Споживання продуктів харчування населенням України



Дата конвертації09.12.2018
Розмір6.12 Mb.
#75788

Споживання продуктів харчування населенням

України

(кг на душу населення)

Продукти

Україна

Медичні норми

2000 р

2012 р.

Хлібобулочні вироби

112

122

120

Цукор

47

36

36

Олія

9

11

13

Картопля

117

122

96

Овочі

92

91

104

Фрукти та ягоди

35

40

80

М’ясо та м’ясопродукти

70

46

70

Риба

23

11

18,3

Молоко та молочні продукти

390

229

360

Яйця

286

245

243

Питання до таблиці
  • Які продукти споживаються населенням більше медичної норми?

  • 2. Які продукти споживаються населенням нижче норми?

    3. А як ви гадаєте, чому?

Основні проблеми харчової промисловості:

  • Низька купівельна спроможність населення
  • Технічне забезпечення
  • Сировинний фактор
  • Неналежне фінансування
  • Відсутність ринку страхових послуг
  • Екологічні проблеми
  • Генно-модифіковані організми
  • Система фаст –фудів.

Харчова промисловість України


Мета уроку:

  • Ознайомитись з галузевим складом, особливостями спеціалізації, принципами розміщення, проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості;
  • показати особливості харчової промисловості свого краю.

Харчова промисловість – це галузь легкої промисловості , яка виробляє продукти харчування, сировину для інших галузей промисловості, а також тютюнові вироби.

Всього харчова промисловість об’єднує понад 40 підгалузей.

Структура харчової промисловості



Хлібопекарська

Борошномельна – круп’яна

Молочна

Маслосироробна

Молочноконсервна

Плодоовочева

Плодоовочеконсервна

Олійно – жирова Цукрова, М’ясна

Кондитерська

Макаронна, Рибна

Виноробна

Лікеро – горілчана

Тютюнова



Борошномельна – круп’яна промисловість – це галузь , яка виробляє із зернових культур борошно(пшеничне, житнє, кукурудзяне) та крупи (гречана, пшоняна, рисова, перлова, ячна, манна).

Основні центри:

• Львів

• Київ

• Харків

• Дніпропетровськ

• Запоріжжя

• Одеса

Хлібопекарська промисловість – це промисловість, підприємства якої виробляють із борошна хлібобулочні вироби.

Цукрова промисловість - підприємства виробляють цукор із цукрових буряків, цукрової тростини.

Основні центри:

• Вінниця

• Полтава

• Вінниця

• Харків

• Дніпропетровськ

• Запоріжжя

• Донецьк

Молочна промисловість – це промисловість, підприємства якої виробляють різноманітну молочну продукцію (сметана, кефір, масло, ряжанка, йогурт,сир твердий і м’який, сухе молоко та ін.).

Основні центри:

• Львів

• Київ

• Харків

• Дніпропетровськ

• Донецьк

Луганськ

М’ясна промисловість - підприємства здійснюють переробку м’яса.

Основні центри:

• Вінниця

• Полтава

• Вінниця

• Харків

• Дніпропетровськ

• Запоріжжя

• Донецьк

Олійно-жирова промисловість - підприємства здійснюють виробництво соняшникової олії, масла, маргарину мила та ін..

Основні центри:

• Чернівці

• Кіровоград

• Полтава

• Харків

• Дніпропетровськ

• Запоріжжя

• Одеса

Спиртова промисловість – підприємства виготовляють горілчану продукцію із відходів виробництва (меляса,), зерна, картоплі та ін .

Виноробна промисловість як сировину використовує виноград, фрукти, ягоди.

Найбільшими виробниками різних виноградних вин та коньяків є майже всі міста Криму, Одеської, Херсонської, Миколаївської та Закарпатської областей.

Спиртове і лікеро-горілчане виробництво використовує відходи цукрової промисловості, сокового виробництва, зерно та картоплю. Виготовленням горілки і лікеро-горілчаних напоїв займається 260 підприємств, 19 з яких входить до переліку під­приємств, які не підлягають приватизації.



Спиртові заводи є в усіх областях України, але найбільше їх у Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській, Житомирській і Київській областях.

Рибна промисловість – підприємства виловлюють рибу, морепродукти та виробляють харчову медичну, кормову і технічну продукцію.

Основні центри:

• Одеса

• Миколаїв

• Херсон

• Севастополь

• Керч

Продукція кондитерської промисловості


Основні центри:

• Одеса

Київ

Львів

Харків

Дніпропетровськ

Плодоовочева промисловість - підприємства здійснюють виробництво плодоовочевих консервів, сушених овочів, варення, джемів, компотів.

Основні центри:

• Ужгород

• Черкаси

• Кіровоград

• Запоріжжя

• Херсон

• Одеса

• Сімферополь

• Вінниця

• Полтава

Макаронна промисловість- здійснює виробництво різноманітних макаронних виробів

Принципи розміщення підприємств


Галузі

Райони поширення

Принципи розміщення

Цукрова

Лісостеп

Сировинний

Борошномельно – круп’яна

Лісостеп та Степ

Сировинний

Хлібопекарська

повсюдно

Споживчий

Кондитерська

Тростянець, Львів, Донецьк, Київ,

Споживчий

Молочна

повсюдно

Споживчий

М’ясна

Великі міста

Споживчий та сировинний

Консервна

Степ, Крим

Сировинний

Олійно - жирова

Степ, південь, Лісостеп

Сировинний

1. В 60-ти тонний залізничний вагон вміщується 40 тон виготовлених макарон або 60 тон борошна. Де вигідніше виробляти макарони – в місцях споживання чи в районах вирощування зерна?

  • 1. В 60-ти тонний залізничний вагон вміщується 40 тон виготовлених макарон або 60 тон борошна. Де вигідніше виробляти макарони – в місцях споживання чи в районах вирощування зерна?

2. Для отримання 1 т цукру потрібно 7 т цукрового буряка, де вигідніше виробляти цукор – в місцях споживання чи бурякосіяння?

  • 2. Для отримання 1 т цукру потрібно 7 т цукрового буряка, де вигідніше виробляти цукор – в місцях споживання чи бурякосіяння?

Основні заходи вирішення проблем:

1. Гармонізація системи сертифікації та стандартизації за міжнародними вимогами.

2. Створення умов для формування сприятливого інвестиційного клімату.

3. Консолідування всіх бюджетних та позабюджетних джерел фінансування АПК.

4. Модернізація і реконструкція діючих підприємств.

5. Впровадження нових технологій.

6. Популяризація вітчизняного виробника.

Перспективи розвитку



Висновок

Після тривалого спаду в харчовій промисловості справи в останні роки почали покращуватись. Залучення іноземних інвестицій, роздержавлення, наявність конкурентного середовища докорінно змінили картину на вітчизняному харчовому ринку. Сьогодні виробниками пропонується широкий асортимент високоякісної продукції.

Незважаючи на складну фінансову ситуацію, на багатьох підприємствах ведуть реконструкцію й технічне переоснащення виробництва, впроваджують нові види високоякісної продукції в сучасній упаковці.

Домашнє завдання :

  • Вивчити тему 12 розділ 3
  • Накреслити схему міжгалузевих зв`язків харчової промисловості.
  • Створити рекламу- презентацію одного з видів харчових продуктів.

Каталог: Files -> downloads
downloads -> Урок 2 Тема. Архітектура кам'яний літопис століть
downloads -> Уроках «Художньої культури»
downloads -> Науковий керівник : учитель стасюк о. С. Консультанти: батьки, бібліотекар, вчитель географії
downloads -> Реферат з основ корекційної педагогіки та спеціальної психології на тему: Психолого-педагогічна допомога сім'ям, які мають дітей з порушенням у розвитку
downloads -> Образотворче мистецтво
downloads -> Чернігівська міська централізована бібліотечна система
downloads -> Особливості розвитку культури Галицько – Волинської держави
downloads -> Визначні місця України краю незвіданих красот
downloads -> Розрахунок сил І засобів по ліквідації нс


Поділіться з Вашими друзьями:




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2022
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка