Урок Майстер-клас «Приготування ролів та суші»



Сторінка1/6
Дата конвертації14.11.2018
Розмір3.31 Mb.
ТипУрок
  1   2   3   4   5   6
Департамент освіти, науки та молоді

Миколаївської обласної державної адміністрації



Березнегуватський професійний ліцей

Бінарний урок

Майстер-клас

«Приготування ролів та суші»

Підготували:

Викладач предметів професійно-теоретичної

підготовки з професії «Кухар» Войцьо О.С.,

майстер виробничого навчання Кучерук В.Я.
2017

«Приготування ролів та суші»
Тема програми: Приготування холодних страв і закусок

Тема уроку: «Приготування закусок з риби: приготування суші»

Вид уроку: бінарний

Тип уроку: застосування знань та формування практичних вмінь і навичок

Мета уроку: навчити готувати суші, навчити учнів правильно розраховувати сировину, розробити технологічні картки;організувати робоче місце, правильно підбирати інструмент, інвентар та посуд; дотримуватись послідовності технологічного процесу, та санітарно-гігієнічних вимог, норм охорони праці й безпеки життєдіяльності.

Виховувати любов до праці, до обраної професії; виховання культури праці; до обраної праці; бережливе ставлення до сировини; устаткування і інструментів.

Розвивати в учнів розумові здібності; здатність осмислення та аналіз; тренінг із розвитку здібностей, навичок, умінь.

Методи проведення: інформаційні, пояснювально-ілюстративні; методи організації і самоорганізації навчально-пізнавальної діяльності; репродуктивні.

Комплексно-методичне забезпечення: індивідуальний пакет навчального матеріалу: картки завдання, критерії оцінювання, фото-схема приготування, інструктивно-технологічна картка, картка охорони праці та безпеки життєдіяльності, підручник «Технологія приготування їжі» М.С. Косовенко, книга «Кухня – секрети майстерності» Є.В. Єрмолаєва, Збірних рецептур.

Матеріальне забезпечення уроку: продукти - рис для суші, листи норі, риба лосось (філе), сир фета, оцет для суші, лимон, сіль, цукор, огірок свіжий, соус васабі, варені креветки, соєвий соус, імбир.

Устаткування, інвентар, посуд: виробничі столи, ваги, розробні дошки.

Р.С. та О.С., ножі, каструлі, тарілки, бамбукові серветки, набір посуду для подачі суші.



Міжпредметні зв’язки: технологія приготування страв з основами товарознавства, організація виробництва та обслуговування, фізіологія харчування, гігієна та санітарія виробництва, облік, калькуляція і звітність, охорона праці.

Хід уроку

  1. Організаційна частина

  2. Слово викладачу спецдисциплін:

У Японії приготування суші — справжнє мистецтво, і навчаються йому близько 2,5 років. Але ми ж з Вами не можемо чекати так довго, адже смачненького хочеться тут і зараз. Тому я розповім Вам різновиди суші та обов’язкові інгредієнти для їх приготування. Приготуйте цю екзотичну страву на вечерю — і країна, де сходить сонце — у Вас на кухні!

Суші – найпопулярніша страва японської кухні. А на сьогоднішній день – національна страва Японії також отримала свою популярність і в інших країнах, включаючи Україну.

Що цікаво, вперше культура приготування суші з’явилася ще в 4 столітті до нашої ери, але в Японії стала особливо відомою лише в 19 столітті.

Суші́ (яп.  / / 寿司, すし, [su̥ɕi]) — традиційна страва японської кухні

зроблена на основі рису, обробленого рисовим оцтом чи сіллю, та різноманітних начинок чи нашарувань, серед яких переважають морські продукти, але можуть входити м'ясо, овочі, водорості, гриби чи яйця. Суші бувають сирими, приготовленими чи маринованими.

В Японії словом суші позначають широке коло страв, однак на Заході під ним помилково розуміють лише грудку рису покриту шматком сирої риби.

Історія виникнення суші бере початок у Південній Азії, де варений рис почали застосовувати для приготування і консервування риби. Очищена та розрізана на невеликі шматочки риба посипалася сіллю та змішувалась з рисом, після чого поміщувалась під тиск з каменів, який за декілька днів замінювався кришкою. Протягом декількох місяців відбувався процес молочнокислої ферментації рису та риби. Приблизно у VII ст. через Китай та Таїланд цей спосіб отримав розповсюдження у Японії. На сьогодні в Японії таким чином готують інварі-дзусі.

У XVII ст. з'явилось рисове суші, що включало в себе варений рис, рисовий солод, морепродукти та овочі. Невдовзі почали виготовляти рисовий оцет, який додавали до рису, що виключило процес бродіння і суттєво зменшило час приготування суші.



У XIX ст. кухар Йохей Ханай з Токіо вирішив повністю відмовитись від маринованої риби і подавати рибу сирою. Таким чином процес приготування суші зменшився до декількох хвилин. Нове запропоноване суші швидко завоювало популярність і, в підсумку, з'явилось два способи приготування страви. Перший спосіб отримав назву Кансай — за іменем району міста Осака, інший — Едо, адже саме так до 1868 року називався Токіо. Миттєво з'явились ресторани та кафе, в яких пропонувалось суші, а у магазинах почав продаватись спеціально приготовлений рис для домашнього приготування суші. Відтоді процес приготування суші принципово не змінювався, лише з'являлися нові рецепти та інгрідієнти для страви.
Існують різноманітні види суші:

  1. Hosomaki – такий рол складається з листя норі і включає в себе, як правило, тільки одну начинку, найчастіше огірок або тунець



  1. Ніґірі-дзуші або стискунчики, або суші, зліплені вручну (Nigiri-zushi) – до їх складу входить варений рис, який часто скачують у маленьку кульку з начинкою (тунець, вугор, омлет), спресовані у кулаці та перев'язані стрічкою норі, соус васабі. Ніґіру — в перекладі з японської означає «стискати»  

  2. Каталог: download
    download -> Урок 2 Тема. Архітектура кам'яний літопис століть
    download -> Уроках «Художньої культури»
    download -> Науковий керівник : учитель стасюк о. С. Консультанти: батьки, бібліотекар, вчитель географії
    download -> Реферат з основ корекційної педагогіки та спеціальної психології на тему: Психолого-педагогічна допомога сім'ям, які мають дітей з порушенням у розвитку
    download -> Реферат виконується на форматі А4
    download -> Образотворче мистецтво
    download -> Чернігівська міська централізована бібліотечна система
    download -> Особливості розвитку культури Галицько – Волинської держави


    Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка