Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів та їхнє значення



Сторінка1/4
Дата конвертації09.11.2017
Розмір8.49 Mb.
  1   2   3   4
Їжа та її компоненти.Склад харчових продуктів та їхнє значення.

Вельмісова В.Ю.,вчитель біології

ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Привітне 

Цільова група:

  • учні 8 класу

Тривалість:

  • 45 хв.

Мета:

  • ознайомити з особливостями їжі як джерела енергії та будівельного матеріалу;

  • схарактеризувати склад харчових продуктів;

  • розкрити сутність їжі як джерела енергії для організму людини;

  • формувати переконання в необхідності здорового способу життя:

  • розвивати вміння складати харчовий раціон для себе і членів своєї родини;

  • формувати підприємницькі компетентності учнів, культуру споживання.

Операційні цілі (завдання):

Після закінчення уроку учень

знає

  • вплив продуктів харчування на здоров’я людини

розуміє

  • значення продуктів харчування і поживних речовин у забезпеченні процесів життєдіяльності організму людини;

  • відповідальність за власне здоров’я та здоров’я близьких людей;

  • роль гігієни харчування для здорового способу життя;

  • роль інформаційно-комунікаційних технологій;

вміє

  • характеризувати склад продуктів харчування та їх енергетичну цінність за етикетками;

може

  • аналізувати інформацію, систематизувати її, відрізняти рекламну інформацію від інформації про особливості продуктів харчування;

  • робити вибір і прогнозувати його результати;

  • оцінювати ризики;

  • спілкуватися, висловлювати свою думку та захищати її;

Методи і техніки:

  • спрямоване опитування;

  • метод «Асоціації»;

  • робота в групах;

  • робота з підручником;

  • «Кубик».

  • Вправа *Впізнай себе*

Обладнання:

  • етикетки картопляних чіпсів, морозива «Лакомка», сухариків «Флінт>> , круасан та вермішелі швидкого приготування «Мівіна».

Допоміжні матеріали:

Додаток 1. Дерево життя.

Додаток 2 Основні функції і джерела надходження деяких мінеральних речовин в організм в організм людини.

Додаток 3. Вміст складових компонентів їжі в тілі людини

Додаток 4.Розподіл їжі на групи за вмістом у ній поживних речовин.

Додаток 5.Піраміда здорового харчування.

Додаток 6. Класифікація харчових добавок».

Додаток 7. Таблиця для роботи в групах «Первинна екологічна експертиза».

Додаток 8. Тест «Їсти треба з розумом».

Хід уроку

Їжа повинна бути нашими ліками,а не ліки їжею.
(Гіппократ)

1. Вступна частина

1.1 Чи замислювалися ви, для чого людина їсть? Для цього за допомогою методу *асоціації*написати на слово їжа свої міркування і приклеїти їх на дерево життя ( Їжа дає організму людини енергію, яка необхідна для життєдіяльності . З їжею ми одержуємо пластичні (*будівельні *) матеріали , потрібні для росту ,розмноження і відновлення клітин нашого організму .В їжі містяться вітаміни та інші речовини , необхідні для нормального перебігу біохімічних процесів в організмі людини . Адже від того , що і як ми їмо , великою мірою залежать наші здоров*я ,настрій, розвиток і самопочуття . Нам потрібно їсти , щоб жити.)

1.2. Методом спрямованого опитування з*ясуйте рівень базових знань учнів з обміну речовин та перетворення енергії в організмі людини . Для цього поставте їм такі запитання:

- Що таке обмін речовин?

- З яких процесів складається обмін речовин?

- Що таке ферменти ? Яка їх роль в обміні речовин?

1.3. Повідомте учням мету уроку – функціональне значення для організму білків , жирів , вуглеводів,вітамінів , води і мінеральних речовин у забезпеченні процесів життєдіяльності організму людини. Повідомте , що за 70 років свого життя середній українець проводить за їжею від 3,5 до 7 років; сідає за обідній стіл 82 тис. разів; з’їдає 160 кг шоколаду і 23 000 яєць; проводить 560 діб за приготуванням їжі , з*їдає картоплі-9000кг ,хліба – 5000кг , м*яса – 5000кг , овочів – 3500кг, фруктів -6000кг , масла та жирів -1500кг , молока -10 000л води та напоїв -50 000л.

2. Основна частина

2.1 Їжа та її компоненти

Робота в парах , частково-пошукова робота з підручником

Учні діляться інформацією про склад їжі.

Ї жа повинна забезпечувати організм шістьма складовими компонентами:білками , жирами ,вуглеводами ,вітамінами , водою і мінеральними речовинами .Додаток 2.Основні функції і джерела надходження деяких мінеральних речовин в організм людини.

З мінеральних речовин найбільше в організмі людини міститься кальцію(1000-1200г) і фосфору(600 -900) , які входять до складу кісток скелета та зубів.

2.2. Запропонуйте дітям створити модель людського організму за допомогою певних позначень і заслухати їх міркування і аргументи ( продукти в ненормованому споживанні можуть привести до порушення обміну речовин, а потім і до розвитку захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету).Додаток 3.Вміст складових компонентів їжі організмі людини.

2.3. Використовуючи Додаток 4. Розподіл їжі на групи , ознайомте учнів з продуктами харчування, що є джерелом поживних речовин. Вони поділяються на продукти рослинного походження,продукти тваринного походження..

2.4. Проаналізуйте харчову піраміду, використовуючи Додаток 5.

У харчовому раціоні дорослої людини доцільно використовувати білки, жири і вуглеводи у співвідношенні 1:1:4.У середньому за добу доросла людина повинна споживати 80-100г білків(з них приблизно 50г тваринного походження) і стільки саме жирів(з них повинні бути рослинного походження),350-400г вуглеводів(на прості вуглеводи ,наприклад глюкозу, повинно припадати 50-100г).Для юнаків рекомендоване добове споживання білків-113г , жирів-106г, вуглеводів-450г , для дівчаток 100 , 90 і 383г відповідно.



2.5.Розповідь учителя про харчові добавки та яке їхнє значення.

Харчові добавки - це речовини , які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб подовжити термін їхньої придатності, змінити колір(барвники), надати смакових якостей.

Консерванти застосовують з метою довготривалого зберігання продуктів харчування.

Емульгатори додають до продуктів харчування для збереження їхньої консистенції.

Стабілізатори – це желеподібні речовини. Їх додають з метою згущення консистенції продуктів.

2.6. Об’єднайте учнів для роботи в групах. Оголосіть назву роботи: «Первинна екологічна експертиза». Запропонуйте кожній групі опрацювати етикетки картопляних чіпсів, морозива «Лакомка», сухариків «Флінт», круасана значинкою та вермішелі швидкого приготування «Мівіна».


Мета роботи - навчитися здобувати максимум інформації про продукт харчування при дослідженні упаковки та етикетки, робити аналіз здобутої інформації, оцінювати якість продукту та його необхідність у раціоні людини.
Учні заповнюють картку первинної екологічної експертизи (це таблиця, що характеризує якість продуктів), аналізують отриману інформацію, оцінюють повноту інформації на етикетці, роблять висновки про якість продукту та його потребу в раціоні людини.

2.7. Запропонуйте учням виконати тест «Їсти треба з розумом». Цей тест допоможе дізнатися, чи раціонально ви харчуєтесь.



3. Підсумкова частина

3.1. Використовуючи вправу «Кубик», проведіть рефлексію.Кожен учень підкидає кубик і свою розповідь має почати словами :

- Я розповім своїм знайомим …

- Я дізналася (вся) …

- Мені найбільш запам*яталося …

3.2. На домашнє завдання запропонуйте учням теми рефератів:

1.Основні принципи вегетаріанства.

2.Оздоровчі системи харчування.

3.Харчові рослини - цілителі.

3.3.Опрацювати параграф 6 

Додаток 6

Класифікація харчових добавок

Кількість харчових добавок, що їх використовують у харчовому виробництві більшості країн світу, досягає 500 найменувань; у США вона перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 1200, у Росії - 415, в ФРН - 350, в Україні - 221. Рада ЄС розробила раціональну систему цифрової кодифікації харчових добавок із літерою «Е» (від слова Європа або від англ. Eatable - їстівний). Кожній харчовій добавці присвоєно три- або чотиризначний код (у Європі йому передує літера «Е»).

Існує європейська класифікація в системі Сodex Аlimentarius:


  • Е100 - Е182 - барвники

  • Е200 - Е299 - консерванти

  • Е300 - Е399 - антизакислювачі

  • Е400 - Е499 - стабілізатори

  • Е500 - Е599 - емульгатори

  • Е600 - Е699 - посилювачі смаку та аромату

  • Е700 - Е899 - запасні індекси

  • Е900 - Е999 - піногасники

При частому вживанні деякі харчові добавки можуть спричинити небезпеку для здоров’я людини.

Класифікація харчових добавок





Позначення:

  • ШШ - шкідливий для шкіри

  • З - заборонений

  • К - канцерогенний

  • ДН - дуже небезпечний

  • Н - небезпечний

  • П - підозрілий

  • РШ - розлад шлунку

  • АТ - зміни артеріального тиску

  • В - висипання

  • Х - зміни рівня холестерину

  • РК - кишкові розлад

 

Додаток 7



Таблиця для роботи в групах «Первинна екологічна експертиза»

 

Додаток 8



Тест «Їсти треба з розумом»

1. Зазвичай я їм овочі:

а) рідше, ніж раз на день;

б) хоча б раз на день;

в) двічі на день;

г) частіше, ніж двічі на день.

2. Коли мені пропонують картопляні чіпси, пюре, смажену чи тушковану картоплю, я зазвичай обираю:

а) картопляні чіпси;

б) смажену картоплю;

в) тушковану картоплю;

г) пюре.

3. Мій сніданок складається з:

а) здобної булочки з чаєм;

б) вівсяних пластівців із цукром і холодним молоком;

в) яєць і тоста, склянки соку або чаю;

г) натуральної каші (вівсяної, гречаної) з молоком і свіжими фруктами.


Каталог: Doku
Doku -> Інформації для проекту Мета уроку: засвоєння знань про технологію аналізу та компо­нування інформації для проекту, формування вмінь компонувати інформацію в процесі проектування виробу та складання реферату
Doku -> Навчальний матеріал Естетика
Doku -> План виховної роботи
Doku -> К-сть годин
Doku -> Законодавча процедура в Україні
Doku -> План роботи Іванівської
Doku -> Концепція загальної середньої освіти
Doku -> Правила оформлення бібліографічного списку літератури при виконанні навчальних та наукових робіт


Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3   4




База даних захищена авторським правом ©uchika.in.ua 2020
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка