Техніка для приготування й роздавання кормів



Сторінка1/5
Дата конвертації12.05.2022
Розмір0.64 Mb.
#91912
  1   2   3   4   5
Сучасна техніка для заготівлі кормів
Сборник2 Лымарь вироб.навч (1)

Техніка для приготування й роздавання кормів



Михайло Гузь, асистент, НУБіП, Віктор Марченко, канд. техн. наук, Agroexpert (Україна)

В Україні поступово відроджують тваринницькі ферми, створюють нові тваринницькі комплекси; у господарствах збільшується поголів’я худоби; на сучасний рівень виходять державні племінні підприємства. Проте, і нерозв’язаних проблем залишається чимало.
Практика свідчить про те, що через порушення режиму годівлі та поїння продуктивність дійних корів знижується приблизно на 15%, а неякісно приготовані корми спричинюють захворювання тварин і зниження приростів на 10–15%.
Вибір раціональних та удосконалення наявних технологічних і технічних рішень щодо утримання й годівлі сільськогосподарських тварин забезпечать ефективне використання матеріальних, трудових, енергетичних і кормових ресурсів, збільшення обсягу виробництва та поліпшення якості продукції, отже, підвищення рентабельності галузі тваринництва. Одним з найбільш перспективних і прогресивних шляхів підвищення продуктивності тварин, як відомо, є застосування багатокомпонентних кормових раціонів. Найбільшої ефективності кормових ресурсів можна домогтися, застосовуючи їх у переробленому та змішаному вигляді у складі збалансованих сумішок. Переробка кормів коштує у 3–4 рази менше за вартість додатково одержуваної продукції.
Кормові суміші з різних компонентів готують за допомогою кормоприготувальних агрегатів. Наразі в Україні, як і загалом у світовій практиці, дедалі більшого поширення набувають комбіновані транспортно-технологічні агрегати для приготування кормів, які поєднують операції подрібнення і змішування, доправляння і дозованого роздавання кормів. Ці агрегати вирізняються мобільністю, простотою конструкції та економічністю, тому викликають значну зацікавленість у спеціалістів господарств із розвиненим тваринництвом різної форми власності.
За кордоном такі повнораціонні змішувачі називають TMR-mixer. Технологія підготовки кормів у таких агрегатах передбачає мінімальну обробку вихідних компонентів (подрібнення та змішування) і забезпечує високу якість кормових сумішок.


Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2022
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка