Тема уроку: Поняття етикету під час споживання їжі. Правила сидіння за столом. Використання ножа, виделки. Споживання їжі та напоїв. Прийоми споживання страв, чаю та кави. Традиції споживання їжі різних народів



Дата конвертації04.12.2018
Розмір1.03 Mb.

Тема уроку: Поняття етикету під час споживання їжі. Правила сидіння за столом. Використання ножа, виделки. Споживання їжі та напоїв. Прийоми споживання страв, чаю та кави. Традиції споживання їжі різних народів.

Мета уроку:

Мета уроку:

  • сформувати в учнів поняття про етикет, дати знання про правила користування столовими приборами, а також культуру споживання страв, чаю і кави, ознайомити з традиціями споживання їжі різних народів.
  • розвивати асоціативне та логічне мислення, формувати практико-орієнтовану пізнавальну діяльність, розвивати навички культури споживання їжі, розвивати уміння концентрувати увагу, пізнавальний інтерес, пам'ять;
  • виховувати науково-матеріалістичний світогляд, а також загальну культуру учнів, ввічливість під час споживання їжі.

«Ввічливість - це одна з тих якостей, які можна оцінити належним чином, тільки зазнавши незручностей, коли вона відсутня»    С. Джонсон.

  • «Ввічливість - це одна з тих якостей, які можна оцінити належним чином, тільки зазнавши незручностей, коли вона відсутня»    С. Джонсон.
  • «Брак делікатності свідчить про брак виховання й доброти »  П.Буаст

«Як потрібно поводитись за столом?»

  • «Як потрібно поводитись за столом?»

Культура поводження за столом - це частина загальної культури людини. Її треба виховувати із самого раннього віку.

  • Культура поводження за столом - це частина загальної культури людини. Її треба виховувати із самого раннього віку.

Основні правила поведінки за столом:

  • Основні правила поведінки за столом:

- непристойно класти лікті на стіл, можна тільки спиратися зап'ястям на його край; жінка може ненадовго обпертися на стіл ліктем;

  • - непристойно класти лікті на стіл, можна тільки спиратися зап'ястям на його край; жінка може ненадовго обпертися на стіл ліктем;
  • - не варто скачувати хлібні кульки, грати ложками й виделками, чаркою, згортати край скатертини в трубочку, протягати в усю довжину ноги;
  • - під час їжі не варто розставляти лікті й низько схиляти голову над тарілкою (її можна злегка нахилити і на цю висоту піднести виделку або ложку);

- не варто дути на гарячу їжу і напої, чавкати, присьорбувати. П'ють і їдять беззвучно;

  • - не варто дути на гарячу їжу і напої, чавкати, присьорбувати. П'ють і їдять беззвучно;
  • - не користуються ножем, коли їдять макарони, вермішель, локшину, солянку, омлет, пудинг, желе, овочі. Все це їдять тільки виделкою;
  • - після їжі ніж і виделку складають у тарілці паралельно ручками в правий бік.

- коли користуються ножем і виделкою, то виделку весь час тримають у лівій руці, а ніж — у правій;

  • - коли користуються ножем і виделкою, то виделку весь час тримають у лівій руці, а ніж — у правій;
  • - коли їжу запивають якимось напоєм, варто спершу проковтнути їжу, а потім запити. Але перш ніж пити, слід протерти губи серветкою, щоб не лишати на склянці масних плям;
  • - нечемно доливати з пляшки або графина тільки собі, не запропонувавши спершу сусідові по столу;

- неввічливо вибирати з порцій, що лежать на тарілці, кращу. Беруть той шматочок, що ближче. Якщо навіть ми захочемо взяти меншу порцію, можуть подумати, що ми вибираємо кращу;

  • - неввічливо вибирати з порцій, що лежать на тарілці, кращу. Беруть той шматочок, що ближче. Якщо навіть ми захочемо взяти меншу порцію, можуть подумати, що ми вибираємо кращу;
  • - не вмочують хліб у соус і не витирають хлібом тарілку; / якщо в сільничці немає ложечки, сіль набирають кінчиком свого ножа (ніж при цьому має бути чистим);

- хліб не ріжуть ножем, а відламують маленькими шматочками від скибки, взятої із хлібниці;

  • - хліб не ріжуть ножем, а відламують маленькими шматочками від скибки, взятої із хлібниці;
  • - закуску (наприклад, шинку) їдять ножем і виделкою, а не кладуть її на хліб, як бутерброд. Невеличкі шматочки хліба можна намазувати маслом. При цьому масло беруть потроху з маслянки на край своєї тарілки;

- яєчню заведено їсти ложечкою або виделкою залежно від її консистенції;

  • - яєчню заведено їсти ложечкою або виделкою залежно від її консистенції;
  • - супи їдять не нахиляючи тарілку (від себе або до себе). Невеличка кількість супу залишається в тарілці. У сімейній обстановці можна злегка нахилити тарілку від себе. Ні під час їжі, ні після їжі ложку із супу не кладуть на стіл, вона залишається в тарілці;

- бульйони, супи, подані в чашках, п'ють, як чай, ложку використовують, коли хочуть виловити грінки, яйце, шматочки м'яса, що плавають у супі. Але якщо суп поданий у чашці з двома вушками, користуються ложкою;

  • - бульйони, супи, подані в чашках, п'ють, як чай, ложку використовують, коли хочуть виловити грінки, яйце, шматочки м'яса, що плавають у супі. Але якщо суп поданий у чашці з двома вушками, користуються ложкою;
  • - курка в бульйоні — одночасно перше і друге, тож спочатку ложкою їдять бульйон, потім — шматочки курки за допомогою виделки та ножа;
  • - рибу як у холодному, так і в гарячому вигляді слід їсти виделкою і ножем.

- рибну кісточку, що "заблукала" в роті, непомітно беруть виделкою і кладуть на край тарілки;

  • - рибну кісточку, що "заблукала" в роті, непомітно беруть виделкою і кладуть на край тарілки;
  • - птицю їдять за допомогою ножа й виделки. Слід змиритися з тим, що неможливо все м'ясо зняти з кісток. Удома можна дозволити собі взяти курячу ніжку в руку;

Гра «Хто перший»

Гра «Хто перший»

  • Коли з’явились перші уявлення про етикет?
  • Як потрібно поводитись за столом?
  • Коли ми користуємось ножем і вилкою?

Чим сподобався урок?

  • Чим сподобався урок?
  • Які знання нам необхідні в повсякденному житті?
  • Які висновки ви зробили для себе?

Каталог: attachments
attachments -> Обґрунтування вибору проблеми
attachments -> Обладнання: комп’ютерні слайди, тексти поезій Архілока, Тіртея Актуалізація опорних знань
attachments -> Урок з Зарубіжної художньої культури 11 клас Культова арабо-мусульманська архітектура
attachments -> Склад і функції крові. Лабораторна робота. Мікроскопічна будова крові людини та жаби
attachments -> Серцево судинні
attachments -> Тема: Хімія та їжа Девіз: Хіміки це ті, хто дійсно розуміють світ!
attachments -> План Пояснювальна записка. Тема Науково-теоретична підготовка вчителя фізичної культури. Тема Питання педагогіки та психології в фізичному вихованні
attachments -> Урок Обміркуйте ситуацію


Поділіться з Вашими друзьями:




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2020
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка