Нюхова і смакова



Скачати 105.99 Kb.
Дата конвертації30.12.2017
Розмір105.99 Kb.
ТипКонспект

Тернопільська загальноосвітня школа

І-ІІІ ступенів № 25


Конспект уроку на тему:


Нюхова і смакова

сенсорні системи.

Підготувала і провела:

вчитель біології

Чуха Г.З.

ТЕРНОПІЛЬ 2011

Тема: Нюхова і смакова сенсорні системи.
Мета: Вивчити будову та функції нюхового і смакового аналізатора; встановити значення цих аналізаторів в житті людини, можливі сфери застосування знань про них.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Нові поняття: нюхова сенсорна система, смакова сенсорна система, стереохімічна теорія запахів, смаковий поріг.

Обладнання: таблиця «Нюхова і смакова сенсорні системи», індивідуальні картки-завдання, епіграф: «Ми сприймаємо навколишній світ завдяки щупальцям головного мозку. І.Павлов».
Хід уроку

І. Організація класу. Розминка.

Вчитель:Життя продовжується. Ми знову зібралися на уроці біології. Ми такі схожі й такі різні!

а)Різні за статтю – дівчата «А-а-а»!, хлопці – «У-у-у»!

б)Ті, хто робить ранкову зарядку, підніміть руки вгору

в)Ті, хто не робить ранкової зарядки, схиліть голову до парти.

г)Ті, у кого є вдома собака, тупніть ногами по підлозі.

д)Ті, у кого є кішка, сплесніть у долоні.

е) Ті, хто впевнений – ми різні, встаньте.

Ми схожі, бо люди, ми різні, бо особистості, наше різноманіття – це умова життя, сенсорні системи – наша гармонія благополучного, щасливого і комфортного перебування на планеті Земля. «Якщо хочеш бути щасливим, будь ним»,- стверджував Кузьма Прутков. Наш оптимізм допомагає подолати труднощі й перешкоди, оптимісти досягають успіху в житті. Отже, оптимізму всім на сьогоднішньому уроці.

ІІ. Рефлексія вивченого матеріалу.

1.Інтелектуальна павутина (1 учень):

Коливання мембрани звукова хвиля підсилення у 2,5 рази

овального віконця слухові кісточки коливання волоскових клітин


Зовнішій слуховий прохід коливання стовпа збільшення в 30 – 40 разів

рідини


2. Встановити логічні зв’язки (1 учень):

Найпоширеніша причина порушення слуху отит

Запалення середнього вуха гострий предмет

Часте користування плеєрами з навушниками 40 децибел

Пошкодження барабанної перетинки накопичення сірки

Гігієнічна норма інтенсивносі звуку послаблює слух, увагу

3.Творче завдання. Скласти лозунги на тему «Гігієна слуху».

4.Виконайге вправу, вставивши пропущені слова (1 учень).

Звукові коливання направляються в ............... і примушують коливатися .................... Далі коливання передаються системі ................ Це ..........., ............

.............., ..................... Кісточки працюють за принципом системи .................., яка .................. амплітуду коливань, але ............................. їх. Коливання передаються мембрані .......................,далі рідині ........................ Це спричинює вібрацію ......................... При коливаннях основної мембрани розташовані на ній ...................... торкаються ........................ і ........................... В результаті виникає .................... Нервовий імпульс по ....................... передається в ............

5.Усні повідомлення учнів про гігієну слуху, сфери застосування знань про слухову сенсорну систему.

ІІІ. Актуалізація опорних знань учнів.

Інтелектуальна розминка «Анаграми».

Завдання. Розв’яжіть анаграми. Які слова пов’язані з новою темою нашого уроку?

НІСЕНРОС


МИСТЕСИ

РІЗ


ХЮН

ЛУХС


МАСК

Відповідь: сенсорні, системи, зір, нюх, слух, смак.

Сподіваюся, що розминка допоможе так само швидко і якісно знайти відповіді на запитання із теми уроку, як це було під час розв’язання анаграм.

Оголошення теми уроку



ІV.Вивчення нового матеріалу.

1. Завдяки чому ми здатні сприймати запахи?

- Будова нюхової сенсорної системи: нюхові рецептори, нюховий нерв, нюхова зона (найкоротший зв’язок головного мозку з навколишнім середовищем)

- периферичний відділ – ніс, у якому розміщені хеморецептори;

- провідниковий відділ – нюховий нерв, утворений І і V парами черепно-мозкових нервів;

- центральний відділ – нюхова зона, розміщена у головному мозку: нюхової цибулини, зв’язки з гіпоталамусом.



Сценка «Інтервю із Найбільш Зацікавленим органом».

Виходять два учні, один з них «Журналіст», інший – «Ніс».



Журналіст. Друзі, у нас у гостях пан Ніс, яка довгоочікувана зустріч! Ви, без сумніву, - найважливіший і дуже красивий орган людського тіла. Ой, тільки не задирайтеся так високо!

Ніс. Вибачте, але я так люблю, коли мене хвалять! Сьогодні я у вас у гостях, щоб розкрити страшну таємницю. Виявляється, я створений не тільки для краси, адже найголовніше в мене – усередині. Напружте свою уяву і загляньте до мене усередину, дорогі глядачі.

Виходить шість чоловік і вишиковуються в дві шеренги праворуч і ліворуч від Носа за ростом (Спереду найнижчі, позаду – найвищі). Між шеренгами – стілець.



Журналіст. О, як цікаво, представтеся, будь ласка.

Усі. Ми – права і ліва половини носової порожнини, а між нами – хрящова перегородка.

Журналіст. А чому в кожній половині по три представники?

Передня пара учнів: Ми – нижні носові входи. Усі ви знаєте про наше існування, але краще від усіх нас знають дівчатка, тому що коли вони плачуть, то усередині нас по носослізному каналу стікають сльози і капають з носа.

Задня пара учнів: Ми – верхні носові входи, завдяки нам ви знаєте, сидячи у своїй кімнаті, що мама готує обід, а через те, що в нас знаходяться нюхові рецептори, ви чуєте запах улюблених квітів і парфумів.

Середня пара учнів: А ми – середні носові ходи, разом з іншими нашими братами ми зігріваємо або охолоджуємо повітря, що ви вдихаєте, очищаємо його від мікробів і пилу, тому що ми вистелені усередині особливими клітинами з війками і такими, котрі можуть виділяти захисний слизовий секрет. Ми – вартові вашого здоров’я!

Журналіст: Спасибі Вам за цікаве представлення, пане Носе. Тепер ми будемо поважати Вас ще більше.

- Вчитель: Площа рецепторної зони у людини становить від 2,5 до 5 см2.



2. Класифікації запахів. Складання схеми, самостійна робота з підручником сторінка 28 – 29 (робота у групах: І група - класики; ІІ група – психологи;

ІІІ група – фізіологи.)

Схема класифікації запахів:
Класична психологічна фізіологічна
Квітковий приємні чисті

Неприємні змішані (дія ментолу)

Фруктовий подразнюючі ( оцтова кислота)

Пригорілий

Приправочний

Смолянистий



3. Механізм сприйняття запахів.

- Стереохімічна теорія запахів (ключ – замок)



4.Практичне застосування знань про нюх: ( Історія Шарлоти)

В історичній мініатюрі В.Пікуля «Запашна симфонія життя» є такий цікавий епізод. До молодої дівчини Шарлоти залицяються двоє суперників: відомий співак і бідний парфюмер. На концерт свого суперника парфюмер приносить великий кошик фіалок і ставить його на кришку рояля. Співак з ганьбою втікає з дому дівчини, оскільки не може взяти жодної високої ноти. Виявляється парфюмер добре знав, що запах фіалок здатний зруйнувати гармонію головних зв’язок.

- Розповідь отоларинголога та фітотерапевта.

Отоларинголог. Нюх – це прийняття запахів речовин. Втрата нюху виявляється в неможливості відчувати запахи (а вони можуть виявитися шкідливими для здоров’я), розпізнавати зіпсовану їжу. Отже, треба оберігати орган нюху від травмування, хронічних запальних процесів. Незважаючи на невеликі розміри, орган нюху виконує дуже велику роль у багатьох фізіологічних процесах: диханні, захисті, сприйнятті інформації. Його можна порівняти з надзвичайно складною біологічною лабораторією. За дослідженнями американських психологів, властивість людини відчувати запахи поживних речовин і вітамінів частково залежить від того, яка кількість цих сполук уже міститься в її крові. Однак нюхова рецепція відіграє не тільки інформаційну роль. Важко знайти фізіологічну функцію, на якому б не поширювали свій збуджуючий чи гальмівний вплив нюхові відчуття. Харчові аромати і приємні запахи полів, лісів, морів стимулюють дихальну діяльність, збуджують апетит, покращують самопочуття і настрій.

Фітотерапевт. Ще в давні часи люди помітили, що ароматичні речовини впливають на здоров’я. Гіпократ направляв легеневих хворих до вулкану Везувію, де вони вдихали сірчисті випари й отримали полегшення.З лікувальною метою у різних народів застосовувалися часник, цибуля, кріп, кмин, екваліпт. В культурі здоров’я нашого народу велике значення надавалося цілющим запахам м’яти, материнки, чебрецю, любистку та ін. Лаванда, герань, евкаліптова олія, жасмин підвищують тонус нервової і м’язової системи, а м’ята, меліса, материнка знижують збудливість. Японці застосовують відповідні ефірні олії для створення ранкових та вечірніх парфумів. Високо цінують аромотерапію у Франції. Численні компанії спеціалізуються на виготовленні натуральних косметичних засобів з рослин.

На основі впливу на людину летких фітоорганічних речовин (ЛФОР) рослини ділять на групи:

* нейтральні щодо здоров’я людини (традесканція, монстера, аспідистра та ін.);

* які мають антибактеріальну дію (хвоя сосни, листя дуба, граба, клена, берези);

* ЛФОР яких позитивно впивають на здоров’я людини: фіалки – заспокоюють нервову систему; дуба – поліпшують сон, роботу серця, легень; берези – знімають головний біль, запаморочення, біль серця, поліпщують настрій, сон, зменшують роздратованість; материнки – заспокоюють нервову систему, поліпшують сон, знижують артеріальний тиск; м’яти - зменшують серцебиття, запаморочення; чебрецю – полегшують дихання, заспокоюють нервову систему, знімають втому;

* зі шкідливими ЛФОР: олеандр, сильний запах якого викликає головний біль, ядуху, а іноді і втрату свідомості; флокси можуть викликати алергію, роздратування.

- Як ви гадаєте, яким професіям потрібний нюх? Де в практиці, можна застосувати знання про нюх? (детектори запаху, парфюрмерія, медицина).

- З яким чуттям у нюху найбільша подібність?

Тут сумніву нема – зі смаком. Нюх і смак – хімічн лабораторії.

5. Смак – це вартовий, навіть прикордонна застава на самому важливому у природі кордоні – між організмом і навколишнім світом. На цьому кордоні – і митниця, і експрес – лабораторія, науково-дослідний інститут тонкої органічної хімії і багатопрофільний комбінат.

- Про що йде мова?

Відомий всім Талейран по смаку куріпки визначив, що біля неї смажилася яловичина... В Парижі знаходилися ласунки, які за смаком пташиного м’яса визначали, на яку ніжку присідала куріпка, коли спала... Але всі рекорди побили давньоримські гастрономи. Вони визначали за смаком риби з річки Тібр, вище чи нижче якого місця її зловили...

- Завдяки чому людина розрізняє смакові відчуття і може навіть досягти в цьому досконалості?

(Смакова сенсорна система)



5. Будова смакового аналізатора:

- рецептори смакового аналізатора розміщені у виростах слизової оболонки порожнини рота – смакових сосочках. Вони розсіяні по м’якому піднебінні, глотці, особливо багато їх на поверхні язика. Усього близько 9 тис.



(Робота з підручником ст. 28 мал. 20; ст. 29 мал. 21).

Де розміщені рецептори різних видів смаку?

(На язиці. Гіркий – корінь язика, солодкий – кінчик, солоний – кінчик і боки, кислий – боки)

- Смаковий нерв (VІІ і ІХ п. черепно-мозкових нервів).

- Смаковий центр: догастий мозок, таламус, зв’язки з гіпоталамусом.

Відома латинська приказка «Про смаки не сперечаються» влучно відбиває зазначену властивість смакових відчуттів. Тому і ще й досі не встановлено одиниць виміру смаку і чіткості його класифікації.

- Першу класифікацію, запропонував М.В.Ломоносов.

(самостійна робота з підручником ст. 29 – 30 ) (7 смаків)

Сьогодні більшість учених визнає 4 елементарні смаки:

Солодкий, солоний, кислий, гіркий. (Учні самостійно складають схему «Смаки»)

7.Значення смакового аналізатора:

- формування апетиту;

- регуляція травлення;

- регуляція обміну речовин людини.

V. Закріплення:

1.Інтелектуальний прийом «Мозкова карусель»:



І група

Як сприймаються запахи?

З чого скадається нюхова сенсорна система?

ІІ. група

Яке значення має відчуття смаку? Як виникає відчуття смаку?



ІІІ. Гра «Виправ помилку». Парадокс.

Спостерігається досить чітка спеціалізація рецепторів до сприйняття різних смакових подразнень. Так, до солодкого найчутливічі є корінь язика (кінчик), до солодкого – його край (кінчик і край), до кислого – корінь (край) язика, а до гіркого – кінчик і край (корінь язика).

Смаковий поріг не однаковий для різних хімічних речовин. Наприклад, для цукру він становить 0,01, для кухонної солі – 0,05, лимонної кислоти – 0,009, а солянокислого хініну – 0,00008 моль/л. Таким чином, ми найчутливіші до солодкого (гіркого), менш чутливі до гіркого (кислого), а солоне і кисле (солодке)сприймаємо однаковою мірою.

Відчуття смаку відіграє важливу роль у формуванні апетиту, регуляції травлення. Людина, в організмі якої надмірна кількість (не вистачає) кухонної солі, вважатиме навіть пересолену їжу не солоною.



VІ. Висновки:

  • Смакові і нюхові відчуття є наслідком складного комплексу фізико-хімічних, нейрофізіологічних та психофізіологічних процесів, і дуже важливі в житті людини.

  • Механізм взаємодії хеморецепторів нюху і смаку з речовинами ще не повністю вивчений, існують різні теорії.

  • Нюх – достатньо самостійний аналізатор, а от смак без запаху неможливий!

VІІ. Домашнє завдання:

1) Вивчити параграф 7

2) Підібрати цікаву інформацію про вплив ароматичних речовин на здоров’я.

3) Заповнити Р3 ст. 8 – 9 ( смакова сенсорна система).



Використана література:

1.М.Н.Шабатура, Біологія людини. 9 клас. Київ «Генеза» 2001 ст.27 – 31.

2.О.К.Богданова «Іноваційні підходи до викладання біології» Харків Видавнича група «Основа», 2003. ст.97

3. Є.В.Яковлєва. Уроки біології. Методичний посідник для вчителів біології. Запоріжжя «Просвіта» 1999 ст. 77.

4.Шостак В. «Природа наших відчуттів!

5.Біда О. Довідник з біології для абітурієнтів та школярів. Київ 2006.





Каталог: bitstream -> 123456789 -> 701
123456789 -> 1. Коротко про симетрію…
123456789 -> Звіт про науково-дослідну роботу регіональні особливості стану кишкової мікрофлори у дітей із соматичними захворюваннями Оцінка стану кишкової мікрофлори у дітей раннього віку, хворих на пневмонію на фоні залізодефіцитної анемії
123456789 -> Звіт про науково-дослідну роботу регіональні особливості стану кишкової мікрофлори у дітей із соматичними захворюваннями зміни мікробіоценозу кишечника у дітей, хворих на гострий обструктивний бронхіт бронхіальну астму (проміжний)
123456789 -> Використання науково-технічних бд у наукових дослідженнях Васильєв О. В., к т. н
123456789 -> Розвиток банківського споживчого кредитування
123456789 -> Реферат дипломна робота містить 128 сторінок, 17 таблиць, 21 рисунок, список використаних джерел з 108 найменувань, 6 додатків
123456789 -> Урок з хімії у 9-му класі на тему: "Жири. Склад жирів, їх утворення. Жири в природі. Біологічна роль жирів"
701 -> Захворювання органів дихання: причини, профілактика

Скачати 105.99 Kb.

Поділіться з Вашими друзьями:




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2020
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка