Міністерство освіти І науки україни основи християнської етики



Сторінка2/26
Дата конвертації20.03.2017
Розмір2.24 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26

ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА


Підбиття підсумків уроку.

Ми дізналися на уроці, що таке християнська мораль та етика. Для чого Бог дав нам заповіді, як жити? (Щоб жити в мирі з собою, іншими та Богом, щоб мати щасливе життя.) Той, хто порушує ці заповіді, не може насправді бути щасливим.

Ми будемо продовжувати з вами на наступних уроках вчитися застосовувати біблійні принципи до свого життя.
Домашнє завдання.

Додому. Написати міні твір: «Один день людини, яка живе за 2 моральними правилами Ісуса: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою», «Люби свого ближнього, як самого себе» (Мтв.22:37, 38).


Момент вдячності. Подякувати Богові за правила, які Він залишив для щасливого життя.
Урок 2
Тема уроку. Біблія – Слово Боже до людини.

Мета уроку:

Освітня мета. Дати дітям загальні знання про Біблію, її структуру та зміст.

Виховна мета. Виховувати у дітей повагу до Біблії як до Слова Божого та формувати усвідомлення важливості Біблії для особистого життя учнів.

Розвиваюча мета. Вчити дітей досліджувати Біблію. Сприяти тому, щоб учні могли самостійно представляти Біблію та її значення іншим людям.

Біблійна основа.

Ключовий вірш: «Для моєї ноги Твоє слово – світильник, то світло для стежки моєї» (Псалом 118:105).



Словник понять і термінів. Біблія. Старий Завіт. Новий Завіт. Богонатхненний. Розділ Біблії. Біблійний вірш. Євангеліє.

Обладнання та наочність. Різні видання Біблії, Біблія різними мовами, картки-довідки, картки з висловами відомих людей про Біблію, роздатковий матеріал для виготовлення закладки у книжку.

Міжпредметні зв’язки. Історія, література.
Література до уроку. Біблія у перекладі І.Огієнка.

Хід уроку

І. Вступна частина


Вітання.

Налагодження контакту з класом .

Перевірка вивченого матеріалу (питання з попередньому уроку).

Повідомлення теми уроку.

ІІ. Основна частина


Подача нового матеріалу

Учитель: Кожне покоління людей шукає істину. І кожне покоління звертає увагу на те, що існує така незмінна, мудра і актуальна книга, яка дає відповіді на багато життєво важливих запитань. Що це за книга? (Відповіді учнів). Так, це - Біблія. Ця книга дійшла до нас крізь товщу віків, вона пройшла через незліченну кількість поколінь, витримала напади різного роду, але ні вогонь, ні зарозуміла вченість не знищили її. Тепер, у новому тисячолітті, ми знову звертаємось до цієї вічної Книги мудрості і пророцтв.

Спробуємо виявити ту причину, завдяки якій ця книга витримала стільки випробувань і служила людству джерелом віри і духовних сил. Думаю ви більше дізнаєтесь про Біблію перегорнувши разом зі мною сторінки нашого усного журналу.
(На уроці учні зачитують або розповідають заздалегідь підготовлені завдання.)

Слово «Біблія» - грецького походження і означає «книги». Всі ці книги написали більше 40 авторів різних професій і різного соціального стану. Вони писали не просто, як велів їм їх людський розум, а як надихав Святий Дух. Тому ці книги і звуться „священними”, а також – „богонатхненними”. Саме тому Біблію називають Словом Божим до людей.

Священні книги, що становлять Біблію, були написані в різні часи. Першим почав писати їх Мойсей, за 1500 років до приходу у світ Христа Спасителя, останніми написали свої книги Апостоли Ісуса Христа. Відповідно до часу написання, книги Біблії об’єднані у Старий Заповіт (в ньому 39 книг) і Новий Заповіт (в ньому 27 книг).

Старий Заповіт було закінчено за декілька століть до народження Ісуса Христа. Книги Старого Завіту розповідають нам про створення світу, про життя вибраного єврейського народу та його стосунки з Богом, також серед книг є поетичні книги, де міститься мудрість і пісні прославлення та вдячності Богові.

Новий Заповіт написаний після народження, смерті і воскресіння Ісуса Христа. В ньому містяться чотири євангелія або оповіді про життя Ісуса Христа, опис подорожей та дій апостолів та листи апостолів з повчанням, та книга Одкровення – книга про майбутні події.

Мови, на яких спочатку писали Біблію, були: давньоєврейська, арамейська та давньогрецька. Книги Біблії різні за обсягом та часом написання, але дивовижно поєднані за змістом.

Події, описані в Біблії, відбувалися переважно в маленькій східній країні за назвою Ізраїль. Також історія Біблії пов’язана з Грецією, Єгиптом, стародавнім Вавилоном (нині Ірак) та Ассирією.

Який вигляд мали книги Біблії? Найдревніші фрагменти Біблії знайдені на каменях, глиняних та воскових табличках. Деякі книги були написані на папірусі (він схожий на наш папір).Але більше всього книг збереглось на пергаменті. Ми пам’ятаємо, що пергамент робили зі шкір тварин: овець, кіз, телят, антилоп та інших тварин. Листи пергаменту зшивались і скручувались у сувої - звитки, які накручувались на дві палки. Також з листів пергаменту робили книги, дуже схожі на наші, і їх називали „кодекси”.

Довгий час вчені не знали, наскільки змінився сам текст Біблії протягом віків. Виявляється, він лишився той самий. Це доводять нам знахідки папірусних сувоїв у Кумранських печерах в долині поблизу Мертвого моря в Ізраїлі. У 1947 році їх знайшов хлопчик пастух.

Біблія дуже старанно переписувалась. Переклад Біблії є дуже важкою працею, бо колись не було проміжків між словами та розділових знаків, а в давньоєврейській мові на письмі ще й не позначали голосних звуків. Першою друкованою Біблією на церковнослов’янській мові була Острозька Біблія, надрукована у 1581 р. Вона зберігається зараз в музеї книги в місті Острог.

Ми маємо три відомих переклади Біблії українською мовою: переклад Пантелеймона Куліша, Івана Огієнка та Івана Хоменка. Відомий український діяч Іван Огієнко працював понад 20 років, перекладаючи Біблію українською мовою. Він писав:



Глибока Біблія - як море,

І розум з неї п 'є навчання;

- Як океан воно просторе,

Криниця всього сподівання.
Учитель: Яке значення має Біблія, Слово Боже, для нас? (Відповіді дітей.)

Біблія вчить нас, як правильно жити.

Відкриємо Біблію. Псалми, псалом 118, вірш 105 та зачитаємо його (вчитель пояснює, як знаходити текст в Біблії): «Для моєї ноги Твоє слово – світильник, то світло для стежки моєї».

Біблія є наче світильником (ліхтариком), який освітлює шлях і м знаємо, куди йти.


Фізкультхвилинка «Руки».

Вчитель просить дітей поділитися по парах. Він читає вголос, а учні виконують.



Руки. Бог дав нам руки. (Діти піднімають руки вперед).

Руки, щоб піднімати їх в молитві до Бога. (Діти піднімають руки вгору).

Руки, щоб простягнути їх до людей. (Діти розводять руки в сторони).

Руки, щоб будувати. (Діти імітують будівництво).

Руки, щоб допомагати. (Діти по черзі: одні присідають, інші піднімають тих, хто начебто впав).

Руки, щоб захищати. ( Одна дитина стає перед іншою, ніби захищаючи, та розводить руки в сторони).

Руки, щоб чинити добро один одному. ( Діти беруться за руки).

Закріплення знань

Повторення прочитаного (питання).


  1. Що означає слово «Біблія»? (Книги.)

  2. Скільки книг в Біблії? (66.)

  3. З яких двох великих частин складається Біблія? (Старий і Новий Заповіти.)

  4. Про що розповідається в Старому Заповіті? (Книги Старого Завіту розповідають нам про створення світу, про життя вибраного єврейського народу та його стосунки з Богом, також серед книг є поетичні книги, де міститься мудрість і пісні прославлення та вдячності Богові.)

  5. Про що розповідається в Новому Заповіті? (В Новому Заповіті містяться чотири євангелія або оповіді про життя Ісуса Христа, опис подорожей та дій апостолів та листи апостолів з повчанням, та книга Одкровення – книга про майбутні події.)

  6. Скільки авторів у Біблії? (Більше 40.)

  7. Якими трьома мовами написана Біблія?

(Давньоєврейською (івритом), розмовною єврейською (арамейська) та грецькою.)

5. В яких країнах відбувалися події, описані в Біблії?

(Ізраїль, Греція, Єгипет, стародавній Вавилон (нині Ірак) та Ассирія.)
Розвиток умінь, використання Біблійних цінностей у повсякденному житті

Учитель: Біблію називають листом Божим до нас. Вона призначена допомогти нам жити гідним життям.

Давайте проведемо дослід, який допоможе нам зрозуміти роль Слова Божого в нашому житті. (Вчитель бере склянку та сірники. Склянку ставить у миску).

- Уявіть собі, що ця порожня склянка - ваше серце. Ви впустили у ваше серце Бога і хочете жити життям, приємним для Нього. Але у вас залишаються ще погані риси характеру, або ви вживаєте лайливі слова. Коли вживаються лайливі слова? Коли ви роздратовані, коли вас образили. Учитель кидає сірнички у склянку і запалює їх (за умовною кількістю образливих слів).

Коли ви гніваєтесь, гнів бушує в середині вашого чистого серця. Чи може Бог вгамувати ваш гнів? Вода - це Боже Слово. Давайте подивимося, що відбувається, коли ви читаєте Слово Боже (наливаємо невелику кількість води у склянку, сірники гаснуть).

Тепер краплі Божого Слова перебувають у вашому серці. Але там все ще залишається ваш гнів. Ви продовжуєте читати Боже Слово.(Додаємо ще трохи води.)

А тепер води стає більше ніж предметів, тобто Слова Божого стає більше, ніж гніву. Продовжуємо лити воду у склянку, поки вона не буде виливатися з неї разом з сірниками. А це значить, що ваше серце наповнене Словом Божим, яке очищує серце від зла.
Учитель: - Що ви можете робити, щоб Слово Боже впливало на ваше життя? (Читати його, вивчати напам’ять). - Як часто треба читати Біблію? (Найкраще – щодня.) Читайте Біблію розважно і молитовно.


Каталог: files -> children -> etyka -> posibnyk
posibnyk -> Уроків 5 клас 2009 р. Рецензент и: Журавська Н.І
posibnyk -> Основи християнської етики посібник для 6 класу загальноосвітніх навчальних закладів
posibnyk -> …в притчах Ісус говорив до людей, і без притчі нічого Він їм не казав, щоб справдилось те, що сказав був пророк, промовляючи: Відкрию у притчах уста Свої, розповім таємниці від почину світу
posibnyk -> Уроків 5 клас 2009 р. Рецензент и: Журавська Н.І
posibnyk -> Міністерство освіти І науки україни основи християнської етики
posibnyk -> Основи християнської етики посібник для 6 класу загальноосвітніх навчальних закладів
posibnyk -> Основи християнської етики посібник для 5 класу загальноосвітніх навчальних закладів
posibnyk -> …в притчах Ісус говорив до людей, і без притчі нічого Він їм не казав, щоб справдилось те, що сказав був пророк, промовляючи: Відкрию у притчах уста Свої, розповім таємниці від почину світу


Поділіться з Вашими друзьями:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2020
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка