметні зв’язки : українська мова, історія, російська література
Література:

1. Біблія або книги Святого Письма Старого та Нового заповіту. – К.: Укр.Бібл.Тов., 2002. – 1375 с.


2. Біблія в переказах для дітей. Старий та Новий заповіт /Рос. Біблійне товариство, М., 1995, с.164-165

  1. Великий тлумачний словник сучасної української мови. - К.: - Ірпінь., - 2004. – 1427с.

  2. Малахов В. Етика: Курс лекцій: Навч.посібник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Либідь, 2000. – 384 с.


    1. ХІДУРОКУ


I. ВСТУПНА ЧАСТИНА

1. Вітання



  1. Перевірка знань минулого уроку.



II. ОСНОВНА ЧАСТИНА

Актуалізація необхідних знань. Мотивація теми. Розповідь хлопчика.

Влітку, підробляючи з батьком, ми кожного ранку зупинялися біля газетного кіоску по дорозі на роботу і купували там свіжу газету. Одного разу, вже прийшовши на роботу, батько виявив, що помилково узяв дві газети замість однієї. Спочатку він вирішив, що заплатить за зайву газету наступного дня, але потім подумав і сказав: "Ні, краще я віднесу цю газету зараз. Не хочу, щоб про мене думали, що я нечесний. І він пішов назад і повернув газету кіоскерові.

А приблизно через тиждень із цього кіоску вкрали гроші. Коли слідчий встановив час події, власник кіоску пригадав, що у цей час до нього підходили тільки двоє людей. Одним із них був мій батько. Але кіоскер відразу викреслив батька зі списку підозрюваних, сказавши: "Ця людина чесна. Він якось помилково узяв зайву газету і відразу ж її повернув". Тоді слідчий почав допитувати другу людину, і той скоро у всьому зізнався.
Дискусія: «А ваші слова не розходяться зі справами? Чи ставить хто-небудь під сумнів вашу чесність?»

Прокоментувати вірш:

Люди бачать всіх нас, наче книгу гортають,

Сховатись від них нам нікуди.

Що ж ці люди про Бога в мені прочитають –

Слово правди чи слово облуди?

Словникова робота: (див. тлум. словник - с. 1215)

Совість – усвідомлення й почуття моральної відповідальності за свою поведінку, свої вчинки перед , людьми, суспільством; моральні принципи.


Пояснення нового матеріалу. Біблійна історія: Гріх Єровоама.

Після смерті царя Соломона на трон сів його син Рехав’ам. Але ізраїльтяни не захотіли визнати його царем, тому що він сказав: "Мій батько карав вас, а я каратиму ще жорсткіше". Ізраїльтяни обурилися і покликали на царство Єровоама. Вірними Рехав’амові залишилися тільки племена Юди і Веніаміна. Так відбулося розділення царства на Ізраїльське та Юдейське.

Єровоам боявся, що народ Ізраїлю не довго буде вірний йому. Ізраїльтяни почнуть ходити до Єрусалиму, щоб поклонятися Господові у Храмі, і поступово перейдуть на бік Рехав’ама. Тоді він вирішив привернути народ хитрістю, зробивши двох золотих биків і сповістивши народові: "Досить вам ходити до Єрусалиму! Оце, Ізраїлю, боги твої, що вивели тебе з єгипетського краю". Єровоам учинив проти совісті.

Коли бики були зроблені і біля їх підніжжя встановили жертовники, призначили священиків, щоб служити бикам, Єровоам прийшов принести їм жертви.

У цей час за словом Господнім з'явився до жертовника чоловік Божий з Юдеї. Він сказав: "Цей жертовник розпадеться, і висиплеться попіл, що на ньому!"... Почувши ці слова, Єровоам вказав рукою на чоловіка Божого, щоб його схопили. Але раптом його протягнута рука задерев'яніла, він навіть не міг нею поворушити. І жертовник розпався, і попіл, що був на нім, розвіявся за вітром. Так Бог зупинив царя, що вчинив проти совісті і Божих заповідей. Єровоам жахнувся знаменню Господа і почав благати чоловіка Божого, щоб він повернув силу його руці. Чоловік Божий помолився, і Господь повернув Єровоамові здатність рухати рукою. Тоді цар попросив чоловіка Божого зайти до його дому, обіцяючи нагодувати і обдарувати його. Але чоловік Божий відповів цареві: "Навіть якщо ти даси мені пів дому свого, я не піду з тобою. Так повелів мені Господь: "Ти не їстимеш хліба, і не питимеш води, і не вернешся дорогою, якою пішов!".

Тим часом один старий, почувши про руйнування жертовника, поїхав за Божим чоловіком і запропонував йому повернутися в місто, щоб там він зміг віддячити йому за здійснені ним чудеса. Чоловік Божий знову відмовився. Тоді старий сказав, що йому з'явився Ангол Господній, і наказав привести до себе додому чоловіка Божого, нагодувати і напоїти його. Старий збрехав, але чоловік Божий повірив йому, повернувся в місто, пішов до старого і прийняв його пригощання. За це він жорстоко поплатився: не встиг він знову відправитися в дорогу, як на нього напав лев і роздер його.


Закріплення вивченого на уроці.

Бесіда.


1. У чому полягала хитрість Єровоама?

2. Чому Єровоам пішов проти своєї совісті і заповідей Божих?

3. Чи може людське слово бути вищим за Слово Боже?

4. Друга заповідь свідчить: "Не роби собі різьби і всякої подоби". Як Єровоам порушив цю заповідь?

5. Як Бог перешкодив Єровоамові і викрив його совість?

6. Якого висновку дійшов Єровоам?

7. Про що Єровоам став просити чоловіка Божого?

8. Яке повеління від Бога мав чоловік Божий?

9. Чому чоловік Божий повернувся до міста?

10. Чому не слід було послухати слів старого пророка?

11. На чиїй совісті смерть чоловіка Божого?

12. Чого нас учить ця історія?




Совість – це голос Божий, який звучить у серці людини.

Дискусія: «Конфлікт зі своєю совістю».

Голос совісті не наказує нашій свободі вибору, свободі волі. Але іноді людина вступає в конфлікт зі своєю совістю.

Наприклад, злочинець женеться за жінкою й питає у вас: "В який бік вона побігла?" А ви дійсно бачили, в який бік вона побігла. Що вам відповісти?

Говорити неправду – аморально, але незрівнянно краще прийняти цей гріх на душу, ніж видати безвинну жертву вбивці.

Але якщо людина слухає або читає Слово Боже і прагне виконувати його у своєму житті, Бог дає Свій захист і мудрість, як учинити в тій чи іншій ситуації. Якщо людина тільки слухає Слово Боже, але не виконує його, то тим самим одурює себе і Бога, і таку людину судить совість.

Запам'ятовування ключового вірша: "Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими, що себе самих обманюють" (Як.1:22).

Апостол Павло також звертав увагу на совість, коли його звинувачували перед правителем Феліксом. "І я пильно дбаю про те, щоб завжди мати сумління невинне, щодо Бога й людей" (Дії. 24:16).



Завдання-загадка. Знайти ключ і прочитати біблійну істину минулого УРОКу.















У великих кружечках написано: "Совість – голос Божий в нас".
Є гарний вірш, який говорить, що совість – це дар від Бога.

"Наша совість – дар від Бога,

Треба нам за нею йти.

Не звертаючи з дороги, –

Досягнемо ми мети".

Практичне застосування. Вирішення проблем «Учини по совісті».

В однієї людини в автомобілі була поставлена сигналізація, яка сама вмикалася, коли господар забував вимкнути світло фар. Сигналізація нагадувала, що треба економити енергію акумуляторів. Наша совість також нагадує нам, вона «кричить», якщо ми щось робимо не так.



1. На уроці математики ти списав роботу в сусіда. Совість тебе викриває. Слід прислухатися до її голосу, признатися (переписати роботу) і відразу відчуєш полегшення.

2. Ти образився на батьків і не хочеш з ними зустрічатися. Совість тобі підказує, щоб ти повернувся, адже вони твої батьки, а батьків не вибирають. Зроби, як говорить совість.

3. Тобі нічим писати на уроці, ти загубив останню ручку. Можна попросити ручку вчителя, а ти забрав собі без дозволу чужу. Послухай, що говорить тобі совість і вчини так.
III. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

Підбиття підсумку уроку.

Бог дав нам совість як суворого внутрішнього "прокурора", який стежить, щоб людина дотримувалася морального закону. Виконання чи невиконання морального закону впливає на загальне почуття людини. Щоб не відчувати докори совісті слід адекватно реагувати і звільнятися від наслідків аморальних вчинків.



Домашнє завдання.

Знайти у Книзі приповістей Соломона вірші, що нагадують про сумління. Пам’ятаючи істину уроку, практикувати чинити керуючись сумлінням. Улагодити ті стосунки із людьми, на які вказує голос сумління.




Розділ ІІІ. Значення приходу в світ Ісуса Христа



Урок 22
Тема: Очікування Месії

Мета:

Освітня мета: Дати уявлення дітям про те, що прихід Ісуса Христа був сповіщений пророками Старого Заповіту за багато років до Його народження. Допомогти учням усвідомити, що постать Ісуса Христа є – втіленням Божої обіцянки послати людям Спасителя.

Виховна мета: Спонукати учнів довіряти Святому письму під час життєвих випробувань.

Біблійна основа

Вірші з Біблії: Бут 3:15

Біблійна історія. Месія - обіцяний Богом Спаситель світу.

Ключовий вірш: «Бо під небом немає іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали». (Дії 4:12б)

Словник понять. Месія, Спаситель, Помазаник, пророки
Наочність: Біблія, репродукція фресок Мікеланджело «Пророки», текст ораторії Г Ф. Генделя «Месія»

    1. Каталог: files -> children -> etyka -> posibnyk
      posibnyk -> Уроків 5 клас 2009 р. Рецензент и: Журавська Н.І
      posibnyk -> Основи християнської етики посібник для 6 класу загальноосвітніх навчальних закладів
      posibnyk -> …в притчах Ісус говорив до людей, і без притчі нічого Він їм не казав, щоб справдилось те, що сказав був пророк, промовляючи: Відкрию у притчах уста Свої, розповім таємниці від почину світу
      posibnyk -> Уроків 5 клас 2009 р. Рецензент и: Журавська Н.І
      posibnyk -> Міністерство освіти І науки україни основи християнської етики
      posibnyk -> Основи християнської етики посібник для 6 класу загальноосвітніх навчальних закладів
      posibnyk -> Основи християнської етики посібник для 5 класу загальноосвітніх навчальних закладів
      posibnyk -> …в притчах Ісус говорив до людей, і без притчі нічого Він їм не казав, щоб справдилось те, що сказав був пророк, промовляючи: Відкрию у притчах уста Свої, розповім таємниці від почину світу


      Поділіться з Вашими друзьями:
1   ...   15   16   17   18   19   20   21   22   ...   26




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2020
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка